平心而論 姜濤成日話自己做音樂合唔合理

334 回覆
733 Like 143 Dislike
合理 完
仲一首歌唔唱點會有呢首歌 人哋唔撚作俾你你唱乜撚嘢姐

人哋唔撚唱出黎你作乜撚嘢姐
去做作家寫書啦on9
咁所有做marketing都可以話自己做creative
痴線 串到應一應
你睇下條友咁多正皮就知啲人幾on9
咁都叫參與,真係人唔笑狗都吠
仲有好多人仲佢有歌唱,所以算做音樂

佢個啲算鬼表演咩,咬字不清仲要唱幾分鐘就扯蝦

與其話佢演釋啲作品,不如話佢糟蹋啲作品,仲衰過紫頭閪,似嗰啲乜都唔嘅free-ride,比埋稿佢都讀唔掂
係著名食評家添
講嚟講去都講唔到個問題 仲要連先後次序都搞錯咗 話人哋唔撚唱其他人作黎都冇用喎
唔使天賦異稟,陳慧珊唔識樂理,但佢有首歌叫愛得起係佢作曲,就係用上面位巴打哼歌嘅方式作出嚟,無記錯阿sa作曲嘅你不是好情人都係咁作出嚟。
啲fans狂妄添
樓豬:唔算

樓豬回應未
俾個大方向話想要啲咩歌咁樣就係㗎啦 你知唔知咩叫參與 隨隨便便就係有參與就代表係自己啲嘢 咁你出去跑贏咗個比賽係咪香港運動員你老母
上面有絲打指出姜濤有份填詞,樓主都話唔算啦,樓主話要人傍住就唔算喎
仲話平心而論柒左唔認好嘔心
咁聯名創作同獨立創作真係差好遠喎
諗起kpop有作曲/編曲人出過嚟呻,話啲idol求其哼幾個音出嚟就加個名落credit,畀公司包裝成唱作idol
咁佢依家都冇話自己係唱作歌手
係咩 credit無佢既?
唔合理 完 笑撚死 你駁唔到縮入你老母臭閪度呀嘛

你唱唔唱關人哋乜撚嘢事呀傻鳩 你唔唱人哋搵第二個唱都得啦柒頭 你唔撚想出歌人哋點撚樣會作比你 莊閒都唔識分早啲瞓啦聽日要返學
人地話做音樂,無話自己係創作人/唱作人,一定要獨立創作先可以話自己做音樂?比idea又話唔算,mv做導演又唔算,有份填詞又話有人傍住唔算,條界線set到天咁高
花瓶黎啫
有花花老師咁有料先學人話自己做音樂啦
我個重點係唱作歌手咩,係講緊哼幾個音已經落得名
以前支那貨 落香港做最後包裝就變made in Hong Kong ,姜應該都差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞