韓國真係好撚屈機既國家

528 回覆
1672 Like 564 Dislike
唔好柒
反還反
現實kpop係鬼佬界都好hit
連鬼佬劇同電影都有唔少韓仔韓妹做大茄
如果香港讀書工作係地獄級
南韓就係無間地獄
讀書真係痴線過香港,你細個冇喺外國讀過書/冇外國籍,你喺韓國就要跟大隊考修能
啲老竇老母都係痴線,仔女奴咁,架車長期standby喺補習社門口做司機

不過返工就還好(親身經驗)
最多鬼佬識日本音樂應該係 x japan, 屌打泡菜咩bts
勁,但現在世界第一係申真諝
軟實力係幾屈
冚家剷泡狗都好吹奏
黑箱作業就最叻
小米都好過Samsung啦
生活方便效率高應該換嚟好多優勢, 隨便講幾點:
1. 人才流動高,機會多
2. 創業機會多,投資/融資便利
3. 貿易頻繁,法律必須更加公正及有效率,以即時解決各種糾紛
4. 落後野蠻嘅文化會更快被淘汰,人才會迅速流向更優秀嘅企業
5. 資訊龐大而快捷,需求量大,社會反應更加敏捷

但韓國嘅生活便利似乎無帶嚟以上嘅優勢。除咗第5點,其餘4點做得一啲都唔好。 以貪污為例,佢全球排名大約33,低於日本,香港,智利,愛沙尼亞......總之發達國家中佢算低。 而財閥壟斷,職場派系文化嚴重,直接摧毀年青一代嘅冒險精神,創新必須由企業帶領,革命性嘅改變通常得唔到投資者嘅垂青,或者俾財閥用各種手段消滅於萌芽狀態,運氣好嘅可能會被吸納,運氣差嘅畢生努力直接被reset,甚至惹上官非。而由於行民法,金融市場一直唔成熟,莫講話同其他行普通法嘅國家競爭,連同樣行民法嘅日本德國都好過你好多,因為人哋貪污無你嚴重。

不過佢外賣真係方便,拍得住大陸。 Kpop 韓劇亦都好聽好睇。
仲有自殺率發達國家黎講係第一
官商勾結嚴重
重男輕女只係好過支那少少
剩係睇趙斗淳單野已經知成個國家由上至下係幾咁痴線
仲有國土鍊成陣總統
但係北韓係真心癲喎
你所講嘅重要作用係指將自由法治嘅社會變成單一再冇反對聲音嘅香港?香港人唔洗靠人地 要靠人地嘅唔係香港人 再者你講嘅係邊個年代嘅香港?
宜家呢個香港係叫南深圳 以前嘅香港已經不復存在
呢啲留言咪有料囉 好過樓主扔幾個出名嘅人物 就總結韓國好屈機
不如你了解下軍事先9up啦
Mirror ?
條友應該係引戰撚嚟
唔撚識野就收皮啦井底之蛙
廢話
垃圾文化垃圾國家仲有d人衰過支那人格
仲有領導人出左個林鄭月娥
金仔點解要打南
佢咁醒
得閒嚇佢哋就有錢收
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞