平心而論 姜濤成日話自己做音樂合唔合理

334 回覆
733 Like 143 Dislike
笑死 使乜迴避姐 你根本證明唔到你可以自立做呢啲嘢出嚟 仲要有陣時同人一齊作 你講咩都得㗎 大把市場例子搵人作歌當自己

唔係想逼人認同 咁撚痴線呀 真心痴線佬 冇辦法講落去
咁我去neway都為做緊音樂,用緊作品說話

Director 姜濤係咪又想講mv唔計

唔知樓主係咪覺得其他填詞、作曲比起佢更熟悉佢個friend同佢本人
如果佢冇參與Dear my friend同鏡中鏡 佢會唔會唱到呢2首咁關自己事嘅歌
有咩問題
有份比idea、有份構思都係首歌嘅production入面重要一環
所以佢都係有份做音樂
問下
咁我負責彈琴嘅 冇份編曲算唔算做音樂
好慘 容祖兒都唔係做音樂
冇人逼你認同
姜濤能唔能夠證明到可以自立做你口中講嘅"呢啲嘢"
咪大家一齊睇吓佢之後點囉
佢先出道三年咋
一個人成唔成功都有推進過程啦

何況真係唔係你#1 所講嘅「齋唱」
你可以話佢做得唔好,你可以批評佢
但你而家就係同班惡毒抹黑佢嘅人一樣
抹殺佢做過嘅嘢,老屈佢,仲開post誤導人
我又唔係好覺其他以前既一線歌手會參與咁多(尤其容祖兒,twins果啲)
或者佢地好少會將自己既idea唱出黎
又或者佢地根本就冇好似deaf my friend,孤獨病呢啲歌,係人地cover唔到,因為係講佢自己既story
想講好耐
你睇下歐美或者日本一線歌手
絕大部分都自己包埋作曲填詞,有唔少仲要做埋樂器演奏甚至監製
係得香港或者台灣竟然大部分歌手只係負責"唱"就算,呢d咁就叫"創作"音樂?
佢無音樂知識/造詣咁做音樂然後大大聲話自己做音樂
即等於叫文科仔無科學知識做實驗,然後話自己做科研
唱歌咪用緊聲樂囉
廣義音樂係包埋人聲
每次演譯都係創作緊音樂
老實講
識5線譜同整音樂係冇直接關係
你都識講臨時 即係業餘啦
咁調轉問
職業電影演員點解唔可以叫電影人
班撚樣想話自己係音樂人冇問題
不過KT條撚樣成日咩用作品說話
又話冇人留意佢做嘅音樂 唔知真係以為佢係監制
另外仲想講一下
歐美含金量最高的音樂頒獎禮 — GRAMMY
佢地四大獎項 -
年度最佳歌曲獎 年度最佳後製獎 年度最佳專輯獎 年最佳新人獎

根據GRAMMY官方說法
除左新人獎,其餘三個大獎係主要頒給作曲編曲填詞錄音混音監製的人,而唔係頒發給歌手
只係歐美大部分歌手都會自己做埋作曲編曲甚至監製,先至會成日見到歌手親自上台領獎

https://en.wikipedia.org/wiki/Grammy_Award_for_Song_of_the_Year
大家都系用行動撐KT理念
如果製作真係咁撚簡單通街都音樂人慢慢賺錢
人哋做完你唔認可就講到人哋真係冇做過
佢提供概念同方向同監製類似啦
可能要開cam錄埋填詞同導演條mv過程先信
煩膠到啲flat earther咁
無食過?
就係啲人迴避咗twins呢個問題 音樂人都幾易做
咁監製係咪都唔算造音樂?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞