[吹水鬥慢大賽] F1 2022 季前試車 討論區 2

1001 回覆
3 Like 10 Dislike
騎馬咁
大頭簽咗麥記約都可以唔玩摩納哥去咗勒芒衰起上嚟咪幾個車手輪住揸個位
其實一直downforce都唔會係constant
Aero年代係 係流向唔同翼面/車身既風速決定
所以點解食dirty air會跟唔到 因為無咁高downforce就無得去咁快

而ground effect車就複雜啲
除左巴打們咁講 架車越快 車底氣流越高
就會吸架車落地 快到一個點吸到貼一貼
個氣流斷左 架車就彈返起

而除咗咁 有路面
The race出左條片話sainz 攻first corner
係要pit straight走右小小臨到尾先返返左邊
因為路面不平 個尾suspension如果彈低左
又會斷氣流架車繼續vibe
等睇美洲龍翔道賽站d車隊點仆街
F1當初ban ground effect唔係無原因

賽車ground effect一定要溝埋vehicle dynamics一齊計
而唔係靜態cfd可以做到

即係ilott Gio邊個有空檔就過嚟揸
兩個同時唔得閒就Pietro補上
諗起都覺得亂
邊個唔想挑戰高峰
你話唔埋有日Elon Musk會玩FE
Downforce突然變化嘅最佳例子
https://youtu.be/e21ZjwZGjiQ
冇咩嘅 最多咪1999 Le Mans Mark Webber
一飛衝天去
如果今年又係Merc出事
佢以後退出所有賽事算啦
咸帝飛住都贏車呀
有無link
聽 techtalk 牙 Sam 講嘢真係好 C 伏

真係心諗反咸真係完全唔關黑人事 人哋幾受歡迎
先唔講active aero 嘅問題,如果喺車底加塊薄膜咁嘅嘢喺low 低架車嘅時候開條路俾啲空氣通過可唔可行?

鬼叫你窮
大新聞
"Do I feel comfortable here? I wouldn't say I do,"

"But this was not my choice. Our sport has chosen to be here and whether it's fair or not, I think that, while we're here, it's still important to do some work on raising awareness.”
有個正常返啲嘅隊友應該可以睇到舒仔是龍是鳳

不過終於唔使再見到spin
垃利個位比咗舒仔,理論上spin蛇個位haas鐘意比邊個都得?
saudi arabia?
spin都未走
Max唔玩一個站仲唔係我咸一雪前恥嘅機會?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞