[吹水鬥慢大賽] F1 2022 季前試車 討論區 2

1001 回覆
3 Like 10 Dislike
勇佢老母咩,傾掂數對佢有利先死返出嚟
個班粉腸blm對住個民主社會就聲大大,對極權國家就聲都唔出
咁德國政府淨係送頭盔又反對踢俄羅斯出Swift
又奶支
唔通你又屌埋圖?

咸偽善係事實
但英國係西方陣營緒國入邊
已經係最落力最幫手個個

無必要下下英撚前英狗後
同埋咁樣應該算係active aero
俄仔唔係問題 俄錢先有問題
spin唔paid driver的話 其實有得留低
先唔講active aero 嘅問題

MAX 出聲
HRT車隊 RIC 11年季中入隊 最記得
今年Tunnel入口+車轆前面既所有aero device都係為左盡量增加tunnel既入氣量
所以會見到RB設計既前上A臂角度目的係製造downwash
盡量將車上方空氣引導去車底

而喺前轆打後/座位前方既板目的係製造vortex
保護車底氣流唔會比車呔亂流影響
大牛既設計就係1串vortex唔夠,就整2串

喺f1入面會偏好用vortex黎控制全車aero
因為低速下vortex flow既能量同穩定性會比laminar flow高
反而飛機速度夠高而且vortex喺高速產生既drag會更明顯,考慮燃油經濟性下飛機機身會偏向smooth
F1上面一堆三尖八角/欄柵就係為咗產生vortex用

AM既double floor感覺上係想加速熱氣離開車身
同埋集中氣流去尾brake duct同lower beam wing
AM整到個side pod咁闊似係因為開左燒烤網cooling grill令上方面積唔夠
因為燒烤網嗰個area好難令氣流穩定
變相AM如果今年維持設計佢地個尾翼efficiency就會好低
變相要喺其他地方搵downforce

Btw睇落麥記似係自己設計gearbox黎就自己套aero+suspension
一般用平偈既車side pod都係偏闊
但佢做到grid入面最窄身
同埋車尾push rod喺應對porpoising既強度會更高
今年淨係講車我覺得麥有優勢
benz係前兩年先係俄佬到開左新生產線
重有Manor個印尼仔,季中畀Ocon換咗
哦 夏恩圖 以前嚟過澳門揸太平洋寶馬方程式
gio係拉利reserve 正常會有f1 exit cause 冇嘅話炒咗嗰律師啦
多謝解答
據我所知AM take gearbox+casing
Williams 係用merc gearbox, casing 就唔肯定
MCL 全自家製

你覺得大牛兩串vortex 係唔係打算對後車放蕉皮
重有Manor前身Marussia嘅Bianchi
CLS 果然連登仔都係全能
唔知咩事係回應緊會唔會取消rus gp 結果有啲仆街標題黨攞嚟做新聞佢立場同圖查唔多
大頭其實都少少濕鳩,琴日記者問佢,佢無講自己立場,話睇大會頭

叻就仲衰,好似 1600 驚慌記招咁話唔係好知咩事,唔表態住 …
唔知咩事係回應緊會唔會取消rus gp 結果有啲仆街標題黨攞嚟做新聞佢立場同圖唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞