三井壽真係好型

532 回覆
152 Like 7 Dislike
我份人比較偏門
最感動我係魚住

陸南輸果陣
魚住喊住講左一句類似
唔係得你地想去全國大賽

魚住冇輸到
輸就輸在佢係主角宿敵

努力型球員
sd角色真係有血有肉

一直覺得神奈川所謂既四大中鋒係魚住>大猩猩>花形>假猩猩

邊個係假猩猩

應該櫻木傳錯波果個
我份人比較偏門
最感動我係魚住

陸南輸果陣
魚住喊住講左一句類似
唔係得你地想去全國大賽

魚住冇輸到
輸就輸在佢係主角宿敵

努力型球員
sd角色真係有血有肉

一直覺得神奈川所謂既四大中鋒係魚住>大猩猩>花形>假猩猩

邊個係假猩猩

應該櫻木傳錯波果個

好似叫高砂
細佬中學打過學界
雖然係雞校
但係阿sir話過我地係學校黃金第二代

我地由中一一齊打上去
最後一年
8強輸撚左
成隊攬住一齊喊

隊長之前果場爆鼻骨
喊住求教練比佢打
我地都有份求
最後教練冇比隊長打

果陣有嬲過阿sir
覺得係佢唔比隊長出場先輸
大大下先發現阿sir係岩
同埋阿sir呢個決定應該好沉重

之後先睇到櫻木負傷打山王
呢個劇情令我內心感性同理性掙扎左好耐
最後喊到仆街
宮城都好正

矮得黎又叻

成日係度諗并上屋企自己收埋一份湘北繼續打落去既版本
諸星,土屋
湘北再遇海南終於贏等等
宮城都好正

矮得黎又叻

戴單邊耳環
如果真係出埋世界杯 可以搵邊幾個
好似好多都可以獨當一面
根本神作
好似好多都可以獨當一面

基本山王先發除左pf同sg都無乜懸念
C位應該就河田同森重互換
Pf會揀櫻木先發,唔需要太強誰攻能力,櫻木既防守同籃板都差唔多全國top水平,再加上近乎無限既體力,都應該會係櫻木(主要pf位其實無乜其他人有講過)或者土屋淳都係pf?
Sf北澤/流川/aids star,鍾意既都可以叫豐玉南烈ko人地主力
全國最強sg照計就係榊
Pg深律同牧
第6人仙道
好撚煩膠,成日跑兩野就冇力
不過又死唔斷氣,死魚咁打足全場

呢啲係入zone 嘅條件
好似好多都可以獨當一面

Pf會揀櫻木先發,唔需要太強誰攻能力,櫻木既防守同籃板都差唔多全國top水平,再加上近乎無限既體力,都應該會係櫻木(主要pf位其實無乜其他人有講過)或者土屋淳都係pf?
Sf北澤/流川/aids star,鍾意既都可以叫豐玉南烈ko人地主力
全國最強sg照計就係榊
Pg深律同牧
第6人仙道

櫻木等於公牛洛文
重要到仆街
但pg 仙道好似仲勁過深津喎
基本上神奈川起碼有三隊全國八強水平嘅強隊
好似好多都可以獨當一面

全國最強sg照計就係榊
Pg深律同牧
第6人仙道

櫻木等於公牛洛文
重要到仆街

仙道應該係天賦同實力最高嘅一個,只不過好多時都hea打
好似好多都可以獨當一面

全國最強sg照計就係榊
Pg深律同牧
第6人仙道

櫻木等於公牛洛文
重要到仆街

唔會勁過深侓,因為隊入面有個無敵得分手同佢地最後輕視櫻木先會主攻呢兩個位 反而三井會係最大既防守弱點 因為佢最後冇體力 連mark邊個都唔知 同埋深佢驚矮仔 對高佬/大隻好似牧申一呢d 佢都冇問題
好似好多都可以獨當一面

全國最強sg照計就係榊
Pg深律同牧
第6人仙道

櫻木等於公牛洛文
重要到仆街

只係覺得仙道開場應該無深律更好
但中途出黎救場果d一定係仙道第一
好似好多都可以獨當一面

全國最強sg照計就係榊
Pg深律同牧
第6人仙道

櫻木等於公牛洛文
重要到仆街

唔會勁過深侓,因為隊入面有個無敵得分手同佢地最後輕視櫻木先會主攻呢兩個位 反而三井會係最大既防守弱點 因為佢最後冇體力 連mark邊個都唔知 同埋深佢驚矮仔 對高佬/大隻好似牧申一呢d 佢都冇問題

你都up得出既明顯弱點 仲擺出黎比人針對部處?

作者提早完結同劇情收得合唔合理唔同嗰喎
對山王場波 傷嘅傷 殘嘅殘
唔使畫堆大後備點比人炒
三年級生又要畢業
作者可以話係喺全國大賽嘅用盡主角隊5個人
完得好合理呀

佢又唔似得惡魔奶爸 死神咁完又留低一大堆問號

除左櫻木嘅傷,有咩賽事唔係打到又累又殘?
但佢地咪又係繼續打。
如果講劇情收得合唔合理,就唔應該咁簡單剩係睇山王場波。
森重寬等人嘅出場唔係劇情之一?

主角群已經用盡咗
再加新焦點只會沒完沒了
起碼我係咁諗嘅

你咁諗就傻.
其實都仲只係講緊高中, 點會沒完沒了.
點為之主角群用盡?
唔好為撐山王係完美結果就係咁踩佢就畫落去就衰收尾.
明明主角群同伏線仲有排講.

剩係講都可以再講打AIDS star同森重寬
仲有贏左豐玉果隊
大把野講

無錯.
打山王贏, 打得好睇, 完美, 呢點無可否認.
但然後突然話打到殘而完左套漫畫, 呢點其實唔算完美.
只係大家將打到殘而輸波既結局同埋打山王既好睇過程拉埋一齊黎講,
就當左係個結局完美.
我只係想講, 佢繼續打, 一樣可以繼續有更好睇, 更緊張, 更完美既結局.
真係唔明大家點解為左一場勞資糾紛, 就硬要覺得呢個結局係最好,
井上再畫落去就一定差.

細佬有個觀點
先利伸細佬做過編劇
同埋係個人感覺姐人人唔同

首先湘北既成員
要講既差唔多講晒
最緊要既櫻木成長
同埋櫻木流川合作都講埋
湘北好難揾新焦點

如果一套運動競賽漫畫
有過多既比賽出現
觀眾好易出現感覺麻痺(即係冇橋悶撚左)
例子有 21(我覺得打得太多場)

以上係細佬既觀點
不過唔排除後續可以有新觀點再好睇啲

主力描述敵人吖
或者寫下青年國家隊吖

理性討論

或者可以咁諗,櫻木流川合作,都係因為要完左套漫畫,先提前係山王出現。
其實山王入面嘅人,隨時可能係井上想畫落去嘅其他隊嘅重心球員,
不過為左完左個結局,所以將佢地砌哂入山王,然後先開始描寫佢地嘅背景。
好似好多都可以獨當一面

全國最強sg照計就係榊
Pg深律同牧
第6人仙道

櫻木等於公牛洛文
重要到仆街

只係覺得仙道開場應該無深律更好
但中途出黎救場果d一定係仙道第一

牧>仙道>深律

除左櫻木嘅傷,有咩賽事唔係打到又累又殘?
但佢地咪又係繼續打。
如果講劇情收得合唔合理,就唔應該咁簡單剩係睇山王場波。
森重寬等人嘅出場唔係劇情之一?

主角群已經用盡咗
再加新焦點只會沒完沒了
起碼我係咁諗嘅

你咁諗就傻.
其實都仲只係講緊高中, 點會沒完沒了.
點為之主角群用盡?
唔好為撐山王係完美結果就係咁踩佢就畫落去就衰收尾.
明明主角群同伏線仲有排講.

剩係講都可以再講打AIDS star同森重寬
仲有贏左豐玉果隊
大把野講

無錯.
打山王贏, 打得好睇, 完美, 呢點無可否認.
但然後突然話打到殘而完左套漫畫, 呢點其實唔算完美.
只係大家將打到殘而輸波既結局同埋打山王既好睇過程拉埋一齊黎講,
就當左係個結局完美.
我只係想講, 佢繼續打, 一樣可以繼續有更好睇, 更緊張, 更完美既結局.
真係唔明大家點解為左一場勞資糾紛, 就硬要覺得呢個結局係最好,
井上再畫落去就一定差.

打山王果場係真好睇
但其實諗住再寫落去既話
都未必會寫傷櫻木
櫻木傷依下明顯只係為左講佢地主力殘晒最後不了了之既結局

上面都有巴打講過 森重寬唔會勁得過河田好多
咁基本上如果唔係傷病 就冠軍喇喎 個遺憾美就冇架喇

又有無諗過,河田等神人嘅描述,都係決定左完左套漫畫先有咁勁嘅設定?
同埋河田同森重係唔同類型嘅中鋒,應對方法會唔同
最鐘意宮城
好似好多都可以獨當一面

全國最強sg照計就係榊
Pg深律同牧
第6人仙道

櫻木等於公牛洛文
重要到仆街

佢驚唔代表佢應付唔到 睇下宮城俾佢壓制成點就知
同埋佢防守一定唔會比仙道差
例子有湘北睇山王對牧果場 有描述牧俾佢mark到控波都控唔穩 但你睇番仙道對牧 大家都係互攻 所以佢防守應該係〉仙道
好似好多都可以獨當一面

全國最強sg照計就係榊
Pg深律同牧
第6人仙道

櫻木等於公牛洛文
重要到仆街

佢驚唔代表佢應付唔到 睇下宮城俾佢壓制成點就知
同埋佢防守一定唔會比仙道差
例子有湘北睇山王對牧果場 有描述牧俾佢mark到控波都控唔穩 但你睇番仙道對牧 大家都係互攻 所以佢防守應該係〉仙道

睇隊伍陣容而定
有特強進攻手既話,放深律一定比仙道同牧好
其實山王定天龍個壓逼感大d
兩隊個設定都係連攞全國冠軍
呢套係神級漫

唔明點解唔繼續

高中有3年

大學都有排講

格硬講落去就唔會上神台啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞