Adblock/Adguard/NextDNS 係咪廢撚咗? (8)

1001 回覆
50 Like 4 Dislike
Contol D 好用?
好似幾吸引, 但上網揾唔到資料
好少人講
前幾版好似有講過
但係唔work的
成日開左adguard就上唔倒網
Reset network settings好一陣又上唔倒
我呢排都成日係咁
熄咗佢就用得番
幾時先有返Luna level既adblock

入唔到呢個畫面
我得呢個得呢個list

試呢個filter 先, 唔得我地再對block list
係邊度down呢個ver?
開左dns 恆生唔比用
頭先試來 冇顯示2.0.35.76 ver.
都係用唔到恆生
你backup 左個block list 佢用export, save 係電話到, 跟住產晒block list 嘅野, 如果開到恆生app 的話, 即係某個block list 有問題
算啦唔用住
你揀咗邊個DNS?
system default
揀Cloudflare 試下
試試先, thanks
試緊個cloudefare secure dns
我用過Adguard QUIC嗰個dns
有啲唔穩定 都係等遲啲先轉
想問下 NextDNS 係咪都可以係 SmartTV 上面 block youtube 廣告?唔該
我見上面有巴打覺得Control D 好用, 所以我課左金試下.

佢係有2個plan 既, 平個個 $20 USD 一年, 貴個個$40 USD 一年. 貴個個其實多左一個類似VPN 既功能, 即係你一年俾多$20 USD 多個VPN 用都叫抵屌既. 我課左$40 USD 一年黎試.

我用Ad blocking app 有一個主要既要求, 就係佢一定要有得俾我用custom rule 黎加我需要block 既野, 因為好多"傻瓜式" 既ad block app, 係唔俾你加rule, 好處係對於唔識攪既人, 開着就"大部份"既廣告會block 左. 問題係好多呢d ad blocking app 係唔識block 香港既廣告. 你無得加custom rule 的話, 你用香港app 9成會係咁彈廣告, 咁就beat 左個 purpose 你用呢d app 既主要原因.

Control D 係可以add custom rule 既. 不過佢無得俾你額外subscribe 唔同既ad blocking list. 即係佢預設好10靚款唔同既subscribe list 俾你, 你揀黎用. 佢俾你既subscirbe list 無block 到既廣告的話, 你自己加custom rule 黎block 佢啦.

係個網站課左金畫面會叫你create username 個d 基本野. 佢係無app 既, 所有configuration 都係經佢網站做. 課完金會叫你係手機跟佢做setup. 我無搵我部android 黎試, 下面用IOS 黎做測試既. IOS 就會download 一個profile

跟住係Setting > General > 個profile/device management 個度篤入去

跟住press install 就整完架啦

主畫面有10幾條唔同類型既subscribe list 俾你揀, d list 佢預備好曬, 跟據你想要block 既野開著佢就得架啦.

跟住左邊有得揀Custom rule. 好似如果某d 廣告佢預設既subscribe list 係唔識block 既話, 我係custom rule 自己加

而Activity Log 就只可以你要check 野個陣先開着佢, 佢就會一路log 晒你每load 一個app/網站, 佢要access 既domain 都會list 出黎, 方便你去捉你要block 既domain

而課金貴個個plan , 會多左個VPN 功能, 你可以指定某d 網站, 一定要經某個國家既IP 去access. 咁你可以係香港, 用呢個功能去access 日本IP only 既網站. 當然大前提係你要用上面activity log 個度捉晒你要VPN 既domain.

咁變左你唔需要全程開住VPN去某一個國家. 你只要預先設定某d 網站係一定要經某國VPN 去, 其他地方用番你本地IP 行, 咁就唔會點影響到你正常既上網速度, 因為除左某d 特定網站係行VPN 之外, 其他任何app/網站, 都係用番本地connection 既速度.

最後貴plan 課金版, 係有個佢地預設好200靚個唔同既網站, 你直接係度set 你想你一去個個網站就自動VPN 用某國IP 行, 方便d 初哥唔識用activity log 去捉domain 既人, 就咁開著個service 跟住揀用邊個國家vpn 就用得啦. 當然佢無預設既網站, 你要自己捉番d domain 黎vpn 啦.

速度上, 係唔用佢VPN 功能個陣, 暫時我睇唔到有咩問題, 跟據佢網頁講, 佢全球都有唔同DNS server , 佢會識幫你揀最近既dns server 黎做processing. 當去到某d 你要用VPN 先睇既網站, 當然會有d 時間要等一等架啦, 不過你用得VPN 扮其他國家IP 黎work around 人地網站既restriction, 就實會有咁既問題.

So far 我仲試緊用, 暫時係正面既. 不過, 同其他所有ad blocking app 一樣, Youtube app/Facebook app 裡面個d in app video廣告就唔識block 架啦, 呢d 你實要用Altstore 去download uYouPlus 個d app 去work around youtube 個d in app video 廣告架啦.
又好似真係順d
但我屋企人其他幾個device都係system default又冇野
有啲網頁唔比人開adblock 開左就睇唔倒有冇得搞?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞