平心而論 姜濤成日話自己做音樂合唔合理

334 回覆
733 Like 143 Dislike
可以
係醫院做清潔都可以叫自己做醫療
做燈光點解唔係做電影?
唱得差係另外一個問題 但唔代表佢唔係做音樂
剩係sight read 唔會令到你fail ,佔分都唔大
皇家8級另計未試過答唔到
但rockschool 可以唔識sight read都pass,本身就唔難,練scale 同考試歌,練多d freejam 仲有用
所以8級水份好大的

同埋睇你點定義識5線譜,我自己明個5線譜既睇譜方法,但冇記過所以睇得超慢,玩band 睇tab 多過睇5線,但唔代表唔識樂理

另一個原因而加錄track 實在太易,logic pro 每人自己加layer 去試再打落guitar pro 到,唔係玩classic/做樂手,大把人都唔識睇5線譜

就我自己而言,諗左個chord progression 先再加lead ,再比其他人加bass 同drum,最後先vocal作個melody ,出左個大概框先再執mixing
成個過程同5線譜冇關,最後可能都未必出譜
識樂理同5線譜真係冇關係的…..
成段野都冇話佢作詞,係「主導首歌的意念同風格」。原意係回應上一位樓主佢係首歌有幾多參與度。
做尻香港音樂 唱撚到咁
唔好講到主導啦
簡單黎講係人地遷就佢,跟佢意思出首歌俾佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞