平心而論 姜濤成日話自己做音樂合唔合理

334 回覆
733 Like 143 Dislike
佢的確唔係喎
Juno 係老闆出錢都叫”做” 音樂生意嘅
咁唱到成日感冒又點計
姜濤每首歌都會寫千字文解釋佢想創作首歌的概念。就以鏡中鏡來講,小克話佢每粒詞都係按姜的千字文的意思。Gareth T 話佢都擔心曲風詞曲編排冇香港歌手肯做,估唔到姜一野say yes。可見姜係主導首歌的意念同風格。

Master class 佢都話花左好多時間説服老闆比佢出咁冷門的曲風。
亞洲第一呀
個日聽佢電台訪問 問佢鐘意聽咩歌 佢又講唔出 問佢有冇咩音樂人影響得佢好深 佢夠膽死答佢自己 聽到我黑人問號 一黎睇得出佢宜家大頭症幾嚴重 幾自大 二黎連咁基本嘅都答唔出都好意思話自己做音樂 好心佢呢啲得佢殼 歌都未唱得好 舞又未跳好 就唔好學人買內涵喇 用個殼呃多幾年師奶錢咪算囉
唔該 我想首歌係用嚟消費我死咗個fd 你地有冇人識寫, 我地一齊做音樂啦
上次聽佢唱拎獎個live
聽到佢有句唱「天要多一粒姜糖」
我後尾好奇search歌詞黎睇
原來歌詞係「偏要當一粒姜糖」
可能高爾夫球僮都叫自己做球手 有份執波啊嘛
跳到好似醉拳咁,佢隊友神話米好佢太多
清潔工幫個錄音室清潔都可以叫自己做音樂人啦咁
咁又係呀,出賣朋友,1/1唱靈堂歌係佢先做到
姜濤每首歌都會寫千字文解釋佢想創作首歌的概念。就以鏡中鏡來講,小克話佢每粒詞都係按姜的千字文的意思。

就咁睇頭兩句似客製化首歌俾佢多啲,但講到啲詞係佢作出黎咁
咁出去搵設計公司寫好成大篇文叫佢跟住整個圖俾我,係咪都叫我有份設計
唔該 我最近心情唔好 有冇人幫手寫歌 個題材就係我心情唔好啦 最好要突破我之前既作品wor 拿 我就唔識樂理填詞既 最緊要容易唱。 咁我仲唔係音樂人 做音樂。
可圈可點

樓主唔識中文?
啱啊 唱都走音都好啦 都叫做演繹方式
編曲都算係做音樂嘅
啱啊 姜濤未就係跳唱冇氣嗰個囉
覺得曲詞編監其中一樣都係做音樂
但唱真係睇你點睇
唔通唱cover 又當係做音樂咩
不過姜出歌算有誠意唔是普通k歌
相信佢自己都有份揀 都值得respect 嘅
呢個問題我諗撚咗好耐
平時鍾意唱歌 鍾意喺條街busking 又話自己鍾意音樂
咁出條片cover下人哋首歌 咁係咪又係叫做音樂?
係由零開始變到一首歌/野 自己識作曲編曲 錄音 mixing 填詞 先叫做音樂?
定係識唱歌 鍾意唱歌 參與下製作就叫做音樂?
定係要識五線譜 識2,3類樂器 先叫做音樂?
到底乜嘢叫「做音樂」
堅定流呀? 上面吹撚到又話填詞又盛
睇個樣真係得個樣
你就on9
燈光師唔可以叫做電影?
無人識打燈拍條毛啊?
我見到fans group入面
45%波台吹水
45%熱狗post
5%白卡
3% TL fans
2% TL本人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞