樹大生:樹仁比三大更好!

374 回覆
312 Like 23 Dislike
解決晒上面班飛機撚先

第一 有人話我話學生水平差唔多
我就無咁講過既, 我係話課程難度相約

第二 好啦 講到SYU同其他u難度相約 想駁我
但就用外國u既課程同香港大學課程比較

第三 又有另一班人呢 睇一句就覺得讀SYU既人自覺SYU> all u
我就想問 你地邊到見到有人咁講呢?

講到底 其實係自己將自己睇成係自己讀個U
但每個人都係唔同, 所以我講多次, 你打飛機都要有資格架, 讀排名高既u 同你 個人既能力無直接關係

所以亦講明左點解要有honors

因為每間u都有班人唔讀書 有班人好叻讀書 有班人上莊打交

明未呀 飛機撚

屌你老母 樹仁垃圾就緊架啦 駁乜撚野

廢柴,駁都未識駁,學咩人發爛渣啊

如果大家都用同一system 尼入U,考得好,有能力嘅自然會入到排名高嘅U ,咁點解同個人能力冇關?
你覺得一間公司請排名高嘅U單單只係因為成績好?會唔會係因為佢地普遍嘅學習能力比其他人高?

每間U都會有勁同廢嘅人,問題係點解佢地廢都入到三大而你入唔到?

失手定個制度歧視你?

呢個point好適合用嚟恥笑asshole仔
唔通dse 5科30分會去報樹仁
唔係jupas放三大係A1 咩
醒啦屌
認真一陣 講下拉curve與否嘅分別

拉curve: 一定分到高低 一班廢柴入面都可以梗硬揀到個最勁(aka最唔廢)嘅出黎比個1st hon佢 但當一班人能力都好撚高嘅時候就會爭崩頭 因為點到會有人fail

唔拉curve: 基於上述後半部嘅原因 世界各地絕大部份嘅med/vet school都係唔拉curve嘅 因為班人能力高 唔想無啦啦因為條curve而肥一個符合到標準嘅人 掉番轉黎講 當一班人好撚廢而唔拉curve咁個制度可唔可行就depends on條bottom line定喺邊 高嘅咪肥大部分人囉因為本身廢 低嘅就嘥鳩氣 純粹pass班廢物令佢地好受啲

結論: 如果一班人係勁嘅佢地唔會想拉curve因為競爭大 廢嘅就無所謂因為無論制度點樣佢地都係廢 不過算啦隻簫塞豐乳中本身能力低寸唔會睇得明呢段野架喇
*能力低下
解決晒上面班飛機撚先

第三 又有另一班人呢 睇一句就覺得讀SYU既人自覺SYU> all u

但每個人都係唔同, 所以我講多次, 你打飛機都要有資格架, 讀排名高既u 同你 個人既能力無直接關係

明未呀 飛機撚

如果大家都用同一system 尼入U,考得好,有能力嘅自然會入到排名高嘅U ,咁點解同個人能力冇關?
你覺得一間公司請排名高嘅U單單只係因為成績好?會唔會係因為佢地普遍嘅學習能力比其他人高?

每間U都會有勁同廢嘅人,問題係點解佢地廢都入到三大而你入唔到?

失手定個制度歧視你?

呢個point好適合用嚟恥笑asshole仔

考試制度最基本用途就係用黎分能力高低嘅人啦,入唔同u都同能力無關 你係邊到讀書培養埋呢啲邏輯返黎,你咁諗你開心咪得囉
自介下先SYU final yr
dean's list ×6 times
Hksar scholarship awardee x2 times
Hsbc scholarship x1 time
first hons計過就必有
MT offer 已取。 不服來辯。
上網都可能搵到我

喺貧民窟做個有錢人會開心d咩?
真心一問有冇得拎份樹大嘅卷同八大嘅同科比下
一百步笑五十步
好心自己能力不足就唔好衝出黎認屎認屁
入面真正叻嘅人根本唔洗靠打飛機扮高質

呢句真
講咩都係廢話,無本事做到最叻個班,就呃自己其實同人地差唔

早啲認命,知恥近乎勇,仲可能他日會成功。
你人生前二十年就係一個廢人一件垃圾,能力不足既失敗者。 so what ? 以後個30年你發奮做人上人咪得囉。
但如果個思維仲唔願意接受自己廢,要靠否定他人既成功黎精神自瀆,咁你以後都只會繼續廢落去。
條命你既,廢物個個又係你,你自己諗你自己。
知人者智,自知者明呀細路。

同意既巴打比個
好心自己能力不足就唔好衝出黎認屎認屁
入面真正叻嘅人根本唔洗靠打飛機扮高質

呢句真

我諗起達仔
唔知你笑乜啦

讀書既野個個目的唔同

政府工就全基本上係大學都一視同仁
升學就睇hon 話知你hku 定樹仁開大

理論上 係樹仁讀到first hon個人認為會比其他u既first hon更勁

因為樹仁成績唔拉curve
過到3.5條線做first hon姐係你超過有一半學分係拎A 4.0

而拎A係85分以上

利申:樹大仔

係咪我真心左
Band3拎第一有撚用咩
唔知你笑乜啦

讀書既野個個目的唔同

理論上 係樹仁讀到first hon個人認為會比其他u既first hon更勁

過到3.5條線做first hon姐係你超過有一半學分係拎A 4.0

而拎A係85分以上

係咪我真心左

樓上 原文係OU
篇野校園台一日見幾次
做馬夫

笑死,做hr都咁撚自豪,搵幾錢人工啊,薪金升幅一定好高
hr呢啲晉升前景垃圾都拎出黎

政府工都請唔哂想做政府工既三大人啦,依家根本有好多八大ugc degree既人都做唔到著白衫督察級既紀律部隊,每年太多八大fresh grad考,只可以做低一級

笑死,做hr都咁撚自豪,搵幾錢人工啊,薪金升幅一定好高
hr呢啲晉升前景垃圾都拎出黎

政府工都請唔哂想做政府工既三大人啦,依家根本有好多八大ugc degree既人都做唔到著白衫督察級既紀律部隊,每年太多八大fresh grad考,只可以做低一級

M記都係大公司
唔知你笑乜啦

讀書既野個個目的唔同

而拎A係85分以上

yes 所以kong u 同樹仁傳理系應該樹仁勁d

樹仁law>>>>>>>>>>>>HKU law

樹仁 medic

樹仁個law and business 唔係law degree,只係普通商學士,仲要14,15分入到
識人係個到讀自稱自己 law school student

樓下comment 果個係樹仁護主狗
一多批評學校言論多又會出來單單打打
佢懷疑係樹仁oSA類似校務處職員
樹仁老師職員態度同中共差唔多
: 你地唔鐘意就唔好讀啦,你讀左八大咩
當有學生提出建議,就會叫佢地感恩有書讀,唔好再講
所以樹仁學生一直都唔俾人當狗看待
長期自卑到自大都係有情有可原

咁唯有喺fb開ac同佢玩下
唔知你笑乜啦

讀書既野個個目的唔同

而拎A係85分以上

係咪我真心左

但唔拉curve 85分好似幾堅咁

咁唯有喺fb開ac同佢玩下

打錯字,應該係:你地讀到八大咩
解決晒上面班飛機撚先

明未呀 飛機撚

失手定個制度歧視你?

傻撚左呀?
我同意每間u總會有啲「相對上」較渣既人
但三大既「相對上渣」啲都完爆你syu最勁果班
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞