平心而論 姜濤成日話自己做音樂合唔合理

334 回覆
733 Like 143 Dislike
依家先話冇啊 你字裏行間邊撚到唔係逼人認同 自己最尾打咗啲咩唔撚知邊撚到誤導咗啲乜 仲話我抺黑佢老屈 就咁簡簡單單一句合唔合理你諗咁多嘢做乜撚嘢姐 上腦就去食藥唔好出嚟發癲
我有份聽,
可唔可以叫傳承音樂分享?
係我角度咪就係全職/職業係為電影貢獻已經可以叫電影人
覺得佢廢既最多話佢係個廢既電影人
如果要用埋佢能力同貢獻黎定義佢係唔係電影人我覺得太過harsh
咁足球員籃球員如果打得唔好,佢哋又算唔算係唔稱得上運動員先?

鳩流流得閒拍兩套個d掛名既唔值得比人叫電影人呢個point我就認同你
佢天生聲底真係好難聽
又唔識換氣,快啲退休啦
呀sa都作過曲詞
正解

無人唱就無隻歌
一首歌除曲詞編監之外都要有人唱
佢咪唱囉 唔唱點會有首歌
其實唔少歌手都會咁講做音樂
唔好針對人啦
利申 覺得姜唱得唔好聽 但佢人品態度幾好可以欣賞
嘩屌,又填詞又作曲
做音樂做左廿幾年
睇黎唔止係資深音樂人
直頭係音樂大師 音樂巨匠
其實我都係一個音樂人
齋唱歌叫做音樂
咁我齋食野係咪叫做飲食
Pls pin this
以我所知就係垃圾商台為左保住佢「齋聽」既市場
千禧年就開始打壓偶像唱跳,講咩唱作人唱好音樂
樂壇就係果時同市場同國際脫軌,越黎越老土落伍
冇晒正常年青人想睇既內像歌手
Jer 好少少
以前busking 佢自彈自唱都改好多編曲
同埋有作曲

2012年,他與朋友自組流行音樂樂隊「Bromance」,擔任隊中主唱/低音結他手。2013年組成金屬搖滾樂隊「子非愚」,主力創作廣東話原創歌曲。
Hate 都搵第二樣
五線譜其實真係無乜關係
搵埋 source 樓主都要反,勁肉酸
狂人已經有啦
吓你唔識個啲音符點解點樣做電子創作
當然你可以話唔係作歌先叫造音樂既
俾狗都唔食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞