雙失廢青從0(+5)開始自學python

288 回覆
240 Like 26 Dislike
是咁的, 話說最近見到matrix個trailor keanu reevus真係由18型撚到57 引起本肥醜窮毒柒既極度葡萄
https://www.youtube.com/watch?v=nNpvWBuTfrc
經過一連串完全no relevant既聯想同埋思考後
我覺得就算學唔到leon咁靚仔 但最起碼應該要學識點樣寫段code再係腦入面execute令自己學識功夫呢D簡單操作

其實唔難
相信大部份連登仔都應該都做到 我起跑線已經好後面

係腦入面經過大約5秒既掙扎後
我決定左:

我要做車手學寫曲

就係咁 我開始左我從0開始學寫python既日子
係自學既第2第3日到 我發現我應該記錄返我既學習進度做record, 方便隨時返睇
咁我就決定左將佢變成一個post放上連登 (順便認識連登既coding巴打 有問題時可以免費利用佢地)
我見到距離2022仲差兩日 為左方便我計算時間 我決定2022年1月1號先開呢個post 12月學既野我全部定義佢地為day0

Day0
好啦咁既然要學寫code 第一件事然後係去判斷要用咩工具
以我極度貧乏既編程認知底下 講起編程工具我腦海入面聯想到既係
1.C++
2.Java
3.python
4.excel vba(可能因為當初我腦個思考過程編程==比command電腦, 我當初將vba都歸入編程工具入面)
5.R

經過精密既分析同判斷後, 無錯同睇過標題既你地一樣

我決定學Java
無咩點解, 單純因為我聽過呢個名而我知佢係一種coding工具
我開始google : Java for beginner

連續click左幾條youtube片後 呢個channel彈左出黎
https://www.youtube.com/channel/UC4SVo0Ue36XCfOyb5Lh1viQ

因為我鐘意佢把聲既原因 我決定睇佢條片學java
因為學之前個鐘我同個台妹打緊APEX港服
姐係我+台妹+路人隊友
相信有打開遊戲既巴打都知"港服"match到既係咩人同佢地既氛圍係點
如果唔知既請移玉步去咩01拉落去參考comment section

種種因素下, 我人生第一段code就出黎啦

(sorry 'hello world')
就係咁 我定左之後落黎既theme 將來既practise 我都用nmsl做題材

OK 一切都定好曬 係時候set目標比自己
對於學JAVA 我定立左長,中,短期3個目標:
短期目標:今日內唔好放棄
中期目標:1個月內唔好放棄
長期目標:1年內唔好放棄
3個目標簡單明確又直接

大概係定左目標既3600秒後 OK 我放棄左我目標
點解?
因為同一個channel入面有一段python既新手教學 我又手多click左入去
https://www.youtube.com/watch?v=XKHEtdqhLK8&t=24210s
我發現python既指令對比java望落簡單易明好多
作為interest driven而非job-oriented既我,
緊係選擇一個簡單唔難上手嫁啦
就係咁 我開始我既從0開始既python自己之路

真.Day0
目前基礎學習既主體定係上面Bro Code 既python教學片
配上github大陸既100天自學做參考
同時搵網上既exercise做吓落手打吓code (進度:成功爭取leetcode pass左problem 001)
短期目標:將基礎打好, 順便認識返D比較common既algorithm
中期目標:寫一隻有趣既小遊戲出黎
長期目標:寫個ai自動打卡牌遊戲(無咩原因 單純覺得咁做好cooooool,利申當年爐石arena沒試過3勝以上)
經過認真學習後

OK python年代第一段code出黎啦

其實過左幾日後再望返呢段code佢後面d condition 無必要寫咁煩 不過作為第一段落手落腳親手寫既code 成就感10000%
寫完呢段之後跟住條片挑戰埋包剪揼,quizgame同埋bizz fuzz,當然加入埋nmsl元素 不過呢D太普遍啦 我怕po上黎比大家笑我就唔放啦 大家想睇我再放
食飯先 一陣食完飯再update埋day1 姐係1月1號既我做左D咩
正皮 一個月後番黎再睇
同ig啲studygram 有咩分別
佢嚴謹到唔似puthon新手
D圖又係揀得勁好
唔似臨時寫
你up 得出啲名同知佢係乜嚟,已經贏咗人一步。
lm
Diu跟
我入手C++先
同老細傾咗兩年後轉部門,期間要學C++
轉到工作量可以減一半
其實無 不過放連登可以認識到多D IT毒撚編程高手 到時有問題可以請教佢地
樓主咁有緣?
我今日都係day0 開始學c++
係app store down左個Xcode 挽
幾過癮
I take it as a compliment
搵meme圖其實有個trick 就係除非你有個好正既idea 如果唔係我D圖都係我打曬成大段野後再慢慢加 放係你覺得搞笑既地方
anyway 真係新手 一直彈error出黎個D無放上黎比你睇姐
Day 1
話說以家bro code條片睇到section71
姐係用緊tkinter黎做個gui
咁nmsl派既我就緊係整左個nmsl clicker啦

咁再左加右補咁放D新功能上去

以家加第3個function既時候唔知點解有個bug 用while loop行個checkbutton時佢成個python會沒有回應 諗緊點解決 有無各位巴打幫到手

禾刀吾系day0
禾今日day1牙
幾好
tkinter is single threaded. Using a while loop will block the main thread from responding.

You can thread your function, but best is to use tkinter’s internal after method to schedule your function recursively instead of looping.
感激巴打 送隻連豬比你
because he is the one
留明
當初為左寫個爛鬼網自學左一個月flask 寫完後就乜都唔記得晒
又學得幾快
學黎做乜
被動收入
更新:
經過 Cyborgman大大既提示同埋自己google下
自動死媽1.0功能正式面世
成功實現每第自動nmsl一次唔洗每次都click上面張爛鬼圖了

順便問多句, 點樣可以將成段code share出黎 每次都要printscreen好麻煩
多謝洋蔥花大佬意見
auto個邊已經更正 下次會做好D
x個到 是咪姐係如果對靚曲有追求既話 落function既時候應該reference返每個用到既variables?
至於點解pass as object 好簡單, 因為懶
點解學寫曲?
巴閉囉,雙失,無聊。
我唔妥你 我可以hack你
懶得諗了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞