平心而論 姜濤成日話自己做音樂合唔合理

334 回覆
733 Like 143 Dislike
站唔住腳
唔關法律事

何以見得擁有權等於創作人本身,可以想像有個收藏家買咗幅蒙羅麗莎,法律上佢有呢幅畫的擁有權,但唔代表佢係畫嗰個

同理姜有首歌版權,唔代表佢有份做音樂
唔知佢作得多唔多=只係鳩噏幾句=落名係gimmick=唔計
唔怪得咁多教會歌成堆新歌歌詞意思九唔搭八
要填到以前林夕, 黃霑果啲水準要幾高文學造詣
除左文學仲要廣東話入詞好難, 9聲6調, 仲要識得每個字要岩音
根本係一件好難既事

如果咁都可以叫係人都識唔計好唔好
咁唱歌作曲你都可以咁講, 唔計好唔好
但我意思係計創作版權喎
識樂理唔等於會識5線譜
識作歌唔等於識學理
識5線譜有助你學習樂理
識樂理有助幫你作歌
作幾句嘢就話係 咁使唔使我落幾下調味料就係廚師 你點知佢真係作到幾句 點解你覺得呢個準則做音樂 你老母你呢啲咪一樣答唔到 咁你問黎做乜撚嘢姐 駛乜扮姐 我直情明講啦柒頭

你知唔知平心而論係乜撚嘢意思呀戇鳩仔 你唔撚係覺得你嗰啲先叫客觀評價啊
你知自己講緊乜架可?
唔知首歌咩key點唱啱音?
唔知旋律咩音點知唱啱key?
咁你點知佢係咪落幾下調味料呀on9
佢地哼到出嚟唔代表唔洗跟音
都係佢地有經驗先可以哼到協調嘅旋律出嚟再搵人同佢寫譜編曲你明唔明我講咩

無天份又無底係唔會作到
咁所以193係全能音樂人嘅意思?
咁呢樣好睇咁你覺得姜濤叫唔叫識唱歌?
同理就係193叫唔叫識填詞
老實講識樂理嘅10個都唔知有無一個唔識五線譜除咗唔識clef或者學特別樂器嘅人/自己作曲經驗厚之外
其實因為佢難聽你先覺得佢唔係做音樂
好似啊jer 陳奕迅咁講你唔覺得有咩問題
不如咁講
分合格同唔合格兩邊都合覺得順耳好多
其實TL韓亞光都幾屈
曲詞編監都係自己
仲有比錢都係
老實講就算考到rock school8級都未必識5線譜….
但就一定會識樂理….
姜濤考咩rock schoolvocal你同我講唔識睇notes?
咁你又答唔答到我呀撚樣 你係咪知先 講嚟講去上面啲問題又答唔到我 又開新話題
我一直只係就5線譜 樂理 同作歌既關係講
大把人唔識睇5線一樣識好多樂理一樣考到8級
不如你試下睇下考乜?
咁咪唔好研究多定少
佢係落左credit咪即係有做過 咪係做緊音樂囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞