雙失廢青從0(+5)開始自學python

288 回覆
240 Like 26 Dislike
尋日終於拎到手
喊出黎 今次的起心肝唔係大陸買
係香港買
結果佢都係大陸寄落黎
Day 38
新年快樂阿 咁多位ching
我返黎啦
話說等左咁多日後終於有得用電腦(其實一直都有 但我懶得係第二部電腦裝pycharm)

咁hea左咁多日既我 就開始pick up返上次停既地方
咁今次我就再學selenium 今日學unittest
https://www.youtube.com/watch?v=9_5Wqgni_Xw

咁其實條片都有d out-dated 咁佢有部份syntax已經變左
舉個例子 以家用service去assign個driver
佢今次用python官網個example做例子
但佢跳到1999
睇片其實真係難d catch up到 同埋佢用左部份其實唔洗用既野令你更加亂 eg class(object)
跟住我個flow (希望無好似我咁偷懶左咁多日)既巴打最好上返佢個官網到參考慢慢跟黎學

條片分pt1同pt2 但今日我只係搵有咩唔同左都曬好多時間
加上條片堆野開始變難 真係停左好耐慢慢去睇曲 搞到進度好慢
希望今晚可以KO埋pt2 最好呢星期內可以熟練咁做unittest

今日唔放咁多meme圖啦 成個新年比酒精同蘿蔔糕填滿左 個腦無曬貨

最後祝大家今年打曲唔洗debug
Day 39
屋企人被通知話去過確診者去過既地方(同時間)
今日陪左佢搞左成日野
pass

btw 有無巴打可以講清楚__init__, __name__,__get__之類既用法
愈睇愈亂
Day 40
今日終於睇完unit test既教學
其實成件事一頁紙寫得曬
https://selenium-python.readthedocs.io/page-objects.html#test-case
雖然話尋日條片佢跳黎跳去 但慢慢自己摸索總算catch up到
不過去到呢步開始感覺到挫敗感 因為我睇佢堆code都要花好多時間先理解到
同埋我好肯定答你如果叫我由頭到尾自己寫一次我相信自己都好難做到
以家目前處於一種明佢做咩但落手做唔相信自己寫得返出黎既地步 開始有D自我懷疑

同埋我發現好多基礎syntax我都唔識
selenium唔洗咁快學吧,到你真係需要再google點做好過

__init__咪class constructor
其他都係class method,你初學唔會點用

你有咩基礎syntax唔識?
因為唔知既意義__(壞電腦前搵過 唔記得了) 同埋點解要__init__, 唔加__init__會點
尋日睇曲佢有段係咁的
class mainPageLocators(object):
    GO_BUTTON=(By.ID,"submit") 
我先知原來()可以咁用

另外有段

def click_go_button(self):
        element=self.driver.find_element(*mainPageLocators.GO_BUTTON)
        element.click()

第一次見用*係呢個位覺得好陌生
Day40
今日轉換吓心情
玩玩wordle
話說今日睇youtube時見到呢段片
https://www.youtube.com/watch?v=v68zYyaEmEA
我睇左一半 覺得幾有趣 準備用佢黎做model抄考一吓佢
試吓落手做手作仔 寫個wordle helper
等我呢個wordle廢人感受一吓開cheat既樂趣
其實成個理論做落手感覺唔太複雜 搵個最大entropy既字 等接住落黎有機會既字收到最少
不過我見後面佢有講佢點優化佢既做法 我就唔睇住啦 等做完再去望望人地點改善

btw vampire survivor幾好玩
學識左點用python去改數據開cheat
__init__係比較特別既class method,大部份時候class需要佢定義初始數值

好多時__function__係話俾其他programmer聽,呢o的attribute, method唔應該改,因為python冇private function

呢度既*應該係指可以pass任何數量既argument入function
唔該曬巴打
我睇片佢都係講*係指爆開你個list pass each individual as an argument e.g *(1,2) 可能最近無掂過曲一時諗唔起

你咁講我就即刻明曬了 姐係其實係*args

btw掛住bro code 佢真係教得好好
有恆心.
等你學到Inheritance同super會更加開心
之前見到呢個post 得登留左咩,估唔到樓主真係堅持到

我果時都自學過好幾次,但冇一次堅持到落去
偷左一陣懶
btw 已經開始搞緊個wordle helper
我想問件事 假設好似wordle咁佢有萬幾個字你要轉佢做string/list
我如果想一次過幫佢地加" "變佢做string應該點做
因為pycharm好似只可以1次加1000個cursor 唔乎合我呢種懶人既做法
係咪應該轉佢落excel慢慢edit
定其實pycharm本身都做到
本身堆字係黎自邊度?
上網搵 網上有個黎緊幾十年ans既data base
https://www.youtube.com/watch?v=YtebGVx-Fxw
簡單易明entropy btw好可愛
我指係儲存係咩file format/data type?
我copy and paste左落個.py到
好似話呢種應該用json黎save?
不過我無學到未識用住
any肥 最後用excel幫佢地加曬"", 但係結果係成個pycharm run得勁慢
應該save做txt,再read
我依幾日都睇bro code d 片自學python

有個問題諗唔明

點解依到既pass 一定要加else 先會pass 左13?

因為syntax要求if之後一定要有statement,你可以簡化成:
if i!=13: print(str(i)+" ", end="")
xcode除左要寫ios
應該都唔會用佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞