【ViuTV】羅嘉駿導演作品《940920》×《二月廿九》討論 (281) 萬一盪失路,記得呢個暗號

1001 回覆
9 Like 7 Dislike
小賭怡情
大賭變李嘉誠
多謝湖爸
解答咗好多疑惑
今晚有教好訓
ig live朱康嗰段其實幾高質
希望佢都唔好擺喺心太耐
好明白佢講嗰種depress
老實講過去幾日我睇到呢度啲負評/狂屌都唔係幾開心
何況係啲台前幕後呢
大家dm比啲支持佢
最深刻係佢話懷疑自己個人睇嘢係咪都有問題

啲人仲要特登DM屌 我真係理解唔到
聽到佢同刀刀話DM啲支持嘅說話真係有用
好想DM下朱康
懷疑自己個人睇嘢係咪都有問題

作為創作人有呢個諗法其實好悲哀
無論其他人鍾唔鍾意都好,要堅持你嘅作品,相信自己
屌到好似啲演員編導欠左佢地咁
重重覆覆不停屌同一樣嘢
其實鬧演員真係痴撚線
佢講得啱呀佢打份工 接到咁嘅劇本都要做㗎
佢係唔好彩嘅,打天下又要做痴線佬,呢套又做痴線佬
本身見到佢做老闆,我仲以為佢可以做返啲沉實啲嘅角色,點知又俾人叫咗去做痴線佬
班出戲撚 大台撚 yeesa撚咪日屌夜屌囉
同佢哋講幾句 就話我哋盲撐囉
940920喺多沙石 但絕對唔喺垃圾囉
佢用演員嘅身份講
因為演員係拎好多自己嘅嘢出嚟去演繹個角色
如果個角色俾人彈得好勁
會好容易take it personal
懷疑真嗰個自己
但其實佢做得好好
係劇本少少膠化咗
啲人仲癲過阿月
睇套戲嬲到dm 屌人
人地用心拍套劇希望你睇得開心
唔滿意就發癲狂屌

計我話呢班人先應該代入到阿月
認同 其實所有嘢都係諗過度過
不過可能拍出嚟show唔夠俾觀眾睇

同埋有啲人已經先入為主咗
或者人云亦云
對套劇已經有bias
經歷咗咁多嘢成熟咗
唔知係咪我唔識分一套劇好定唔好
我完全理解一個人死老婆 發癲 怪個天 怪全世界
覺得無乜問題
完全Feel唔到佢有幾愛老婆
老婆食佢二手煙食到有肺癌都唔知
上個po有講覺得刀導應該focus講返劇情
追返po先發現原來佢地幾個係咁收dm俾人鬧
啲人都痴撚線
劇本寫得差唔代表要攻擊成套劇既人 痴撚線
試吓咁樣諗,原來故意加一個白卡角色目的就係為咗製造一個奸角,本身已經係好俗套嘅事。

其實好多人都唔介意睇你玩懸疑故事,但就係白卡佬呢個設計本身就係任你up, 不按常理行動,突然出現。
當你發現呢個白卡佬其實唔係阿月都可以,係任何人做都可以嘅時候,說明呢個創作係唔需要花太大心思,因為做乜都得。

問題就係觀眾對940920太高期望,假定一套好劇唔應該會出現咁老土同低技巧嘅劇情。
如果係普通膠劇,大家笑下就算,正正係因為有期望,所以先會失望。更失望嘅,唔係因為940920唔係純愛劇,而係導演眼中嘅賣點:懸疑設計,其實都係好一般。
喺第一集成功下
續集無端端轉風格10套都死9套㗎啦
本身有大量會追940920嘅, 已經係229死忠
= 係鍾意229個風格, Theme, 角色
你轉風格已經好大機會有班死忠唔Buy
仲要Trailer, 劇情簡介
完全冇令人覺得條主線係懸疑輯兇
仲要寫柒
依個落差換到觀眾依家嘅反應其實好合理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞