[吹水鬥慢大賽] F1 2022 季前試車 討論區 2

1001 回覆
3 Like 10 Dislike
唔知有無班門弄斧但係都想討論下
AM個sidepod設計明顯係想整個double floor/sidepod undercut去做多個low pressure profile出嚟加強downforce
而呢個設計嘅drawbacks就係啲cooling要放高啲同平啲變相要係sidepod頂開散熱網 咁個gain同埋cost你覺得值唔值得?定係好似Merc/老麥果種傳統可樂樽設計會比較容易做好underfloor嘅氣流做ground effect去maximise downforce?
求指教
利申: aero得中六phy程度
咸狗真係撚樣黎
呢個回帶嘅姐
圖四屆係真男人
https://www.mirror.co.uk/sport/formula-1/bernie-ecclestone-lewis-hamilton-knighthood-25725083
Bernie Ecclestone suggests Lewis Hamilton didn't deserve knighthood in scathing attack

回下帶先
入面班台狗馬拉狗澳門狗好撚嘔心
剩係碌到啲笑咸同HAAS既留言
巴打,咁拉利個凹咗既side pod都係為左引d氣流去lower beam wing?
f1果班啞撚曬
班肉酸仔今次都知自己理虧,邊夠膽上水
你睇其他po就知個班人有幾肉酸
咩都拉到落Max/RB到,喊狗就永遠唔會錯

有冇可能巴林開幕戰之前spin蛇就比人踢走?
FF
andretti haas F1
Nikita Mazepin Oscar Piastri
補多句

匈牙利係真係有技術含量咁起勢奶共
例如主動擁抱一帶一路基建 想做歐洲連接東南亞嘅中轉點
近年有啲群眾壓力 先至有位俾媒體爆出嚟

意大利
但係本身係歐豬五區 借格隔國幾多錢總要還幾多
其實意大利同葡萄牙有啲似
兩個都係焗住咁賣國有資產嚟還錢俾德國同IMF
2013至2018係得中資先會高溢價出手
唔想賣都要賣
葡嘅國民保險業務就係咁賣咗俾復星

如果係講同中國嘅外交關係
西歐入面法國係識玩
上世紀法國見美國賣武器俾台灣
轉個頭同中國大使講自己又要賣埋一份
而呢段時間北京同法國都係良好關係

法國嘅PSA亦係同一汽做合資
當然喺中國打唔過上汽 / VW合資
但係華中整出嚟嘅車自己有成個華中市場埋單
例如湖北就係用PSA同Citreon做的士
因為個廠係喺武漢
大頭跑出街
真係正一賤種狗黎
炒車死啦屌佢老母
今日會開水喉試跑濕地
我睇AM咁既設計完全係因為個19平又肥又高既gearbox casing搞成咁
如果要講玩undercut應該係大牛最癲

你可以見到AM個floor近尾碌前已經開始翹起 (Alfa亦有相似設計)
配合埋sidepod其實係做緊一條收窄既tunnel (converged duct)
而呢條tunnel會加速後方既空氣同時降低氣壓

呢種設計可以一黎將熱氣抽走同時令車底既空氣加速離開diffuser
車既diffuser本身係一條擴散既tunnel (divergent duct)
Venturi tunnel既空氣去到呢度會減速同氣壓上升
喺車尾既車底氣壓上升其實可以減drag,但同時會製造lift force
所以AM要透過加速車尾空氣黎降低diffuser對downforce既影響

一般而言我地會用mass flow rate黎計指定範圍既空氣量(density (kg/m3) x area (m2) x velocity (m/s))
單位係kg/s
而可樂樽設計因為留比車尾既入風面積大d
相對就唔洗好似AM咁加速空氣

簡單而言
大家都係要處理diffuser空氣離開問題
AM以速度解決
麥以人海戰術解決
炒車死就變Senna了
全白反而仲好睇
我覺得最後係回歸返呢個花
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞