(不定期live) 西班牙讀書與歐遊之旅(2)

393 回覆
34 Like 4 Dislike
我諗通關都未有文
日內瓦呢?
樓主仲未出文
冇計啦,未必一定嘅,實際上都係睇每個國家個別情況,又唔少係本身biotech都可以嘅,只係未必認得,要解釋多啲

同埋依家情況同我唔同,我見唔少歐洲國家都開始完全解封,應該冇咁多旅遊限制,詳情要你自己睇下最新消息
視乎國家啦,但絕對係有機會唔得
如果揸住香港biotech,就係要不斷強調自己呢張係Pfizer 跟住就睇下接待員理唔理你

所以其實真係好麻煩,所以我當時一到步就即刻盡能力去搞green pass先
有啲得有啲唔得
仲以為有文
日內瓦遊記,正式啟動!!!
2021年九月尾,嚟到西班牙之後,第一次出國旅行,今次喺去日內瓦

兩年半前歐遊期期,我有幸到訪瑞士,去咗瑞士嘅少女峰同埋蘇黎世,一直留下好美好嘅印象,除咗物價之外,基本上搵唔到乜嘢挑剔嘅地方。少女峰、first高聳入雲嘅雪山景色,Interlaken深藍色嘅溪流,蘇黎世嘅天鵝同埋河流,歷歷在目

但係,當時嘅我同自己講,呢度嘅物價實在太恐怖啦,我未正式返工搵錢之前應該都冇機會嚟到。估唔到,機緣巧合之下,我竟然會重臨瑞士,世事真係講唔埋

(廣告:起底就搵到兩年半前篇遊記)

本身心情好好嘅,終於再嚟到瑞士,但落機之後,我走去atm諗住去撳少少瑞士法郎出嚟,點知atm突然顯示咗兩行字,card confiscation,我被atm食卡

我完全呆咗咁企喺度,畀唔到任何反應,呢個完全係超出我預期之外嘅結果

打去求助電話,值得慶幸嘅係呢度嘅人嘅英文果然係非常之好,溝通上冇乜大問題,但對方堅持冇辦法可以退返張卡畀我,最多只係叫我下星期一嘅朝早再嚟到呢個atm面前,問下周圍嘅職員試下運氣

成個人就即刻頹廢咗,雖然話我手上仲有另一張信用卡,但冇cash喺身嘅感覺真係好不安,人在外地要補領信用卡,諗下都覺得頭痕,難得嘅好心情就冇咗
第一次畀人食卡,搞到第一晚心情唔係幾好,之後落街散步嘅時候,行咗陣先發覺唔見咗電話,原來係漏咗喺酒店冇帶出嚟,成個人失魂落魄咁樣所以第一日係乜相都冇嘅

第二日起身之後,收拾心情,準備食個靚早餐 掙扎咗好耐之後,最尾決定食酒店嘅自助早餐,價錢好似大約21歐左右,但只係提供最基本嘅嘢,方包、火腿、炒蛋、果jam、牛奶等等,咁就放低咗兩嚿幾水,真係心痛

錢就畀咗,就放低物質顧慮,準備打開肚皮吃飯

由於我遲起身,成個食早餐地方得啦我自己一個。坐喺室外慢慢食嘢,雖然只係一啲簡單嘅嘢食,但餐廳周圍嘅環境好令人放鬆,花槽紅色嘅花,近處嘅一座教堂同埋車站,周圍一切真係好美好,好chill,就係一種我想像中嘅歐洲休閒生活
咁多日得咁少文,交行貨比我地?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞