Adblock/Adguard/NextDNS 係咪廢撚咗? (8)

1001 回覆
50 Like 4 Dislike
第2應該唔食電架嘛?
adguard 只用Safari 都食電咩?
nextdns就更加唔會用電啦
第2
本身用Safarai 呢d broswer都會食電 可能食電多過專用app

nextdns佢會長著個VPN logo係左上角
background running 就算少極點都用下電掛
舊iOS?
nextdns冇咗vpn logo好耐
你member tag 貼埋block list 同 DNS server 揀左邊隻.
無乜得攪, 你要無晒ad 既話, 得一個方法, 就係裝 Altstore 自己side load 呢個facebook without ad 個ipa 入電話

https://ipacrack.com/facebook-no-ads/
唔該老細
remove咗第一條 得咗

唔該晒潮偉兄
但應該介面唔同 個操作原理一樣 裝app既話
唔好用佢個app 啦
用profile
暫時未upgrade iOS版本住
用M版一定係最慳電同安全
有d濕9app就算你set好哂私隱
佢都可以靠4G不停掃你定位
舊版ios d濕9 app可以偷偷開住你個鏡頭/咪/不斷paste拎你copy
會唔會食電好多好取決於你用開既app係咪濕9app (比如FB IG WE7就係濕9APP)
ios14開始先有呢個綠橙提示燈/copy and paste提示
預防濕9app ios14係有史以黎最重要既版本

而block廣告用DNS方式會比偽VPN慳電
DNS block廣告成件事係佢地自己server做野
偽VPN係用你自己部機做野

所謂block廣告分兩種
一種係真係block左個domain直接無連入落你部機
一種係你部機係有load左個廣告,只係adblocker幫你隱藏左令佢表面睇落無廣告,電同data一樣係食左

慳電角度理論上 profile DNS block > safari adblock > 偽VPN
但以你個case係應該2個都裝哂
safari adblock你唔係用緊safari果時理論上應該唔會運作
另外你subscribe左幾多list都會有影響

btw其實黎緊ios15都有d好值得去升既技術 比如 HTTP/3 QUIC
Anyway solved, thx
現時用app 版仍有一個優勢, 由其係你用android 機的話, 或者用IOS 版safari.

好似呢d 咁既rule

||share.dmhy.org^*.*?$image

你加左之後你去 https://share.dmhy.org 會無左上下2條廣告banner. DNS 係無rule 做到, 不論品牌.
但altstore有load app數量嘅限制
好似淨係可以三個定四個app
主要都係facebook youtube 個d, 其實無乜大量app 要咁做. 我記得好似最多裝9個.
十個App IDs

但App只可以三個

Altstore個app已佔一個位
即係只可以裝到兩個app
呀, 係, 佢limit 左2個app active. 無計, 免費係咁.

另一個方法係付費side loading service. https://ipastore.me/
純block domain係會block得無咁徹底(或者係block得太徹底)
比如lihkg要無埋廣告位個框呢d修飾性元素就要另外寫rule
睇個人係咪咁有"一個廣告都唔要見到"既需求
感謝解答

即係有濕9app 就算冇開權限比佢 佢都可以偷開黎用 大bug

一種係真係block左個domain直接無連入落你部機 < nextdns描述檔同aduard dns描述檔算呢種?

一種係你部機係有load左個廣告,只係adblocker幫你隱藏 <nextdns app VPN同adguard VPN 即係呢款?

我個case要裝哂呢兩款app先全面block到

見暫時safari adguard用唔到1%電
nextdns app未正式試
近排完全block唔到連登廣告
都係跟返上面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞