韓國真係好撚屈機既國家

528 回覆
1672 Like 564 Dislike
日本係勁 但爆發力無韓國咁強
大力發展娛樂事業廿年就有咁嘅成績
其實係好屈機
日本曾幾何時都有過極盛。但無可否認,日本風光不再,近至少呢十年韓國輸岀文化係好強,由其以亞洲黎講。
韓國好多唔同文化都係沿襲日本,例如:娛樂圈,電影,好多唔同產業都係世界頭幾。算係南韓最風光時代。
個人就麻麻地韓國野
Billboard份數最重比例係sales
其次先係airplay & stream

你自己睇下kpop點做chart manipulation先
自己韓國人都睇唔過話過份沉迷上BB
事實係完全無人買 上到榜仲醜多幾錢

http://www.koreaherald.com/view.php?ud=20191021000898

https://www.pannchoa.com/2022/03/theqoo-stray-kids-copying-superm-ft.html

重有 要睇billboard榜就睇返美國BB
佢地計sales相對嚴格 (但都有漏洞)
或者可以睇下global Spotify chart
真係計用戶自己播歌 唔受sales影響
https://spotifycharts.com/regional/global/weekly/latest

“kpop嚮國際流行”
紅一隊BTS就當kpop係mainstream
我去首爾都好多呃錢韓式餐廳
反而香港啲韓國嘢個味道更啱胃口
佢果段野係BTS同BP未紅之前都未必講得通
Big Bang係歐美都開過tour有鬼妹追

K-pop只限亞洲東南亞紅既時候,最遲都數到09,10咁上下
真係咩….
香港後生想住正常啲都好大壓力喎
東亞社會共同問題
唔係韓國獨有啦
唔追kpop嘅朋友都會follow jennie, lisa
其實一早出哂圈
夾硬話佢地唔紅真係自欺欺人
韓國都有人吹奏
個邊你估易呀?
再加上個工作環境
個個讀完大學就準備再考三星,LG呢D大公司
每年請既人極少
但好多人寧願唔做野都要全職溫書考入呢D大公司

因為入到呢D公司先有地位同埋錢途

放工又要去飲酒招呼班廢老上司

你可以唔鐘意Kpop
但話佢地唔紅就真係.....
成個東亞職場文化都係垃圾
韓國少子化係好撚嚴重,自殺率又高
比港日台仲要跨張
你知唔知有幾多大砲對住首爾?
一打首爾肯定變廢墟
俄羅斯都未用
聚餐真係地獄文化黎

飲到戇鳩鳩咁第二朝仲要準時做社畜
條友個見識應該以為電子野得電腦同電話
啱 佢地大學生真係視入財閥做為目標
佢地本身社會經濟結構就好撚扭曲
講起階級主義 只係無印度咁明顯
日本都係咁
如果平時有睇過日韓劇都知
後輩又要幫手倒酒招呼班廢老上司

飲到頭痛都要準時做社畜
陪屋企人時間又冇咗
個人覺得民族意識強冇咩大問題
睇下佢地歷史,由遠古到近代史一直畀人蝦,尤其係左右鄰國
難得有一日自己民族可以出人頭地
代入佢地身份都可以理解

如果佢地冇呢種態度
韓國都滅左國十世/韓戰後一直做窮鬼乞衣做到依家
睇韓劇見佢地課室都要擺支國旗就會覺得對自己國家民族好自豪
係你記一世姐
只有無知嘅人先會睇小泡菜仔
有人唔做走去奶韓狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞