雙失廢青從0(+5)開始自學python

288 回覆
240 Like 26 Dislike
留名跟進
原文係第一頁條python教學片section 38
點樣judge一個人寫得好唔好我都唔知 因為我都係岩岩學
但at least佢教既野我catch up得幾好
就咁睇呢部分,至少兩大錯誤
1. 應該用for question_num, question in eumerate(questions),唔應該自己track question_num
用得enumerate就係由0開始計,第9行變成options[question_enum], 唔駛減一,乾淨好多

2. for i in options[question_num],會睇死人,約定俗成下i只可以做loop counter,應該寫for option in options[question_num]

睇埋上面仲有第3個,questions係dict,options係list,明明兩樣野係相關,點解要用唔同嘅data structure?
受教了 thx ching
射左波 day 0
睇撚到樓主學咁快
有d懷疑自己係咪弱智
接支牛同ib api
做到please share
如果無吹水真開始自學,其實好撚快手

樓主,coursesa個python for everybody幾好
Data structure到有個list同dictionary
後面有講點用靚湯,點用class
day 14 15痴埋一齊阿
樓豬目前無電腦用好傷心
一陣睇吓先 any肥 thx
姐係佢地無公開個api
咁我研究吓班algo trade jj用咩卷商做交易先
自學用colab係咪夠用
我pycharm run 唔到
裝左python未 我用pycharm. 其他唔識
係咪未set 好啲dependency 咋
裝左
似係你pycharm 入面set既python path唔岩
Ib一定有api
潛左兩日水 更新吓先
隻火牛預期聽日/後日到香港
到手後即刻開始更新
樓主加油
你睇落唔似新手,應該有打過OOP?
其實algo 唔一定要數底,因為algo只係concept, 比多個方式去睇個problem
例如玩開口中其實已經係binary search, 唔需要特別數學底
Python 唔用lowerCamelCase
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞