【ViuTV】羅嘉駿導演作品《940920》×《二月廿九》討論 (281) 萬一盪失路,記得呢個暗號

1001 回覆
9 Like 7 Dislike
柯是主的羊
你只係粉絲
食完就會變_
然後比人沖落海
啱啱買咗啲短炒玩吓
我是海昕的海昕派
要有獎
海昕派啲錢都係海昕的
易碎
我有100萬
要問吓老闆娘

分手大絕
幾點瞓?
刀台又死
我同意上面兩位巴打嘅觀察呀
我覺得呢個故事搵到記憶一條超級好嘅命題
起碼我覺得有幾條線可以加強個效果呢
- A時空嘅Yeesa最後係咪真係要放棄返自己嘅世界,因為佢嘅記憶根本唔連接呢個世界嘅人同事
- B時空嘅人點去睇呢個A時空嘅Yeesa - Ryan同巴西龜要將A B 時空嘅Yeesa當同一個人係劇情需要,但係咪可以加D側寫加多少少旁觀者嘅睇法呢,譬如有一幕係耶蘇叫Yeesa畫畫做藝術治療,其實之後係咪應該有D Scene加返一兩句去俾耶蘇講返响見到Yeesa嘅話發覺A B Yeesa之間嘅分別,再加關羽去點醒番巴西龜同神聖幾何其他人呢個Yeesa唔係佢哋認識嗰個Yeesa,呢個Yeesa並唔係Share緊同佢哋嘅一同經歷 (可以係好似但唔係一模一樣)。。。甚至佢哋唔係應該嘗試去搵方法去確定B Yeesa靈魂嘅安危咩?嗰個先係同佢哋一齊咁耐嘅朋友wor...
- 最後係阿月... 套劇用相對多嘅時間去透過呢個角色去推進個故事,點解我唔太覺月自己係有記憶呢個element去營造個角色呢?呢個亦係我估錯劇情嘅其中一個小原因,因為頭幾集我以為佢同Alina嘅鋪排係會貼返記憶條題,所以我一直都唔太認同將月黑化成殺人狂係對套劇最好嘅處理
https://www.instagram.com/tv/CbX1PZclyrX/
呢度會唔會有人唔知單眼佬呢個gag?
點會唔知
頒囉
百萬刀翁
一個鐘又升咗一蚊
放咗佢先
刀Crew入面有人唔識
我愛吳海昕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞