(不定期live) 西班牙讀書與歐遊之旅(2)

393 回覆
34 Like 4 Dislike
day 2
其實我冇乜做過功課,唔係太清楚有咩做,一起身之後喺google map周圍碌下,上面見到國立美術館,而且有開門,今日就決定首先去呢度,就係咁隨便

搭輕鐵去到國立美術館,喺附近揀咗一間coffee shop食個早餐,嗌咗一杯latte同埋一個火腿芝士三文治,價錢就唔係好記得了(似乎係因為價錢太貴,俾自己潛意識封印咗)

可能係我搞唔清楚程序,店員居然係叫我自己去銷售櫃嗰度攞一個預先真空包裝好嘅麵包,然後店員拆開包裝之後再加熱,而唔係即刻整畀我

但係,呢間coffee shop嘅裝修的確係真係好靚,似乎呢度同香港眾多偽文青咖啡店一樣,喺「食裝修」

坐我前面張枱個阿伯喺度好休閒睇緊報紙,幾張枱之隔嘅一個中年女人喺度疑似改緊學生功課,當地人的確係比較識享受生活,有好好享受埋呢度嘅裝修同埋環境,生活就應該要係咁

而我身為旅客,卻受制於接下來的行程,食完嘢之後就匆匆離開,其實去旅行應該係要畀自己休息下,應該要嘆啲,我成日本末倒置
搵咗一陣先搵到入口嘅愛爾蘭國立美術館。不愧為國立美術館,但嘅收藏絕對係數一數二,可惜我長期唔夠瞓,加上冇乜藝術細胞,大部分嘅畫作都係行過望幾眼就算,幾乎係走馬看花多

其中對兩幅畫幾有印象,其他嘢基本上我已經完全冇記憶

(長文慎入)

第一幅

第一幅畫,可以見到喺戰亂之中,一個男人擔住另一個男人並且企圖錫佢,唔好搞錯唔係gay圖 雖然我懶得滯有睇description,但我都幾肯定就係猶大出賣耶穌哪既呢一幕。

猶大為咗30金幣而出賣耶穌,喺戰亂之中欖住但嚟錫,令到軍隊發現邊一個係耶穌,耶穌因為咁樣而被捉之後,之後先至發生釘佢上十字架嘅歷史性一刻。

雖然聖經嘅呢一幕已經被無數畫家畫過出嚟,但猶大同埋耶穌嘅神情喺呢一幅畫中真係畫得好傳神,加上佢同大部分畫家唔同,畫呢個場景嘅時候直接放棄咗背景而採用全黑色,咁樣做雖然令幅畫嘅美觀下降,但就突顯咗中央人物。

講開又講,近代開始有人討論,猶大其實未必係叛徒,而係「勇武派」,但長期不滿耶穌嘅「和理非式」不作為,淨係識四處講道,卻冇積極運用自己嘅影響力去實際改變人民嘅福祉,因此透過出賣耶穌呢一個極端方式去激起民情,將呢個國家置於死地而後生。

我睇住呢一幅畫嘅時候,就突然說起呢一種推論,然後再望下眼前畫作中嘅猶大,神情中似乎係多咗幾分複雜,但起碼唔係為咗求財嘅貪婪之情,唔知呢一位畫家係點樣睇呢件事,持乜嘢立場去畫呢件事出呢?

但係我咁樣講似乎會比基督教打為異端,跟住界人捉入異端裁判所折磨致死,所以都係不了,自我滅聲啦,本人在此譴責一切暴力行為,並呼籲各位與極端暴力行為割席,任何對暴力行為嘅美化最終只會被掃入歷史中的垃圾堆!

第二幅畫

跟住我好有印象嘅另一幅畫,明顯就係講緊啟示錄中嘅未日場景,充滿浪漫主義色彩。首先可能我比較少睇到同末日有關嘅畫作,通常都係歌頌某位聖經人物嘅畫,呢一啲赤裸裸描述末日場景嘅話比較吸引我。而且火山爆發的熔岩同埋打雷,唔知算唔算係寫實,好似介乎於兩者之間,我唔識分

下方有班人趴曬喺係啲大石度,大部分人雙手被鎖上,睇嚟喺奴隸。其中一個奴隸企吃喺身,舉高雙手,相信係渴求緊神明嘅打救,希望喺末日審判之中生存落嚟。

係呢一個咁絕望嘅環境之中,前面就係熔岩,周圍又打雷,無論你信唔信神,似乎淨係可以一邊等死一邊祈求救贖。好似呢幅畫咁,喺最絕望嘅環境之下,人類越要依靠宗教嘅力量,顯得人類嘅卑微,但人性就係咁。

望一望description,幅畫叫做「the opening of the sixth seal」,的確都係啟示錄嗰堆嘢。audio guide就話,好多人分析作者係想描寫奴隸解放嘅精神,所以先有奴隸舉高雙手
一幕。
去完美術館,下一站出發去Bray,都柏林近郊一個小鎮

非常建議大家買交通pass由於我冇買交通pass,所以唔捨得花呢筆錢去搭火車,唯有死死地氣去搭巴士去Bray

巴士坐到總站落,雖然曬啲時間,但都幾舒服。落車之後行出幾步路,就見到有塊牌指住market,因為Bray呢度係海邊,諗住會有啲好local或者特色嘢睇下,咁就畀呢塊牌呃咗過去

行入去條路都係好荒蕪同埋污糟,但有幾隻流浪貓住喺度,可惜影唔到

原來喺啲夜冷散貨場 望咗幾眼就掉轉身走咗,時間有限

行過一家外賣舖,買咗一個chicken kebab 同埋芝士蒜蓉包,個蒜蓉包唔錯,味道唔算特別好食,但好方便我呢啲一路行一路食嘅人

之後,我喺google map搵到一間評分唔錯嘅餐廳,叫fish bar,嗌咗一份炸蝦mix炸魷魚,11euro左右,menu嗰度聲稱全部海鮮都係嚟自愛爾蘭,信住少少先

呢份嘢成港紙一舊水,但係實際上分量一啲都唔少,同埋真係幾好食,海鮮嘅鮮味同埋類似辣粉嘅調味料都好正,再自己整多幾下檸檬汁,好正

一路沿著海旁慢慢行上山,睇住自然景色一邊食住呢份炸物。一邊吹著海風,左邊係睇唔到盡頭嘅海平線,右邊係一排有氣氛嘅特色餐廳,呢一次進食過程真係一種享受,係我歐遊最深刻嘅畫面之一

之後開始食個chicken kebab,味道都唔錯,但食下食下,突然間有隻狗沖埋嚟係咁聞我

主人即刻拉開佢,主人同我say sorry,跟住話he like kebab,咁意思係咪即係我食緊狗糧,仲要話好食
我一時間load唔到應該處理呢個資訊
未必係串緊你, 你可以答i like it too.
香港人成日諗多咗, 有時D人讚你好靚仔或者好高大又或者好醒目, 你可以話係咩,多謝.
唔知呀,其實都係嘅
食住kebab慢慢行上山,地勢開始慢慢變高,身後曾經行過嘅市區喺黑暗之中發住光,突顯咗成條海岸嘅輪廓,好舒服

愛爾蘭其中一個最著名嘅景點就係Cliffs of Moher,但喺都柏林出發至少要三個幾鐘車程,遠得滯實在係去唔到,所以就去咗呢個所謂迷你版嘅cliff,但老實講我覺得稱唔上係cliff最多只係一啲陡峭小小嘅碎石

單論呢一點就唔算係非常壯觀,但係喺成個氛圍嘅加持之下,仍然係好靚
繼續往山上行,係一條好舒服嘅石屎路,但係完全冇街燈,周圍係一個人都冇,令自己對眼睛入咗夜視模式,周圍好寧靜,好舒服,冇乜嘢做,就咁向前慢慢行下

石屎路下面係一條火車軌,如火車軌下面就係海,間唔中有火車經過,佢所帶嚟嘅聲音同埋視覺上嘅震撼,喺呢個咁寧靜嘅環境之下更突顯咗出嚟,有少少抽離嘅感覺

行下行下,突然見到海平面上有一個發光嘅物體,喺海平面上面慢慢升上嚟,越升越高。

其實答案好明顯,佢就係月亮太陽喺海邊升起就聽得多,都見過幾次,但月亮去海平線升起就真係未見過,我都幾驚訝我咁多年人原來真係未見過月亮喺海邊升起

呢個畫面對我嚟講,有一種不可思議甚至係魔幻嘅感覺佢扮演咗類似太陽嘅角色,肉眼睇亦的確有幾分相似

我不斷嘗試將呢一幕用手機記錄落嚟,但始終我有限嘅能力做唔到,相機只能留下含糊不清嘅影像,但呢一幕一直喺我腦海入面
望著月亮不斷升起,完全脫離海平面之後,入咗雲海裏面

亂咁影出嚟,螢幕較到最光之後,呢張相睇落好似啲油畫咁樣 但的確係反映到當時個氣氛,好似景同埋畫嘅距離拉近咗

周圍已經完全入夜,真係完全冇街燈同途人嘅情況下,再向前行可能有少少危險,開始要沿途折返
原路折返,返去海邊嘅市區一帶,途中見到眼前有間幾大嘅三層舖頭,叫做Star Leisure,以為係啲康樂中心或者賭場之類,入到去先知原來係機鋪

入面分咗做成人區同兒童區,兒童區睇落好東亞,驟眼一睇都見到有幾個設施係寫住日文字

本來仲想視察下喺呢度夾公仔要幾錢,但呢度係玩代幣,唔係直接入歐元,費事去換代幣,就此作罷

至於成人區,基本上清一色老虎機

玩法好簡單,抽到三個相同嘅公仔就會贏到錢。其中有一部機寫住話咩1 euro可以玩99次,見到咁抵玩就即管試下,點知放咗一蚊入去之後,轉咗一次咁大把就完咗,咁就畀佢水咗一歐

喺影片度cut出嚟,搞到好蒙
離開機鋪,再次行返頭先食住炸海鮮一邊行上山嘅嗰條海旁,夜幕之後又有唔同嘅景色,令我好想喺度留耐啲,喺海傍是但揀間餐廳,然後坐喺室外hea下

可惜之後有約,冇得留低,同行朋友今晚約咗一個佢嘅朋友食飯,佢係喺都柏林exchange緊嘅香港人

搭火車由Bray去到另一個近郊地方Blackrock搵佢嘅朋友,本身相約去食一間傳統菜嘅餐廳,明明入到去坐低嘅時候都只係八點幾,廚房竟然同我地講已經收吃爐,淨係得番嘢飲 可能習慣咗西班牙食飯時間,未接受到餐廳咁早收

當地exchange朋友介紹之下,去咗另一間食泰國野嘅餐廳,其實我想食本地菜多啲,但周圍都閂得七七八八,就費事講咁多嘢

意外地,呢餐泰國飯非常正宗,味道絕對係香港人接受嘅水平(雖然價錢變做hkd嘅話就完全超出接受水平)特別係個炒飯非常出色,即是喺香港嚟講都高於平均水平 我呢幾個月歐洲生活,食得最好食嘅炒飯應該係呢次

永遠都唔嫌遲

我都想咁講,但我都預見到自己grad咗開始返全職之後,承擔唔起辭工嘅代價
搵到一份人工唔差,前途可期,同事唔錯,老闆唔閪嘅工之後, 就唔係咁易講辭職.
當然進修完再搵到更好嘅/或者移民就另外計
但如果組織咗家庭/供緊樓, 就更加
現實好沉重
day 3

已經係最後一日,起身叮咗個牛肉批當早餐,跟住就出發了

本身報咗個free walk團,但太遲起身趕唔切 咁就決定去返第一日冇時間細睇嘅三一學院行下

今次唔係入去行景點,而係入去順便行下。無意中入咗去學生會所經營嘅士多,見到一啲好學生會士多應該會賣嘅嘢,例如好頹好平嘅一袋糖,刻住學生會嘅紙筆同file,令我感性上知道咗呢度並唔係一個旅遊景點,而只係普通學生返學放學嘅地方,慢慢放低咗身為旅客嘅視覺

Tavoli有無閂
無意中行到去學生canteen嘅外面,見到價錢的確係幾平,就打算扮下呢度學生混水摸魚

扮係學生咁樣排隊入canteen,但當見到每一個人都出示一張一樣顏色嘅卡,就知道奶嘢,唯有即刻調轉身走啦

再行入少少,去到普通學生上堂嘅課室,周圍都的確係相對上古典少少

擅闖學生用建築之後,再喺地面周圍行下,行得越入,周圍開始越少遊客,而身邊明顯係啱啱返學放學嘅大學生,就係好似我平時喺西班牙返學嘅感覺咁樣

我返學嗰度係一個東亞人都冇,對我嚟講生活係一群黑人白人之中,仲係有啲新鮮同埋唔慣

你指tivoli?都冇呀,淨係可以喺圍欄外面望住佢
途中又見到一個保養得幾好嘅美式足球場,我平時好少見到,諗返起衝鋒21嘅熱血努力同埋校園生活

經過見到有班人喺度準備緊學會用嘅材料

思考人生中嘅小雀仔
Skansen呢?
個度咁大自然應該有開
邊度嚟 ?Google map 搵唔到
喺google map搵咗一間評分唔錯嘅本地餐廳,出名飲魚湯嘅(好似歐洲全部沿海城市都係出名魚湯咁樣

但行過去嗰間餐廳實在有啲距離,驚趕唔切之後嘅行程,途中經過一間星馬泰餐廳,為咗慳時間就揀咗呢一間

一行入去,即刻有一浸街市熟食中心嘅頹味

落單嗰陣,聽到廚房用有少少唔同嘅廣東話傾緊計,難得聽到廣東話,就諗住去R下水吹,原來佢哋係馬拉人

但睇嚟店員唔係太想同我講嘢,繼續忙於自己嘅工作,毒撚就係冇人理

可能係呢度嘅廣東話群體可能遠比西班牙多,令到呢度嘅人覺得講廣東話,唔係一件好罕有嘅事,唔需要因為因為咁樣而作額外交流
Sor記錯Stockholm
不過你都可以行去little mermaid
嗰個有去呀thx,差唔多係唯一我可以去到嘅出名景點
唔好話辭
想請幾日假都要諗同計好耐
我都即將踏入社畜生活
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞