雙失廢青從0(+5)開始自學python

288 回覆
240 Like 26 Dislike
python界既補習係咪姐係bootcamp
有趣喎 我都試吓整先
識玩唔代表玩得好嘛
樓豬唔對住教學條曲抄一定仆直
Bootcamp幼稚園嚟咋
聽講cs 1字頭course爛grade到仆街就無讀
留主有it底? 細佬本身學過下基礎C++ 最近屎忽痕睇左python 條片用個vscode玩左陣 覺得簡單易明好多
見寫game見用pygame 寫 唔知可以做到啲咩
無IT底 最related已經係用cheat engine 改遊戲數據
上面張相講左我大學大約讀咩的
python 優勢既地方(根據我google)應該係數據既處理上?
可以處理大量而又麻煩既Data同埋machine learning?
e.g.人面識別

至於驚方面
好似話歐美好多仁驚都係用renpy利申打死都話唔識

反而我覺得game上係javascript同c系列天下 你idle既咪javascript
用大N展unreal unity既咪C#
獨立開發引擎既3a咪又係C#

anyway之前見到youtube有條片話有個人用人體識別既AI套左落fps遊戲到 再控制電腦自己描頭 用黎避過anti cheat程式
https://www.youtube.com/watch?v=1gZ-KaWjhGY
提外話APEX點解可以咁多外掛
1字頭都爛grade嘅話可以唔洗讀
sorly lor樓豬太廢 無辦法
DAY12
今日全日都出門處理事
無進展
唯一得著係係地鐵同咁多位巴絲吹左陣水
如果今日見到地鐵有個窮醜肥毒柒係到打文既 無錯係我黎既
黎say個hi啦
尋晚睇到38集 quiz game
好難消化, 有啲唔明
37隻game 自己練過幾次,加咗少少新野, 信心返哂黎, 啲code 簡化過條片教
一到38集, 信心即跌落谷底
我覺得做多d 關於dictionary 既練習先可能好d
但logic 唔難, 但唔熟dictionary 應該唔明佢output 緊乜

例如咩for i in questions
for i in options[num]

要知d syntax 講緊乜先有得諗野

LOGIC明, 但CODE真係唔係好明

例如new game function個part
for i in options[question_num-1]
佢有解到個code咩意思, 但都係唔明紅字部分用"-"
張上面question_num = 1同紅字部分嘅"1"改成"0"都run 到

def new_game():

guesses = []
    correct_guesses = 0
    question_num = 1

for key in questions:
        print("-------------------------")
        print(key)
        for i in options[question_num-1]:
            print(i)
無打開個條片睇
但尻估[0]係第1題
[1]係第2錯
如果你要清楚咁表達題目同list既位置當然分返清清楚楚比較好
所以佢用-1

利申覺得MC題就應該一題一題咁做唔係一次過入答案所以成part skip左自己搵方法寫過個係一條一條咁答問題既
係, 佢個variable 都係改做question_num
應該純粹改到比較直觀, 由第一題開始跟住第二題咁
BTW 佢條片都係一條一條MC咁答WO, 入完一個答案再DISPLAY第2條
我又柒左 因為個陣如果係task我係跳左睇出黎個outcome 根住試吓唔睇佢instruction自己build一次 我見到結尾correct ans is ~~~ your ans is ~~~ 我以為佢寫曬先對就無睇到
Day13
見工浪費左半日 返黎驚見charger電線外露 直程有火花出黎個種 嚇死我 聽日換過新既再搞
定係呢種套層膠布痴住就ok?

btw新手機個鏡頭巧靚靚
樓主不如索性跟 bootcamp 啦
Day14+15
悲報
落電腦廣場個阿叔話你呢隻火牛係gaming喎
出面好少人做
你搵專門店搵人訂/上網買啦

所以樓豬最後上網訂左 呢幾日都無電腦用等貨到

自學做到既野點解要曬錢
感覺呢段code好伏

question_num 係咩?第幾題question? 點解唔一開始用enumerate

options係list,咁佢入面每個element都係一個list? 點都無理由叫入面啲element做i掛

查完,呢個係原文?
屌,好唔掂,新手寫到咁還可接受,教人就算把啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞