韓國真係好撚屈機既國家

528 回覆
1672 Like 564 Dislike

層主講緊歷史事件
其他人以為講而家
Jpop世界流行有啲吹大左喎
咁日本夠有十層包裝紙但唔好食既手信啦
呢d行商手法泰國都係咁咖,日本都有限定偶像包裝,仲要期間限定,咁都大同小異啫
咁又未 soft power其實要睇好多樣野 唔只係流行文化
日本個文化發展會全面啲
好似business brands architecture literature food art等等 呢啲日本會有影響力啲
仲有好多野其實你會見到日本仲有個影響力係到
好似室內設計 傢俬會有日系/muji風格 但好少會有韓系風
就算講電影 韓國最近可能超咗日本 但唔代表日本渣wor
Drive my car都岩岩nominate做Oscar best picture
日本個文化底蘊好勁 唔係話kpop kdrama 突然有幾隊野/幾套野hit就超越到
所以你睇好多global soft power rank都會rank japan入top 10 甚至top 5 仲有前幾日都有新聞話日本係第2多人嚮往去工作嘅地方
雖然韓國發展潛力大過日本
你啱
以我所知就係韓國勁d
咪係 佢都傻傻地
上面都講左條韓狗死push 爛push 迫9你應承
講到佢係現場睇到成件事咁
人地係美國掃好多個獎 歐美開巡遊演唱會
你唔好柒啦
連登仔: 望唔到聽唔到總之韓國就係垃圾乸型完全唔明點解有人欣賞相反日本就唔同
Mainstream一定係英文同西班牙文㗎啦 咁始終真係好少人會講韓文
你講得岩, 48都係垃圾, 又係加埋D痴線歌迷搞到個市場偏埋一面,
所以一大班痴線歌迷去追奉某一樣野個破壞力有幾驚人
我兩年前喺北歐exchange ,成個宿舍好唔同國家嘅歐美澳加exchange 鬼仔鬼妹都識KPOP BTS嗰啲,落club啲DJ都mix埋啲韓文歌。

自己就唔係fans ,但可以講Kpop係全世界都好流行
黑哨技術都好屈機
洗咩白 講事實又唔啱聽?
出黎做野有咩客唔係咁?
側側膊氹你應承搞掂哂所有野 到你話做唔到就話你應承過
哩類閪客唔好話韓國 淨係香港都唔少
屌,美國啲pop咪一樣
rap仲垃圾
其實我追日本妹多啲 但依加Kpop真係worldwide咁紅
咁柒既野都拎出黎同人比
一陣又話你得兩隊唔計㗎喇
02世界盃
體育競賽黑哨
韓狗果種冇禮貌真係普通同蝗不相上下
都係果種垃圾民族主義
班崇韓撚睇完韓劇kpop果d輸出文化就當係真
以為男既就oppa暖男女既就天生麗質都cls
人地識捽你唔識卸你柒你廢你蠢你冇撚用囉 用槍行住你個頭?
開頭我都半信半疑外國blink有幾瘋狂
直至睇到blackpink 4個去巴黎時裝周, d外國人追星好瘋狂
事實上韓國02世界杯真係比鬼佬記足一世
宜家幾勁都好都好難洗刷當年黑哨打矛波
咁中國靠佢強大既人口支撐起全世界既製造業
又唔見你地欣賞佢做左世界工廠?
又係既,香港人淨係識笑人地缺點,唔識欣賞人地既優點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞