雙失廢青從0(+5)開始自學python

288 回覆
240 Like 26 Dislike
on99
我講用framework主要係睇佢個documentations
咪考英文囉
做乜鳩
on99
我一開始講個language講緊programming language
話framework 比佢更重要

之後你同我講調返轉先岩 framework考英文
調咩撚野姐?你個language同我講個language都唔同
做乜鳩
真係on99
我由頭到尾個language都係講programming language
係framework重點係睇佢個docs(i.e. 睇你英文水平)
不過由你講framework重要過language就知你on9
真係on99
咁咩撚野叫調返轉先岩
你個D唔係叫調轉 叫開左個新point
睇到day5,
樓主組織能力都幾好
文筆都有趣

我自學過vba 去到夠應付我文職工作就停左
(但都有keep住研究點樣改進)

有諗過學埋Python,
但太多原因攪到我無時間深入

今日先見倒樓主個post ,
重燃倒我些小興趣
荒廢左幾日 想問樓主而家d動力仲有冇 我冇乜了 d資訊太亂
ching學到咩進度
學到python網上d實作
我玩過下pygame 又跟過youtube"pythin阿嬤都會"嘅實作小測試
其實都係照抄
但我硬係覺得我miss左d野 係咪果d basic野呢
我有炒股
諗住 用python黎backtest
跟人用backtrader黎backtest.
跟住見到d code 真係棄game
睇完都唔知睇緊乜 不過都係一時嘅氣餒啫 我點都要執返黎學架喇 唉
仲有冇繼續自學呀?
你點學? project base咁學?
其實照抄有冇用 抄完人地 叫我自己諗點寫 都係唔識落搭
有d用 但未到好有用 但你比如想用到某個skills果陣 可以一諗返起個例子再去用返
不過 個投入時間同得出黎嘅結果係咪高成本效益 我又唔會話高.....
我而家重睇番python for everyone 睇下我miss左d乜先
支持樓主,都想遲啲學,LM
建議 project base咁去學
你諗定你想利用python做到乜野先
乜都唔識嘅話 就可能試下用python黎計下數 入param比個function個類

如果你有啲認識嘅 可以高難度啲 可以試下整個web crawler 出黎crawl下啲資料咁

一路撞板一路學 印象會深刻啲 咁自然你就會學識
當然要有google 技巧 同埋自己勤力先學到啦
加酒呀Ching
我發現好多library 真係唔知點用 比如我想用backtrader
Cls d document多到
d import function多到我都唔識用
一個lib都係咁 咁如果有更多lib我咪死orz
咩csv, png, numpy, pygame.......
其實有冇人會熟哂呢堆library
我就咁估你嘅學到嘅level
而家用backtrader對你黎講太advance

你試下啲簡單少少嘅project

當你講嘅第一個lib “csv” 咁
你可以用呢個lib 黎讀取 或者寫入csv file咁
咁大前題都要你識得點處理list/array 呢樣野

Png 係for png啦

Numpy攞黎計matrix
Pygame 係用黎整遊戲咁

我自己就通常就import個lib係為咗入面其中一啲嘅function 我通常用唔曬整個lib
有IT狗嘅地方就有狗鬥睇
我個套最叻
你學個方向錯晒
即刻搵下prj試下先 多謝ching!!!我有進展會係到講架!
啱啱開始學入黎lm
有冇學SQL
見人寫好pythonic嘅code玩list comprehension係好難,同procedural嘅諗法好唔同。
https://www.youtube.com/watch?v=GPVsHOlRBBI
9個鐘 但呢條片幾好
有冇人想個discord or tg一齊鼓舞下
等你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞