(不定期live) 西班牙讀書與歐遊之旅(2)

393 回覆
34 Like 4 Dislike
見冇乜人睇 好快繼續更新!
見你咁講 睇過都照推下
之前真係有打文

入到超市,門口嘅橙汁機已經感覺非常熟悉,同我喺西班牙見到嘅就係exactly同一牌子同一型號。但係對比之下,同樣一公升嘅鮮榨橙汁,價錢大約係貴咗2.5倍左右

係超市買咗支薑汁,一邊搭住輕鐵一邊飲。我當年第一次去瑞士嘅時候,聽咗啲台灣遊記講,飲咗瑞士一shot嘅薑汁對喉嚨幾好,就買咗嚟試下。今次故地重遊,依家直接買一支隊咗佢,味道仲係冇變,喉嚨好c伏

坐住輕鐵去第一個景點,聯合國總部 萬國宮 輕鐵唔算特別新淨或者高科技,但你會見到佢個玻璃係一啲污漬都冇,明顯係有專人負責抹窗
嚟到聯合國總部門口。由於疫情關係並冇對外開放 我都預咗,去門口睇下都好過冇嘅

總部正門對開,首先會見到一個大型藝術品,一個三四層樓高嘅三腳椅,其中一隻椅腳斷咗,得返三隻腳。斷咗嘅嗰隻椅腳係象徵住地雷嘅禍害,但即使冇咗隻腳,仍然要有尊嚴咁企喺度,企喺聯合國嘅大門面前,咁當然又係象徵住反戰啦,符合現今歐美潮流

總部對出嘅廣場,仲有一啲類似觀塘音樂噴泉咁嘅嘢,畀啲細路好開心咁樣去踩、去玩水。喺聯合國嘅大門面前,展示著一班細路好有童真咁樣玩水,的確好是像徵著某種維和嘅價值觀,好似同世人宣告緊,我做嘅所有嘢,就係為咗下一代能夠開心嬉戲

但係與此同時,噴水池廣場嘅周圍,充滿著表達訴求嘅人群,首先見到克什米爾嘅關注組織,佢哋深陷於印巴衝突之苦,佢哋只係要求普羅大眾關注當地嘅人權問題,同時要求聯合國去介入更多。當然,係冇人理的,聯合國總部因疫情而唔對外開放固然係一個藉口,其實有冇疫情,聯合國都唔會願意深度介入

此外,亦見到一啲維吾爾族有關嘅poster,具體情況我相信香港人都好了解。睇完呢一啲嘢,再望返噴水池廣場嘅細路,只係有一種粉飾太平嘅感覺

生活過喺香港嘅我哋,似乎相當明白眼前一切只係假象,好似為了保障大部分人嘅和平,小部分人就註定要畀犧牲

終於行到聯合國正門眼前呢一個畫面,經常喺各大新聞見過。聯合國所有成員國嘅旗幟係左右一字排開,隨風飄揚,確實係好有儀式感

從當年嘅國際聯盟,去到當今嘅聯合國,選址仍然係眼前呢一個地方,但講咗咁多年嘅和平,有冇真正實現過呢?無論如何,眼前呢度,依然係世界嘅實際中心之一,雖然我冇機會行入去睇到咁多嘢,但起碼到此一遊過

行完聯合國,打開google map搵下有營業嘅地方,見到呢個Musée Ariana,一個陶瓷嘅博物館,距離聯合國總部只係幾分鐘腳程

一入到去,第一次體驗到要出示covid pass 先可以入場,而我之後幾個月將會習慣呢一個動作 (依家嘅香港亦都不遠了 可惜依家人哋已經撤銷緊呢個政策,依家先開始跟人哋)。

呢個博物館係以前某個收藏家嘅屋企,佢臨終之前將佢間屋同埋收藏品全部送曬畀市政府,令到今日我哋能夠免費入場去欣賞

呢個時候我又已經開始眼瞓,迷迷糊糊咁樣大約行一次呢個館,隨便行咗一陣,就決定坐喺一部紀錄片面前嘅櫈,閉目養神瞓一瞓

我完全冇讀過藝術,當時嘅我喺呢邊學校take咗一個Spanish art course,但只係啱啱開始讀art,完全冇欣賞陶瓷嘅能力(其實讀完都係冇)所以基本上都係隨便望下咁樣,冇乜深刻的感受。

呢度嘅陶瓷展品分為唔同時期,你可以跟住佢嘅出土時間去睇,會見到歐洲陶瓷嘅技術同埋品味慢慢提升,其中後期引入嘅玻璃技術,同埋喺東亞參考(基本上即係搶)返嚟嘅洛可可風格陶瓷作品,係令我比較深刻嘅部分。最尾去到近代,甚至現代,一步一步變成你屋企嗰隻杯,感受到成個陶瓷進步嘅過程
多謝你
仲未睇厭博物館?
終於都復工
留意返,日內瓦係9月尾去,當時到埗未夠一個月

同埋其實我之後都仲有興趣睇嘅,但要睇咩類型
去到歐洲,啲人係咪已經唔洗好似香港咁咁癲做咁多抗疫措施
其實唔係,喺我唔好彩喇,我過去歐洲嗰排Omicron開始爆,當時都有防疫政策,冇香港咁嚴重,但都有類似逼針措施,實際上要視乎歐洲邊個國家

我返咗嚟香港之後,歐洲啲防疫政策就開始鬆曬了
動態復工

行到上頂樓,喺邊緣位置搵張櫈坐低,一邊慢慢睇下張leaflet。佢呢本嘢嘅設計真係好好,圖文並茂,方便睇,用字又唔算太難,我喺呢本嘢上學咗好多關於陶瓷、建築同埋當時時代背景嘅知識

可惜,喺落筆嘅今日,基本上我已經唔記得曬而我亦都唔諗住將wiki嘅嘢抄返落嚟,我希望都係盡量寫我記憶中嘅事

可能將來有一日,我行另一啲陶瓷博物館嘅時候,可以重新勾起我封塵嘅記憶,我期待住呢一日嘅來臨

整個建築物亦都非同一般,當然係靚,但似乎並唔係普通教堂或者城堡咁樣嘅常見建築風格。望下佢張leaflet,佢自稱呢個建築係remarkable 嘅eclectic style(折衷主義),我係唔知咩嚟嘅,大致上就係同時混合咗幾種建築風格嘅建築 而且冇一種特別明顯,mix成一種新嘅風格。

打開google map,見到不遠處有個紅十字會博物館,就即管去睇一睇,一貫我打開google map隨便行嘅風格

入場費都要十幾歐,非常肉赤。講起紅十字會,似乎喺香港個朵已經臭臭地 但係運動期間,我相信佢哋都有喺街頭嘗試盡佢哋嘅職責,我唔期望入面會見到同香港有關嘅事,但我仍然願意相信應該值得一睇,入去了!
堆 好鍾意睇人地去旅行!
多謝!!
Yes而家開始鬆

今次嘅audio guide係有普通話版 門口塊牌嘅日文寫住人道主義の歷險,好似比中文譯名更加有意思

一入到場,見到一大班人好似撞鬼咁企喺度原來只係投影,做乜一開場就搞到咁恐怖呀

講緊紅十字會創辦人嘅經歷

眼前就係著名嘅日內瓦公約,唔知係咪正本,呢個亦都係點解紅十字博物館係位於日內瓦嘅原因

日內瓦公約嘅通過,標誌著現代戰爭人權法嘅雛型,任何人嘅膚色、背景、性別、年齡都唔係你唔去救援一個人嘅因素,而只係透過傷患情況去判斷,之外仲有好多對化學武器嘅禁止、對戰俘嘅保護、避免平民受到戰爭波及等等

聽住個audio guide喺度講解日內瓦公約嘅內容同埋意義,都令我有啲感受。日內瓦公約嘅出現,象徵住人類喺道德層面上嘅躍進,並唔係好似以往數千年咁樣,大多數人對只係戰爭嘅犧牲品,個體冇任何價值,每個人都係神聖而偉大嘅,每個人都有接受平等對待的權利

喺戰場上用來辨認身份嘅手帶,以防急救員俾人當敵軍

有冇幾得意嘅遊戲玩下,眼前係一張大圓枱,然後枱上有一個投影。畫面中間嗰個島,即將面臨火山爆發,跟住你要盡快喺限時之內調配最佳嘅資源,去救最多人出嚟,然後就要不斷圍圈跑,喺張圓枱周圍跑嚟跑去揾最新嘅資源,又幾好玩

跟住都見到好多其他人整畀紅十字會嘅物品,可能係受紅十字會幫助嘅平民,或者係軍人或者其他,佢哋整嘅嘢就擺放咗喺呢度

眼前呢一塊布,展示咗斯雷布雷尼察大屠殺嘅情況,呢場屠殺係發生喺南斯拉夫解體期間,波黑戰爭嘅事

我大約知道南斯拉夫內戰死傷慘重,但詳情我本身係冇乜了解,呢一場屠殺本身我係完全唔清楚嘅,但見到其中展示咗一塊長嘅白色布,上面寫咗好多字,當然絕大部分都係我唔能夠理解嘅語言,其中一句係英文,相信大家都睇得明

上面寫住 「world!help our mothers to find their sons, children and fathers!」見到呢個畫面,我只能夠聯想起天安門母親

再周圍行下,見到近代發生嘅唔同人道災難,盧旺達大屠殺、亞美尼亞大屠殺、庫爾德人危機等等,史實、圖片、遺物一件一件擺喺你眼前,和平從來未必然嘅

當下冇乜心情攞相機出嚟影相,當中有一啲照片,係影住當地嘅一啲寫喺牆上嘅字,又或者當地人高舉向國際媒體展示嘅標語。似乎,你係要自己親身經歷過人道災難,先至會真正明白前人嘅處境,原來眼前嘅場景自己或多或少親眼見過

但實際上,即使有咁多嘅標語同埋媒體曝光,呢啲人道災難都唔見得有太大改善,置身喺硝煙之中,人們係如此堅守信念卻無能為力

當時啱啱睇完james gunn執導嘅新自殺突擊隊,其中一句對白實在幾應景,peacemaker.... what a joke
唔寫好快會唔記得D細節野
牙痛巴咁夜瞓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞