平心而論 姜濤成日話自己做音樂合唔合理

334 回覆
733 Like 143 Dislike
渣LIFT阿姐都係做工程
如果唔作曲、唔填詞,齋俾「方向」,只係同作曲人、填詞人話想要隻悲傷的歌記念個Friend,都可以叫做音樂,有參與

咁個客同我講佢想整廣告,想點樣點樣,但沒實際建議,最後我滿足咗佢要求。咁個客都係可以話自己做廣告
如果唱歌係勁,真係研究聲音演繹,都叫做做音樂。但係佢呢種level衰撚嗰啲人唱K 咁撚樣都叫做音樂。咁呢個世界個個都音樂家
又針對啲乜撚嘢呀屌你老母 淨係咁簡單一句合唔合理 你諗咁多嘢做乜撚嘢姐 咁佢係咪唔撚係先 仲一首歌唔唱點會有呢首歌 人哋唔撚作俾你你唱乜撚嘢姐
由零開始到成首作品出現
咁佢真係參與其中
仲要係一個重要部份
根本連登上面有8成人都係咁
Vocal都唔算音樂?? 大學音樂系有得專門讀喎
姜狗唱口水歌(仲要垃垃圾圾)都扮嘢話自己做音樂

香港人嘅質素好撚差
樓豬好似小學雞咁死不認錯,勁肉酸
上面都咁撚多分歧 你都可以話我死不認錯 你都幾撚型 不如以後叫姜濤音樂天王啦 駁唔到唔使喺度周圍講其他嘢咁撚肉酸喎 你啲死唔認錯周圍屈仲肉酸
歌聲本身已經係音樂一部份啦,咁姜濤把聲令到首歌更完整地呈現,點解唔係做音樂?
完全表現左自己唔識野
你估依家仲手寫譜?咩樂器都m線轉usb入電腦啦
樓豬: Soprano, Mezzo-soprano,Contralto 都唔係音樂,要識作曲先係
咪就係,Synthesizers 都發明左幾十年啦
你識閪咩 躝啦 樓主就有資格評論啦
你識閪咩 躝啦 樓主就有資格評論啦
我覺得唔一定要識技術上既製作先得
最緊要係意念同意識要傳遞得到
基本上佢引領緊成個《鏡中鏡》製作既方向,冇佢咁主動溝通既話小克冇可能寫得出咁強烈地映射緊姜濤自己既詞

曲老實講應該冇點參與 但係demo俾完姜濤佢即刻buy呢點又做到「用人不疑,疑人不用」
呢樣野俾到湯令山好大既鼓舞 信心同好感
多D嘗試唔同曲風唔只帶緊新音樂入觀眾視野
對佢自己黎講亦都係演繹緊唔同既音樂

仲未計編舞果邊同班Dancer邊排 有冇契合到曲同詞
呢方面太高階 睇下有冇巴絲補充

正如工程師同建築師唔一定要識點樣彈墨開線挖泥釘板扎鐵落石屎批灰油油砌磚先起到棟樓

佢地要做既只有兩樣野, 溝通同表達
溝通越順暢,派系/鬥爭意識越低,合作就越順暢,越得心應手,下面落手做果班更加可以發揮得淋漓盡致

Ca姐《雪不完的浪漫》同程人富首《Doctor Class》都有類似既引導動作
呢樣我係唔識呀
但係樂理知識同作歌既關係唔係一個人9up下既結論

加上姜濤真係有參與創作過程
尤其是由蒙著嘴開始 的單曲都有份
屌KT不如屌保錡呢啲
又係成日話做音樂
咁ella fitzgerald frank sinatra算唔算音樂人
我自己覺得用自己方式演繹一首歌都係創作音樂既一種
MC係其中一個例子

有D歌入副歌前果個字會拖長黎唱

《時光邊緣的人》原唱冇咁唱過
Calvin解構《記憶棉》都偏向否定 覺得詩劇先係會用呢種唱法

但事實上呢個反而變成佢特色
Cover既View數已經多出原唱兩倍
記憶棉做埋三台冠軍歌

仲有《Wonderful U》尾段改做升階式爆發

呢D獨特既演繹方法令到佢D歌更加好J
填詞係人都識啦 唔計好唔好

做音樂起碼要整到音樂出黎呀

佢之後果年出果隻Dear Secret 7首歌入面有兩首係自己作曲,而且兩首都係主打歌,雖然唔係成隻碟一手包辦但都唔算極少
而且佢大學讀音樂學校,主修聲樂同編曲,點都算係一個音樂人啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞