雙失廢青從0(+5)開始自學python

288 回覆
240 Like 26 Dislike
放上GitHub一齊睇
presentation skill 好
對第日搵食好有利
唔該巴打 岩岩開左個pgithub放左之前既練習上去
https://github.com/dddts/newbie-learning-journey
希望各位連登毒撚連登大佬指點吓
4.excel vba(可能因為當初我腦個思考過程編程==比command電腦, 我當初將vba都歸入編程工具入面)

vba 的確係programming language and tool喎
清都寫得幾好啊 當初學個陣邊有你寫得咁好
多謝ching指教 我真係無咩認識 超級新手
我成日都比人讚 佢地話當初我後生個陣邊有你咁靚仔 ME:
更新返先
覺得tkinter自己完全未玩熟 決定唔學新野住(好想學pygame)
決定再幫nmslclicker加幾個新功能 目前搵緊個比較好既方法將自己既諗法code出黎(hi 好難阿error好多阿) 希望今日內寫得完

今晚再寫正式既day2
Day 2
今日分為學習同實際操作兩部份
學習:
tkinter用得太唔熟手了 決定用clicker再練多陣 所以今日無睇片 去左leetcode打算做兩條題跟吓D勁人學野
對leetcode抱有好奇既情況下click左入去Algorithm I
做左最前面兩條題
skill=[]
skill.append("binary search")

實際操作:

尋日解決完自動死媽1.0後好有成就感咁結束呢一日
今日起身既時候覺得我應該再幫nmsl clicker增加幾個功能, 咁我諗到既大約係咁:

1.做一個升級既function(解決左一半)
2.係唔同既nmsl數(count)既情況下換唔同既圖 尋日個張圖對到開始悶(已解決)
3.修改重設button, 改成類似轉生既算法
咁我今日就以呢3個為目標開始改nmsl clicker

1.升級function
最原本我既諗法係咁既
加一個flag落去
當count數到左某個程度flag會轉做True 然後個升級button就自動彈出黎
button4=Button(nmsl,
               text="升級",
               command=lvup)
if flag1:
    button4.pack(side=BOTTOM)

但run出黎我先發現 我實在太傻太天真啦

原來根本唔可以咁寫
當發現問題既時候我本身想話係mainloop入面button4加個state=Disabled 當count數到達要求既時候轉normal
但原來係mainloop入面寫if count佢根本唔會理你
咁最後我只好死死地氣寫個countcheck既function再放曬落所有會影響count既function入面
    if count>=100:
        button4.config(state="normal")

OK 升級button已經解決 咁係時候處理升級既function
最原來既想法係加入一個base既參數 每次click button count會加一個base
def lvup():
    global count
    global base
    if count>=100:
        count-=100
        base+=1

寫完後連我自己都覺得太垃圾 fixed value呢件事完全滿足唔到大家抖M既需求
係借鑑(抄襲)左某隻idle game既升級算法下 升級function改成咁樣:
def lvup():
    global count
    global base
    global upcount
    if count>=cost:
        count-=cost
        label.config(text=f"你媽死了{count}次")
        button4.config(text=f"升級(${cost})")
        base+=1
        upcount+=1
        countcheck()
        print(upcount)
        print(cost)
base=11111
count=0
upcount=0
cost=(100*1.05**upcount) 

但同時問題黎啦 唔知點解even我global左upcount但佢係main時永遠都係0 搞到cost 一直停係100蚊

太傷心既情況下我決定食完飯打埋day1 先再處理佢

2.唔同count數換圖
呢個好簡單 係1既countcheck function入面加幾行曲就解決到 解決到呢個係我今日獲得成就感既主要來源

網上搵既, 是咪好可愛

3.轉生
無時間做阿hi

今日大約就係咁

題外話 有巴打教落可以放曲上github比大家一齊睇
所以我自己都整左個github 想睇既可以去睇 指教吓細佬我
https://github.com/dddts/newbie-learning-journey
Using an if statement within the mainloop will only execute ONCE when the mainloop starts. It will not recursively check whether your flag has changed status or not.

tkinter has built in variables to deal with these, which are tk.IntVar, tk.StringVar and tk.BooleanVar. Changes to those variables can be traced via the trace method.
樓主第一日咁勁 係咪真係新手
我都係新手,用緊Sololearn 學,比起其他網易學好多
樓主推介啲片陣間睇下先,自問英文唔算好,次次睇啲網教學都唔知講乜野
唔該曬cyborgman巴打
其實今日google既時候有睇到trace intvar呢個方法 只不過想今日解決呢個問題下無花時間去研究 所以用左最蠹既方法anyway 謝謝你
我推介第一條matrix片 leon好靚仔
我有5日day0嘛 我做既野其實係跟住片做 所以唔好睇得我好勁
你見條片無教既我就即刻hang機
之前做野日日接觸
有時識睇,但係要我自己寫又寫唔返出黎,成日error
聽人講要將平時諗野嘅邏輯思維改變下
一步一步諗就寫到
但係我做唔到
同一個練習日日做都做唔到
樓主有冇開始send cv?
學夠一個星期大約可以叫4萬
樓主似有基本programming底啦
正常新手學要熟if else loop個D都要用幾日時間消化
btw加油 我都希望今年可以學識多D swift & swiftUI既野
學夠一星期準備去報fanng 叫個4萬美金好合理下話
之前完全唔識programming
人生中唯二同programming有關既就係中學電腦堂寫左一頁網頁hello world(仲要改埋顏色!)
用埋cheat engine改遊戲數據

曬銀時底
幫樓主推我都自學緊coding
我都好多error阿 無放上黎姐
成日if都唔記得加:
慢慢一步一步黎
我都係從最簡單既做起
包剪揼
將包剪揼會出現既情況腦入面諗曬出黎
1.打和
2.你贏
3.你輸
咁之後咪再諗點樣去用code去表達出黎

再用nmsl clicker做例子
今朝起身個陣我覺得要加個升級功能
咩係升級阿 平時打機都會試過
2個動作
1.你付出$$
2.你某項能力得到提升
咁跟住你咪諗點樣可以用code將呢2個行為表達出黎囉

再舉個例子
假設以家要將打丁呢個行為用code表達出黎
你會有一個動作 fap
咁fap可以做咩阿
fap 一下可以加5點既pleasure
while fap:
    pleasure+=5
    # 當pleasure=某個數既時候 假設100
    if pleasure==100:
        你懂的
        #咁懂完就唔再fap嘛
        break

我開始覺得我有寫咸game既天份
樓主幾有潛質
加油加油
更新:
廁所果然係思考人生既殿堂
今朝屙屎個陣諗到原來我唔記得將段升級算法放落function, 咁緊係run唔到啦
今日to do list:
1.研究轉生功能
2.打算係每次click張圖既時候加個nmsl既音效
3.加入D Easter egg for fun
4.leetcode
5.如果有時間既話睇下幫升級function再加功能
一個月後返嚟
邊個係Leon
check完先發現原來主角叫neo唔係leon
有種由細到大既觀念原來係錯既感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞