【ViuTV】羅嘉駿導演作品《940920》×《二月廿九》討論 (281) 萬一盪失路,記得呢個暗號

1001 回覆
9 Like 7 Dislike
麗紗是智浩的
我是海昕的
想去蕗草黑木試吓
咁少?
其實係1/4左右
我係post 70打後先發力
我本身估32%到 諗諗下可能28到
洗唔洗集合晒咁多個po計下
見到導演話a/b時空Yeesa靈魂對掉 其實有咩ground
我覺得好牽強 仲要呢件事係永世嘅
連it狗都未睇晒
呢個真係要係要做下research先知
不過好多外國劇依家都兩三季起標

我自己估佢哋故事大綱應該就一諗諗夠三季去做初步evaluation
不過真係detail寫就一季一季咁寫同拍,每個season 再evaluate

其實其他劇種要求無咁高,好多時下個season都係follow返人物性格故事發展寫落去, (金庸落筆開始射雕應該都無諗過神雕)
但懸疑+穿越唔同,你每個season都要follow返之前所講嘅設定,因為大家一齊係响解謎mode, 所以真係好易bug

我諗刀導一直都有諗開續集,台灣版故事應該會近佢心目中嘅原故事多啲,而家唔係駁唔通二月廿九不過真係無乜嗰種「原來係咁」嘅感覺
想問下大家
a時空楚凝死咗
結局余家聰見到神聖幾何邀請啱啱穿越過嘅yeesa
余家聰幫yeesa穿越
最後余家聰犧牲自己,yeesa ryan冇事

之後940920話 a/b時空嘅yeesa互換

咁未互換之前
b時空嘅yeesa都有穿越,巴西龜係會長。咁b時空嘅yeesa點解要穿越?如果佢都見到自己會喺日本死,所以穿越,咁b時空嘅yeesa最後冇死到係咪巴西龜犧牲自己,yeesa先唔洗死?

再之後b時空同a時空嘅yeesa互換
原本b時空嘅yeesa去到a時空就會係冇咗作家聰嘅時空,得番ryan同神聖幾何嘅時空?
我比較想知B時空Yeesa嘅經歷
因為理論上撞車係一系列連鎖事件嘅結果 如果咁簡單解決咗 新聞報冇人死 咁就代表佢冇可能穿越嘅時候以為自己死咗
更重要係 如果冇綁架就唔會有扑頭 咁就點發生之後嘅嘢
唯有等導演又Iive講B時空發生嘅到底係咩
唔係有X Wallet sponsor咩,點解會唔夠budget搞成咁
估唔到X Wallet 都玩埋Sponsor,咁有錢既咩?
冠名贊助唔等於直接掉錢落去俾佢拍
Sorry 㩒錯掣 覆左响#309
原來Sofiee長文完嚟
Bye Yeesa
我覺得kol yeesa死左佢仲好啦
B線嗰場車禍憑咩冇人需要犧牲
青草地 溪水旁
位能細佬妹同佢一樣傲嬌
夏洛特係柯煒林老婆
佢呢啲三級脫星 成日都露肉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞