[吹水鬥慢大賽] F1 2022 季前試車 討論區 2

1001 回覆
3 Like 10 Dislike
感覺上拉利今年既aero車頭同尾係分ab team整
你從中間斬開係見唔到車頭同車尾既氣流係有連結

拉利喺sidepod尾其實係做左gurney flap其實變相少少破壞左尾翼既clean air
可能佢地打算將downforce主力由車身+Venturi tunnel做,半放棄尾翼

而sidepod凹落去既設計應該係為左提高aero efficiency再加大車身製造既downforce,但車身重心都係會高左
Lower beam wing既空氣似係由車身側面入多過經sidepod

或者就係因為咁既設計令拉利部車無咁跳
Master 🅱️lan
誤打誤撞解決咗個問題
係 宜家果隻色柒到
El 🅿️lan
黑氣石
GP2 engine
好詳細
照你咁講啫係個肥sidepod係班engine為咗就個平冶個gearbox casing嘅work around
咁點解Benz廠隊唔洗用呢個方法去改善車尾diffuser空氣離開個問題呢 (定係唔理)
同埋會唔會有機會講下垃利個side pod頂design

Sorry好似問好多但係有專家係道好想知多啲
特別係今年啲車個aero Philosophy差咁多
試到燒偈 好極限
黑氣石日常
El Plan 無啦無啦
哦 爆偈

平既設計其實好似麥
我估平應該係low低左個gearbox同埋d零件擺位唔同

睇返上年AM部車個gearbox腫瘤仲大粒過平
明顯係AM班engine跟本搞唔掂packaging
連威記都好過佢

Btw威記套suspension其實係自家設計無用到平嗰套
只係aero development堅廢
唔鬥aero情況下其實威係中上遊車黎
所以你會見點解舊年素喺spa跑q跑到front roll出黎
我唔記得咗睇邊到講話今年renault 副偈會出事
點知testing就已經係
好白痴咁問一下
aero差跑一個快圈無咁大影響, 但正賽就會愈黎愈慢?
一個圈差0.5秒
60個就差30秒
歡迎補充我都唔熟
大牛

Leaderboard (Day 3 Hour 1.5)

Verstappen, Red Bull, 1m20.683s, C3 - 27 laps
Russell, Mercedes, 1m20.767s, C3 - 28
Alonso, Alpine, 1m21.242s, C3 - 12
Norris, McLaren, 1m21.397s, C3 - 18
Albon, Williams, 1m22.652s, C3 - 20
Leclerc, Ferrari, 1m22.778s, C2 - 15
Vettel, Aston Martin, 1m22.859s, C2 - 16
Gasly, AlphaTauri, 1m23.054s, C4 - 21
Zhou, Alfa Romeo, 1m24.938s, C2 - 13
Mazepin, Haas, 1m26.229s, C3 - 9
真係黑成咁...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞