雙失廢青從0(+5)開始自學python

288 回覆
240 Like 26 Dislike
Day 3
今日講左5點to do list
1.研究轉生功能
2.打算係每次click張圖既時候加個nmsl既音效
3.加入D Easter egg for fun
4.leetcode
5.如果有時間既話睇下幫升級function再加功能

結果
只係做得2同3

先講返1先 今日google既時候發現左一個好實用既網站
https://gameanalytics.com/blog/idle-game-mathematics/
佢講解左好多有關idle game既算法同思路
咁我呢個都算半個idle game啦 (係掛)
我覺得應該要慢慢去研究佢提供既資料
時間所限既情況下決定再推遲一日
目標係希望佳仔去台灣前可以完成呢部份

加入音效方面今次我就靠pygame既mixer啦
每click一次都聽到一聲nmsl真係好治癒
每次聽完後腦筋都變好左 每次考試都得100分呢

anyway 學識左點偷google translate既語音

講到easter egg啦喎 呢個就勁啦 今日花左超過3粒鐘係整easter egg上面
結果搞到其他事做唔切
做左咩我唔講住, 有興趣既今晚12點1點左右可以上github睇
因為未整完 今晚應該會整得切放上去
我加左好多奇奇怪怪野入去

有一個改完我超級想拎出黎分享既 因為我覺得呢句真係超正
當你個count數細過升級既requirement時
如果你click落個button到
你會見到呢一句:

寫完呢句我自己係電腦前傻笑左5分鐘

btw係整easter egg既過程中 順便加埋cheat既功能 當你輸入左岩既code就可以開cheat啦

今日無咩點學到新野 但係瘋狂學習利用gui既button同messagebox去實現今日屙屎時既想法 成件事依然好有滿足感

整體黎講今日係開心既 但聽日一定會更開心既 係咪阿哈姆太郎

係咁多 去打機啦 一陣返黎再改曲
Day 4 Leetcode好鬼難 就黎變禿頭
出得黎行
就預左要還

尋日整easter egg開心左一日
今日就跌落algorithm既無間地獄

今日學識既係2 pointer
skill.append("two pointer")

始終新學programming
對List/array既應用實在唔熟
唔計個algorithm
單純係睇返之前D片研究返個syntax已經浪費左好多時間

學完google完諗完再解決佢個問題都已經搞到就黎禿頭

至於clicker方面
轉生既算法已經寫好
我打算到此為止
講到底佢只係一個我用黎練習既工具而唔係正式既project
當我想學既野都從中學得差唔多後我決定唔再做落去
不過一路研究一路做既時候我發現當中有好多code既寫法都可以優化
但我無落手去改
我打算之後再學多少少時重新打開呢個練習
一次過優化佢個寫法

至於學習方面
目前條片已經睇到86 我見後面剩返既section已經唔係好多 係時候要計劃將來既學習目標 有無巴打有好既suggestion
目前我有幾個想法
1.接住落黎專心學習algothrim
一條痛苦既path 可以預見1個月後應該會嚴重脫髮
2.研究numpy 同panda之類同data有關既
3.研究request之類同web有關既
btw 睇到條片覺得條友好型
https://www.youtube.com/watch?v=StmNWzHbQJU&t=343s
今日飲多左 微醉 唔講咁多 bye
如果冇數底就唔好搞algo住
小學個陣數學拎A
Find something you like and make a machine learning model. For example horse racing, stocks...

You will need to learn:
1. Data scraping - Request, BeautifulSoup, Selenium
2. Data processing and cleanup - Pandas, Numpy, Scipy
3. Prediction / Machine learning - Sklearn, TensorFlow, Keras

Should keep you busy for a year at least... Or you can start with something more relaxed, like building a media library for your AV...
樓煮加油
唔該曬cyborgman巴打真係幫我好多
其實都幾有趣
可以到時試吓學習設計一個algo trade既project
咁就要諗需要學習咩野啦
我諗第一件事應該要學習點樣去接ib/支牛個api去拎data/execute trade
Day5
尋日醉左半夜起身訓唔返
咁只好選擇比較強力既安眠藥

見到cyborgman巴打既建議
去左睇stanford既machine learning coursehttps://www.youtube.com/watch?v=zrT2qETJilw&t=1394s&ab_channel=stanfordonline

係幫助睡眠方面,

今日訓到自然醒 kai芯

感激當年貪得意走去讀但走曬堂最後拎C+既stat1001
都算catch up到佢既course 不過今次單純用黎促進睡眠 完全未有準備咁快開始學習machine learning

今日用左一日去制定後面既study plan
咁假設身我後面既目標係要整一個algo trade既model
(利申 當年炒股輸左一筆)
咁第一件事我需要學習由網上去拎我需要既data
由今晚開始應該會開始data scraping既學習
同時為左保持對coding既興趣
我應該會一路做住D project仔黎玩吓
咁今日諗到既就係整個discord既bot用黎當練習
今日睇discord個api instruction既時候花左成粒鐘去研究第一行
what is async function
感激youtube 感激stack overflow
好似呢個世界無野難到佢地
但我發現到原來

兩條線同時進行

希望可以見到discord bot有面世既一日啦

屌唔係叫nmsl bot阿
btw 第2個Project我都諗好啦
怕將來唔記得 寫定提自己
用pygame整個tetris
lm 樓主加油 佩服你咁有心機 我而家都學緊同打算整啲project玩下
樓主keep到個勢一定掂
第五日就已經知咩係api, 好勁
樓主係仲讀緊哂銀時定已經出咗嚟做嘢?
已grad失業曬銀時垃圾
我覺得你好快可以做到dev
難D喎 第1我無solid academic background(no cs degree,xgu爛gpa>2.5 bsc )
第2 無it project experience
我以家當興趣咁玩
當然未必係三五個月嘅事la
但係興趣, 動力, 同埋做project仔嘅諗頭同埋衝勁係好重要嘅成功因素
Day6
第7日先打day6都好正常姐

尋日做既野有D多
首先用左一段時間去研究左Beautifulsoup既基本用法aka 高級control+f
咁學識左用佢後緊係我第一時間用黎試吓爬連登黎做練習
可惜過唔到Captcha個關

好啦網上搵到個網專門比人用黎做web scraping當練習
https://webscraper.io/test-sites
咁我緊係乖乖係佢個網到練功
感覺上beautifulsoup唔係一個太難既library因為佢既用途上都好明確
但要搜尋得高效就比較難
做search時網上教話可以用asyncio提高搜尋多個網頁既效率 唔洗等一個咁耐
又有一個話要set好等待既時間 因為要等個網load好再拎你想要既data

呢2點之後再研究 目前先學左最基本既用法先

提外話 學既時候見到一年前有位連登巴打開PO話用網路爬蟲拎馬會既資料買波 每月執幾千
我唔排除一次半次可以捉到馬會賠率既漏洞但講到持續用data同算法賺馬會錢
你當幫data scientist流嫁
我諗緊之後都學多幾個terms拎出去大尻人先
https://lihkg.com/thread/2239020/page/1

靚湯感覺上比較麻煩既部份其實係點樣同Selenium配合黎用同埋持返黎既data點去應用 呢個聽日先再研究

學完呢個之後無野做走去search python learning pathway
突然發現個堆bootcamp雖然好cap水
但佢好處係佢會將個課程syllabus post出黎
我可以用佢黎參考之後落黎點去學野

今日就靠住望佢既syllabus,咁就自己寫左個小遊戲hangman
我嘗試係完全無guide/教學既情況下完成佢, 好彩最後都寫到(除左無得畫hangman公仔, 懶得搞) 太眼訓 聽日再放個段曲上黎

以家挑戰緊無guide下完成blackjack
Day7
樓豬今日2個interview
搞完之後返到屋企訓到成隻狗咁
原訂既目標達成率係0.0001%

咁又一日 yeah
in乜類型工
Lm
正苦
想做IT就咪入正苦 良心建議
Day8
尋日浪費左一日後今日開始做上次講既從唔睇攻略開始寫blackjack
其實思路上同tic tac toe差唔多 只係比較麻煩
經過一堆既思考之後終於都將佢寫左出黎啦

但寫完之後覺得自己個寫法好廢
我覺得應該有更好既寫法
我放左上github啦
有無巴打可以幫手睇睇佢
一陣我都去睇吓正常人係點寫既先

今日要自己煮飯 無咩時間學 無學到selenium 今晚開始先研究佢

社區爆發緊 睇PO既巴打們記住保重身體
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞