[PS]Horizon Forbidden West 地平線 西域禁地 集中討論區5 (冇人開Po)

468 回覆
9 Like 8 Dislike
game已放
好似冇消息話有DLC
我用來用去都係遠程加攻同隱身加攻兩招, 不過兩招都要配神射弓先有最大效果

同埋因為我自己其實係去到game後期先開多左勇浪同武器技 (一代冇呢樣野成日唔記得有得開), 等呢度其他師兄講下有冇好用既勇浪吧
輸俾ER輸得咁甘, 其實我都有D驚

希望佢地照出吧
勇浪開過幾次only, 成日錫住唔開,反而技就成日用
有一條廣告係Erend 俾人捉左, Aloy 要打長毛象

有冇人玩到?
https://www.thegamer.com/horizon-forbidden-west-elden-ring-sales-charts/

第一集撞到 Zelda
第二集撞 ER

真係非戰之罪
師兄冇中過marvel D 預告騙既伏?

不過的確真心估唔到而家連game廠都玩呢味
坦白講, 正常做game marketing真係唔應該直接同其他3A對打

可能G社真係太自信
or搏ER其實好似2077咁雷聲大雨點少

如果係後者, 咁say sorry佢地真係搏錯左
老老柒柒 ,全部場境都有,又唔係咩劇情twist ,加落去冇咩特別丫

認真討論的話

如果Horizon個story board真係去到電影個級數
咁的確會有好多整左出來但最後決定唔用既story board走左出來
可能trailer 0個段就係其中之一
雙子宮劇情

我諗第一集佢地無預到會同BOTW炒設定炒到啪啪聲
同埋又無可能估到BOTW完成度高成咁

今次可能佢地估ER始終係魂系就算高分都少啲人玩
但係次成功到好多無玩過魂系嘅都入坑

不過除非佢地可以早出幾個月食頭啖湯
如果唔係BOTW / ER出咗之後佢點都會比人攞去比較
好似今次早ER少少都唔夠早
第一集都有一幕打雷霆牙喺E3播完之後Game入面係無
本來其實唔係direct comparison, 因為ER同禁西除左一樣係openworld其實完全冇可比性, 係佢地個twitter令件事worse左囉

另外0個兩個我唔講, 但地平線0個位講既野其實我明
做開呢類open world既人係唔會明點解所有野都冇提示, 完全冇UX可言既game, 呢個世代既人會願意玩仲要玩得好開心
而which is, 事實上的確有唔少ER玩家呻過打支線仲要自己做筆記好唔方便

公道既, 我鍾意horizon, 係因為鍾意個故仔
同埋二代真係全方位改進一代既缺點, 呢樣野我呢幾年記憶中真係得G社咁有心
(基本上所有一代俾人鬧既位, 二代都有upgrade)
但佢真係冇脫離到而家盛行既openworld既框架
而家啲人好撚煩, 講到唔係滿分神作就係垃圾
(咁有啲真係垃圾嚟)
屌你邊度有咁多神作

其實好多Game雖然唔係滿分但都係值得一玩嘅佳作
下下攞最top嗰隻做合格標準咁咩都死啦 (暫時仲係botw, er我無玩唔評論)
但其實botw都一樣有弱點, 就係佢個story telling好薄弱
對比rdr2呢啲神級故事, 唔通又話botw係垃圾咩

第一集嚟講, horizon同botw真係炒哂車
大家都係比自律兵器暴走滅世, 主角喺一段時間後"復活" 救世
遊玩方法都係射唔同屬性嘅箭, 爬山跳跳跳咁
但botw用更簡單嘅系統做到更高嘅完成度

今集真係衰出game時間撞車同埋啲製作人亂鳩咁講野
同埋升傳奇裝如果唔使不停打嗰幾隻就好
我唔介意用多啲料, 但唔好全部都要5舊滑行獸碎土機丫
屌你打1隻先得3舊, 十幾舊我要loop幾耐
今集我覺得行路要停定執嘢真係其中一個敗筆,如果佢可以學下阿爾宙斯咁執嘢唔洗停低就好。

同埋如果坐騎可以跳就更好。
已經白金咗 準備賣game
啲細BUG都幾多
我琴日試過喺基地開完儲物箱黑畫面
黑畫面我都幾常有 利申係ps5
我仲欠3個盃才白金, 2個是training ground, 最後一個就係完成所有成就o個個. 不過上一集已經覺得呢d訓練好鬼煩所以一直無玩
係近戰定係狩獵地?

近戰最難係大堡壘
狩獵地今集易咗好多
因為一個好簡單既concept:
傳奇應該難升, 要難升就要拎稀有素材, 稀有素材淨係響大怪度出現, 好合理

講起大怪, 地平由一去到二唯一一樣我覺得改進得唔好既就係boss呢樣野
其實今次係算做得好左, 每次boss戰都有一隻未出過既大怪撐場, 初次響劇情見到撼牙獸同獵潮獸, 加埋演出, 係震撼既
但當之後響其他地方都見到, 仲要因為要刷素材不停打, 個感覺就cheap哂

希望第三集D boss, 會整多D淨係出一次既怪啦
單純為盃既話, 近戰開劇情難度啦, 訓住過

personal覺得今集近戰好好玩, chok到毁天滅地打哂5hit 0個下其實好爽
去到後期清D兵營我係成日直衝入去開無雙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞