(不定期live) 西班牙讀書與歐遊之旅(2)

393 回覆
34 Like 4 Dislike
Gd luck bro
聖誕快樂各位繼續打埋馬賽

頭先嗰餐都叫食得ok,飲飽食醉,出去老港再行多個圈,之後就係時候返酒店做嘢 但係睇住啲靚燈飾,暫時忘記咗啲麻煩嘅

我幾鐘意呢到嘅地鐵月台,唔係淨係一味放eye catching嘅廣告,而係會放下啲輕鬆嘅藝術品

如果我係到生活,放工放學等地鐵嗰陣見到佢,相信會欣慰少少唔似香港咁,即使唔講政治,港鐵嘅佈局都只會令人更感局促、壓迫
(自從前一日係文明博物館突發見到港鐵就有感而發)

除左畫,月台竟然仲有魚缸同魚,搭過咁多地方嘅地鐵,都真係第一次見

出站之後,見到個公廁,老老實實真係唔算太差喎

諗返起day 1,見到距離呢個公廁兩三分鐘嘅地方(即係我酒店樓下),有至少三條神志清醒嘅男人隨街便溺,本身我以為係公廁要收錢or環境太惡劣,咁樣嘅公廁你都唔肯去

個公廁仲乾淨過旺角公廁. 咁都唔使錢真係意外.
其實都諗唔到有邊個已發展國家係污糟過香港
Merry Christmas
大家咁話!
唔知係成日有人清潔定點樣其實唔錯喎
喺,我上星期差少少就揀咗呢班機

祝所有睇到呢個post嘅exchange緊嘅學生順利返嚟
Day 4

今日馬賽最尾一日了,我下晏機,由於我又起唔到身,所以邊到都去唔到,直接要離開了

窮撚首先就係入超市買早餐

Made in china 扮外國貨嘅口罩

冇寫任何標準,個包裝又頹,應該同心抗疫送個啲垃圾口罩同level,咁樣都要10歐又真係貴咗少少,如果法國政府肯資助口罩價錢,相信會更多人肯載口罩,同減少重覆使用口罩
搭車去機場之前,又再一次去到老港,朝早嘅老港又有佢屬於呢個時段獨有嘅一種靚

今次嚟到老港嘅目的,就係再臨呢間百年餅店,買啲手信返去送朋友
喺佢地嘅印像中, 係有病嘅人先會戴口罩.
雖然琴日先吹奏完呢到地鐵嘅佈局,但真係要屌一屌,搭搭下突然斷電都得嘅

身邊乘客都冇乜特別反應,繼續做自己野,圖右邊位中年女士仲淡定翹手,「我食盬多過你食米,我有咩有遇過呀」嘅感覺

睇嚟喺呢到係經常發生嘅事,果然,一兩分鐘後地鐵就正常返

竟然見到你!!好思鄉呀 記憶中我好似做埋會員,好耐冇去日本已經記得唔係好清楚但咁耐冇續,個會員應該都凍過水

壞人航空,喺時候返西班牙了,bye南法

我識一啲後生嘅都會咁諗嘅,但好多時都會話要費事帶
搭搭下停電都得…
佢哋覺得做賊先戴口罩
遇到有個戴口罩嘅日本仔喺冰島market比人鬧
老老實實,19年前搭咗咁多年黨鐵,都真係未試過,有嘅話一定上新聞
真係幾無辜
樓豬係咪已經平安返到嚟
都好可以玩埋聖誕
以為你隔離緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞