【ViuTV】羅嘉駿導演作品《940920》×《二月廿九》討論 (281) 萬一盪失路,記得呢個暗號

1001 回覆
9 Like 7 Dislike
佢唔算滿血
家聰就真係滿血重生
同埋如果冇果一刀
Yeesa應該已經gg咗
我覺得係夢
余家聰飲完迷藥進入夢境之後
喺第二次望玻璃之前條走廊都係吉嘅
第二次望入玻璃之後先見到余淑華
呢度其實係柯煒林討論區
我記得
我好似228先開始入嚟 全部都係香橙雞, sqqq, 昕昕啲圖咁
唔閒話家常邊推到咁耐post
因為佢係月
推到2月28真係228/229
好似平時發一啲夢,之後現實真係發生番
其實呢啲位寫多啲仲正
如果劇本有寫番呢場夢係有作用就好
YeesaSofiee
我昕世一
就係專登28號23:59:59同1號00:00:00之間開post229
炸你啤
新人留名
睇完刀導解畫小巴西龜
我明白佢係執楚凝張卡片
但我始終難以理解:如果呢個係令佢變成B時空會長龜嘅關係點,咁A時空點解會唔一樣,係咩導致佢唔同咗

係因為好似之前有巴打提出時空分裂唔係拍手計,而係穿越計,所以有唔同?
定係小巴西龜係受楚凝拍手影響而忘記咗?
定係其他原因?

我唔想腦補呢樣嘢呀刀導
我理解係家聰/楚凝存在唔多唔少壓住佢令佢發揮唔到->變另一性格
例子係楚凝講要搞學會嘅時候 巴西龜話有人幫佢講咗壓住喺心廿年嘅想法 家聰又長期當佢係下把位 有d人做得耐下把位就會慣咗唔識發揮
冇喇
唔係又比我講中個yeesa ac要塵封喇
我覺得刀導今次940920係揀左條難度9.5分嘅題目,俾左個6.5分嘅答案,所以先咁多人屌

940920响背景同選材上幾乎係揀左最難嘅,
- 一個受歡迎嘅劇嘅續集先天上就係高要求,一堆忠粉抱住滿匡熱誠同期望想睇佢哋嘅最愛嘅角色下一步發展
- 上輯穿越愛情轉劇種去穿越懸疑,唔係唔得,但觀眾層面本來就有分別,好難兩面討好
- 懸疑劇天生就係吸引對邏輯思考最講究嘅觀眾,去用放大鏡去觀察、推敲同討論每一個細節,無論係你想唔想,佢哋都會由伏線設定以至人物性格同動機來來回回諗幾次(我睇IT狗就唔會用呢個態度同你去研究啦)
- 平行時空同多元宇宙係好吸引,但拍得合理,解得通而無Bug就唔容易,解得好令人拍爛手掌就更少之有少
- 作為懸疑劇,要駁返二月廿九所有發生過嘅事同設定亦好困難,因為當年設定無預計續集情節,你無得改之前嘅設定只可以僭建再僭建
- 唔講兩個時空,三個主時間線(94年,13/14年,21/22年)响香港搵景搵衫做人物行為Research就已經難度爆燈
- 主角响兩男一女之外加多個女角做最重要角色去做主視角去睇同講故事,大家習慣左响舊女角角度睇野好難會睇到新女角可愛一面(三角關係永遠响㨂嗰個角度拍/講先兩面討好)
- 前傳加續集嘅Set Up兩面都要兼顧,用分時空分兩個主女角嘅視角嘅方法講故事係新穎但亦難控制

我自己就俾940920 開頭五集8分,後五集5分,因為:
(+)本身個故事架構吸引,前五集疑題埋左好多(我諗有超過二十個?),真係吸引觀眾去推理角色同劇情發展
(+)我自己就唔太覺得演員做得有問題,劉謙演出到兩個家聰唔同嘅神蘊,Ceci亦睇到楚凝嗰種蠻勁同單純,一D都無令我有出戲嘅感覺,至於朱康其實表現到相機舖老闆到死老婆到殺錯人到940920嘅變化,不過我唔認同呢條線咁擺會對套劇有幫助,真係唔係演員問題
(+)兩條線去講故事嘅方式其實做得幾清晰又新穎,唔難follow
(+)客線發展(秋叔)幾好,未必及得上二月廿九(Fiona)不過都見到嗰種感情同無奈
(+)睇得出台前幕後真係花咗好多功夫去駁返二月廿九
(-)人物行為唔太合理,先擺開楚凝多次自爆同衝動行為,最講邏輯嘅余家聰嘅行為竟然都唔合邏輯,當你想救楚凝所以去衝動單人去搵月,咁點解突然又回復智力用新相由13年救返楚凝,然後又失去智力同楚凝兩個人去墳場搵殺人犯?Yeesa又為左乜嘢去940920 - 你明知規矩犧牲先可以改變命運,亦响報紙知道月當日响車房死左,咁你想楚凝唔好犧牲係想自己死去成全楚凝,定係都係想家聰阿媽跟番A時空去死,因為唔存在阿月一個死救晒所有人嘅Option?咁得15分鐘佢其實想完成D乜?B時空嘅巴西龜無幫佢諗?
(-)事實上穿越加平行時空真係好多野可以寫,加個殺人犯去推進劇情係咪最好嘅選擇好值得商榷,仲要用黑化個抑壓嘅人轉變做殺人犯係將難度再推上9.8分
(-)設定嘅野實係有人鍾意有人唔鍾意,但真正隊中思考盲點,俾人「噢原來係咁,miss左之前細節」嘅感覺少之有少,大部分都係「吓,又加新設定」嘅 感覺,之前俾嘅線索太少

退後一步睇,940920收到好多批評,有啲來自二月廿九忠粉,有啲來自燥爆haters, 但我認為亦有唔少人同我一樣,覺得姜濤講亞洲第一,魯生話要上billboard呢啲說話唔係9up, 我哋真誠相信有一日香港自己嘅創作可以係世界top tier作品,一啲都唔會輸台韓日歐美。我哋好似啲好L心急嘅老母,好想個仔快啲做出成績,見到二月廿九,IT狗呢啲作品,我哋重拾返追港劇嘅樂趣,以為我哋香港劇作好快就可以去到流行世界嘅時候啦。我哋見到刀導揀咗條難度9.5分嘅題目,以為今套劇就係期待已久嘅突破。我哋用一個高standard去evaluate 套劇,俾左唔少批評,覺得佢哋以能力同往績有好多地方都可以再做好啲。刀導誤判左觀眾對劇情嘅接受程度同反應,對唔住,我哋都低估左香港拍劇嘅掣肘同難度,高估左香港劇集進步嘅速度,亦睇少咗運氣對最後結果嘅影響。

9 屌導演同演員無意思,而好多劇情上可改進嘅位好多巴打絲打都分享左好多,我反而想講下系統性上係咪可以做好啲,令我哋嘅劇少d突然炒車嘅機會?好多行業好多公司依家出product 之前都會整個prototype出嚟再搵d真users返嚟俾下意見,睇吓有冇d團隊自己嘅思考盲點而要改進嘅地方,亦防止正式出街嘅products 先知道同個客想嘅差十萬八千里 — 咁香港嘅劇作,特別係懸疑劇,係咪都可以試吓咁做?正式開拍之前搵20-30個觀眾返黎,5人一組開focus group, 派個故事大綱同演員天書俾佢哋即場睇一個鐘,再即場討論有咩犯駁位改進位,當然觀眾俾嘅意見未必係最好,但你起碼未拍就已經摸到d觀眾諗乜,套劇會唔會出事,以致你宣傳同期望管理嘅重點响邊度。當然驚劇透,但劇透俾人屌嗰個係劇透嗰條友,劇本出事,大家都經過今次都知會點啦⋯⋯

有巴打之前話魯生仲會唔會批budget俾刀導d劇,我相信會,因為我估佢同你我一樣,未必甘於拍/睇一套7.5分嘅降魔的就叫全年最佳跟住收工,要突破就要take calculated risks, 唔係咩?

邱吉爾講過:Success is not final, failure is not fatal, it is the courage to continue that counts. 我希望刀導同佢嘅團隊咬緊牙根,吸收今次嘅教訓,幾年後拍返套真係9.5分嘅作品出嚟,大巴大巴咁車落d haters同我哋度。我哋鍾意睇IT狗,唔單止因為佢將好多本土gag塞晒入去,
而係因為,大家都仲相信夢想。
笑左
煒林係個巴打連登名
限速駕駛
老師account準備出生
一套戲睇到入迷:係每晚趁嗰一個鐘逃避現實,再有時間去爭論主角們嘅情歸何處。

好衰仔嘅我,坦白講嗰個鐘要推post會分咗心,之後要認真地喺半夜重夜重睇一次。

刀導由佢個人角度出嚟解咗畫,的確,會長黨陣亡嘅時候,重睇我都係唔好受。後來諗返,呢兩年嚟我真係著晒迷,每有余家聰喺雪地犧牲嘅flashback都會揪心,原來後勁係咁大。

Sofiee喺佢角度寫道:「學懂成全與放下」,好似終於有個closure。突然發覺,我哋都未必再需要逐格考究,因為呢種情感,觀眾都可以詮釋。

好多謝哋佢哋創造咗一班有血有肉嘅角色,令咁多信服。而我真情實感地希望「余家聰同張麗紗」可以一齊,都源自呢個系列嘅魅力。

遺憾,先係有修正另外一個時空嘅機會呀嘛,XZY時空啦,總會有我滿意結局嘅。
煒林如果仲有mon post應該笑死

柯煒林(英語:Will Or,1992年1月22日-),香港男演員,演出作品包括2016年電影《點五步》、ViuTV電視劇《三一如三》、《二月廿九》。現為Blacklight旗下藝人。

2020年,他在ViuTV大熱的電視劇《二月廿九》飾演Jonathan,劇中多場哭戲打動觀眾情緒
俾我是主的羊洗咗腦
外國係咪會拍一兩集試播睇吓反應先決定拍唔拍落去?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞