【ViuTV】羅嘉駿導演作品《940920》×《二月廿九》討論 (281) 萬一盪失路,記得呢個暗號

1001 回覆
9 Like 7 Dislike
會長龜係靠yeesa推理完後照噏返出嚟
真係痴9線
係咪袁澧林拍廣告個間
推個post先
Yeesa問關羽係咪呢個時空嘅人係伏筆定點
泰靚仔
#柯煒林仲未食香橙雞
差啲就懷疑佢用錯Account
馬智浩餐廳請唔請泰廚
日泰gimmick

呢幕係最好睇
當初刀導話第八集最好睇真係冇錯
好正
勁有以前港產片
雙雄對決啲feel
女仔都拍到好型咁
巴打好有心

套劇另外有兩個位想再起到講下

-穿越時空設定過於不嚴謹
先唔好講清明夢機依類玩膠味濃嘅穿越設定
我覺得無論係229定係940920都有個好嚴重嘅問題,就係關鍵嘅時空分歧點都係突如其來嘅穿越設定所造成

229: 唔知點解Yeesa突然覺醒咗御守嘅力量翻多次過去改變Ryan嘅死,又唔知點解會長犧牲完之後Yeesa會跳去B時空
940920: 唔知點解林楚凝向流星許願又可以改變到過去

比起犠牲係改變時空嘅唯一條件,我覺得更加似係覺醒新嘅穿越能力先可以改變到時空

229播出嘅時候依個問題冇咁嚴重
因為229前面嘅發展係好順暢同埋229主軸係愛情
所以最後收尾嘅時候有咁嘅「bug」唔會太影響觀感

但係去到940920就好唔同
229遺留落嚟嘅「bug」冇處理不特止,成個時空循環嘅設計竟然係建基起依啲冇解釋嘅設定之上,然後再加埋楚凝向流星許願,成件事就變得好兒戲。再加上940920係懸疑劇,設定上嘅嚴謹程度就有更加高嘅要求

-對於記憶嘅探討虎頭蛇尾
唔知大家有冇留意依個位,唔係好見有人講

我覺得940920好明顯地想帶出記憶同存在嘅命題(至少前五集係)
Yeesa冇B時空嘅記憶、秋叔失智症、余家聰份博士論文、A時空嘅所有人失去對楚凝嘅記憶

成套劇一路有埋緊依一個命題,我一路以為作品後面會對依一個命題有一個全面嘅回應,但係最後只係用咗林楚凝嘅一段獨白草草回應,甚至Yeesa嗰到都係好簡單地話佢接受咗留起依個時空就算
我覺得依個位係好可惜

睇得出劇組設計咗好多內容,但係十集明顯唔夠表現曬出嚟
希望你哋可以再努力
就嚟9半
終於等到940920啦!好期待
今晚終於可以唔睇電視,可以打返機
泰式生蝦好味
《940920》下半部有不少被負評地方,主因相信是角色設定問題,關鍵角色未能獲得觀眾同情和投入。最明顯是阿月,因喪妻之痛,誤殺魚蛋,卻遷怒於楚凝及家聰家人,要殺其父母報復,這個人物的鋪排,其所作所為,超越常理,難以令人諒解和投入,自然受到非議。另外一個是楚凝,阿月這個殺人魔,基本上是她親手創造出來,告訴阿月如何穿越,誤報魚蛋是兇手,仲衝口而出,教導阿月如何留在過去,如果阿月是兇手,背後主謀則非楚凝莫屬,所以雖然是女主角,但她的犠牲,大家至多視為贖罪,同情分會大減。
當然還有不少細節可以討論,但暫時停止於此,《940920》是有不少瑕疵,但能夠得到網上熱烈討論,也有她成功之處,「刀演」羅嘉駿吸收今次經驗後,對他日後的作品,相信有不少幫助,不過,故事就此完結吧,無須第三季了。
阿刀阿月終於唔使再驚了
咁多個post終於有巴打講「記憶」呢啲命題呢樣嘢。
229主線劇情係好回應到「宿命vs自由意志」呢個主題,但940920做唔到。
頭五集關於爺爺嘅副線、啲「金句」位(e.g.楚凝許願讀白)、ig post呢啲都好似想「記憶」係主題咁,但睇完係完全唔覺得主線劇情、人物嘅行為入面睇到「記憶係人嘅生命」呢個命題⋯⋯
會長
sponsor錢只係viu袋晒
budget一開始就定咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞