雙失廢青從0(+5)開始自學python

288 回覆
240 Like 26 Dislike
無想做IT 單純為興趣學習 覺得自己咁廢無得同IT佬比 學到可以學以致用都已經廿尾
如果係咁我有第二個建議:塊面生厚啲
Frontend狗最快上手
但樓主學埋C++都要一年半載
可以用tuple 草住 cards
cards = [(“A”, 1), …, (“K”, 13)]

for value, co in playerhand:
playersum += value[1]
如果學咗class 就用class
生靚仔D會唔會比較實在
感激龜頭巴
自學完轉身一變做bootcamp tutor會唔會仲快
anyway 感激player騾神
本身學緊selenium想話用佢黎回comment
點知都係overcome唔到我不是機械人
睇緊樓豬條LINK
睇到SECTION 31 file detection
個人經驗 唔洗急住睇曬
睇左一部份 用佢教既野係隨便寫段曲出黎
OK覺得真係識用啦 再睇落去
之前有學過下C++
諗住睇PYTHON有冇咩特別野或者有咩要留意
快速睇緊
睇到去CLASS果度已經有D頭痕
唔PRACTICE 應該真係唔會記得點用
sit back
relax and enjoy the show
以樓主呢個進度第365日應該寫到個youtube clone 出嚟
諗住入LEETCODE睇下
原來PROBLEM 1 都好難
D syntax 又好難學
度左好耐度到個ans但run唔到

上網search 個ans發覺都好接近
但原來仲有時間限制, 呢個原來係好垃圾既solution
樓主day1條撚咩
把口生係你到你想點講由得你
因為數學JJ諗左好多algorithm去優化個解決方法
所以引申好多algorithm可以係個到學
不過之前有人同我講話你基本野學熟左先你再諗點優化你既曲啦 所以我放底左
Btw python有樣野叫enumerate 你google吓 應該對你有幫助
以樓豬呢個進度第9日應該會因為掛住打Apex唔記得寫進度
Day9
今日開始左selenium既挑戰
https://www.youtube.com/watch?v=j7VZsCCnptM
今次用呢條片做參考 跟住佢學
btw 一比較上黎bro code真係教得好好
因為見到有巴打好似跟住我個進度學所以我放埋我用既material上黎
學selenium當然要有個網比你去爬啦
本身條片有provide個網比你practice既
但好似已經無左
所以我用另一個網黎做練習
https://phptravels.com/order
然後都係個D老土野啦
點樣click佢阿 點樣input d data阿之類

學完之後本身我想試吓通過selenium係連登到寫day9既
點知都係有captcha既問題 最終都係要乖乖自己打

條片我就未睇曬既, 睇左一半左右啦 我應該睇完之後會實戰試吓搵個網拎唔同stock既資料

今日係咁多 完
List係type
你成堆variable, answer_i, answer_j嗰啲都未define,點run

建議用自己部機run一次先,起碼有error message提你錯咗啲乜
其實巴打佢個思路係岩嫁
咁你brute force就係一個數一個數咁拎黎check嘛
只係佢ansi ansj係無咩必要存在既
同埋return [i,j]個位置放錯左 tab多幾吓啦
@咁多巴打 如果你見到我呢個comment
你試吓用我尋日講既enumerate
再apply落你尋日個思路到
problem1應該對你唔難
呢題optimal solution係O(n),但佢個solution係O(n^2),咁已經差好遠

嗰位巴打似係完全初學者,做下Codewars 會好啲,leetcode已經係再上兩三級
有用po留名
黎緊fyp要用
咁你又講得岩
@咁多巴打我都覺得你應該練好D你既syntax再去做leetcode 你尋日先第一日學python 唔急住 練返2-3日先 再唔係我覺得你學熟左點用先 寫吓game個人都開心D 試吓由tictactoe入手啦
岩啊, 真係初學, syntax 都未分得清
果d () [] ([])
真係要d 時間熟練

我開頭以為leetcode d easy 問題真係好easy,乜野sum of two, 睇落勁易, 點知禁入去唔係果回事

同埋我都上網搵左optimal 果個solution, 真係唔係咁易諗到, 睇完都要諗勁耐先明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞