【ViuTV】羅嘉駿導演作品《940920》×《二月廿九》討論 (281) 萬一盪失路,記得呢個暗號

1001 回覆
9 Like 7 Dislike
個人睇法好似好多人講既如果可以寫多小小呀月變化
例如:槍王既張國榮個種同自己良智掙扎到一直俾警方
迫到自己要拋棄良智去反撲

例如:韓劇 [mouse] 劇開頭已經講解連環殺人犯心理
再講天才同變態基因再慢慢將嫌疑轉移去天才度慢慢
係劇後面解迷先前既殺人事件

我覺得某程度只要無o左意識就有機會同另一個平行世界連線. 不過可能形平時瞓覺發夢都會但醒o左之後就忘記了, 所以一直唔知道. 但我覺得原因唔重要, 最主要係帶出有2個(或以上) 的世界存在.
我想問。。。最後楚凝許願改變咗家聰往後接落第一輯個時空,家聰媽1994 年雖然無跳樓,但係果個時空嘅家聰媽係咪去到2016 年都係死咗?只有作家聰果個時空先無死?
應該跳樓死左
楚凝許願個刻聰媽已經跳左
係佢許完願之後時光倒流左
所以分裂出兩個時空
而關鍵點就係家聰媽跳個刻
位能食咗香橙雞未
我都想去沙灘(已封)呀
係咪無第三季
應該唔會了~
不過刀導話會繼續拍其他作品
刀演話想試下拍其他野
但本身已經有班人話阿月多戲到變咗男主角了
只可以話 今次多人睇咗自然多咗唔同嘅聲音
差啲唔記得咗佢
同埋229係會長聰救yeesa 話自己係yeesa 男朋友
大家都想知會唔會係940920 度解話
但個期望值同現實出黎相差太大因空降左林楚凝呢個角色
大家都想知會唔會係940920 度解話
有咩好解
大家一早知佢呃yeesa
咩叫香橙雞 其實
雖然我都唔捨得
但係我都寧願好似Sofiee咁講
原班人馬拍喜劇之類

同埋今次咁反應
要再開 最理想起碼要等
一段好長好長時間之後
將觀眾印象丟到好淡時先適合
唔關事 有個巴打成日話去食香橙雞
但無去
咁啱煒林去咗美國我地估佢會唔會食
記唔記得之前阿刀話大澳心靈舍個page有hints
係咪fake 9 us
嗰個犧牲只係分裂左一個作家聰嘅時空出嚟,
原本個229時空阿媽係已經死左,唯一唔同只係冇人記得楚凝,所以會長先可以同Yeesa講940920。
所以229所有犧牲都只係造就左另一個時空。
其實點解呀月由就死變成滿血復活
我今日都專登走咗去睇
好奸的肥仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞