(不定期live) 西班牙讀書與歐遊之旅(2)

393 回覆
34 Like 4 Dislike
係起身番工
次次參觀D乜館物館, 有audio guide我都無聽, 覺得要用好多時間, 但之後又唔會記得
加油呀 但你要預住真係會佔用你好多時間
之後去到另一個深刻嘅展區,Chamber of witnesses,又係一個應用咗高科技嘅例子,取代沉悶嘅文字poster

螢幕中嘅每個人,一開始都會向住屏幕起一隻手,只要你將自己隻手觸碰螢幕中嘅人隻手,螢幕中嘅人就會放低隻手,然後開始講嘢,分享自己嘅經歷。感覺上真係好似去咗一啲分享會,或者彼此圍爐嘅團契,真係不斷行去唔同人面前,聽佢哋分享自己一生,佢哋自身嘅慘痛經歷,同埋同紅十字會有咩關係

呢條友喺南斯拉夫內戰之中,被巴爾幹劊子手米洛舍維奇所逼害,雖然僥倖保住性命但斷咗隻腳,之後輾轉進入紅十字會工作,幫助其他因戰爭導致身體傷殘嘅人,支援佢哋脫離戰爭後如何適應日常生活

有人喺蘇丹出生,先後逃離至埃塞俄比亞及肯亞,途中經歷好朋友嘅死亡,最後經過紅十字會以及相關人道組織嘅幫助之下脫離危險,而家成為咗hip hop音樂人,用rap去為佢家鄉嘅同伴帶嚟勇氣,同埋控訴當地無能嘅政府。

( 仲有好多,其實已經唔係好記得咗,但當下都係好深刻嘅,無論係天災定人禍,好多人都係承受完苦難,仍然希望可以改善呢一切)

展館接近最後,出現咗一道牆,牆上放滿咗好多好多細路仔嘅照片,每個人都揸住一個編號,呢度全部都係盧旺達大屠殺倖存落嚟嘅細路,佢哋透過紅十字會同埋其他組織,去記錄低自己嘅身份,希望佢哋嘅父母或者親戚能夠搵番佢哋

平時睇到歷史書、睇到維基,見到某場大屠殺死咗幾多幾多人,都只係一個數字,分別只係數字後面有幾多個零,但當數字變成一幅幅彩色個人照,每一幅相中細路嘅無助眼神都好似望緊你咁樣
通常我會聽下,但大部分都會聽唔入耳

唔係好想自己行完一個館,行出門口就唔記得曬,雖然聽完都可能係咁

臨走之前,發現出口出面放咗一個金字塔形物體,上面掛滿咗一塊塊黑色嘅版,每一塊板上面都刻有文字,似乎係一啲新型嘅留言板,上面不外乎都係寫住love and peace 之類

其中有兩個比較深刻,一句係「平和」,即係日文嘅和平嘅意思啦,純粹日文將兩隻字調轉咗,作為全場唯一一句中文字,好難見唔到嘅

第二句係「 Kosovo is Kosovo」,心情又沉咗小小,雖然國籍、身份、語言、文化背景完全唔同,但原來有人同我一樣,行完呢個館會諗起呢一類嘢

我喺出口同呢個金字塔之間來回行咗幾次,一方面又有啲想寫,一方面又覺得好無謂同埋怕醜,又唔想畀職員見到我寫咗啲乜嘢上去。職員應該都覺得我煩,直接叫住我,問我係咪想寫呀,仲有位可以掛上去㗎喎! 毒撚直接畀人破咗功,咁就去寫咗啲嘢上去

臨走前,就當然要喺呢度買返個磁石,用呢一個旅程去代表成個日內瓦,似乎係一個唔錯嘅選擇

離開紅十字會博物館之後,再次經過聯合國總部,與噴水池內嬉戲嘅細路,同埋遊行請願嘅群眾都唔見曬,清靜咗好多。企喺度沉澱一陣,噴泉重複住噴水嘅動作,眼前嘅景象都變得空虛。落筆呢一下,又諗返起依家烏克蘭,聯合國仍然係冇大動作

行過四季酒店,一樓嘅露台,有好多著住正裝嘅人,擺出招牌笑容攞住杯酒傾計,睇落似係一個上流社會嘅聚會,一樓露台出面仲要插住幾支國旗

相比之下,我就好似企喺地面嘅酒店職員,正喺度為上層嘅人清潔佢哋架車,仰望住佢哋,瑞士真係好多有錢佬
你行入去可能比人趕番出黎
追返晒
我覺得日內瓦勁悶(相比瑞士其他地方)
個時留左2日覺得悶到爆,仲唔好彩住左間垃圾hostel, 第一次見沖涼個位窄過泳池更衣室
著住件普通hoodie,應該真係比人趕出嚟
羨慕樓豬去左咁多地方
我已經返咗香港啦,我係寫返幾個月前,假live嚟的

適唔適應同鍾唔鍾意法國呀?
可唔可以講下洗左幾多錢到
你去西班牙?定法國?
我發覺人係永遠都唔會滿足 當我發覺原來有好多人去得地方多過我,我又會羨慕佢,永遠都唔會完

你將來都一定有機會嘅,如果讀緊書嘅話,不妨留意多啲exchange或者海外升學資訊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞