(不定期live) 西班牙讀書與歐遊之旅(2)

393 回覆
34 Like 4 Dislike
唔經唔覺已經開咗post超過兩個月,小弟我喺今年2021年9月頭嚟到西班牙exchange一個sem,而我嘅exchange之旅已經即將來到尾聲

但正正係因為有完結嘅一日,先賦予咗呢趟旅程價值 我開呢個post嘅最大目的,就係要紀錄低今次旅程,令將來嘅我記得呢段日子嘅我

感性嘅嘢唔多講 馬上開始
其實我依家人在丹麥哥本哈根,但我依家仲補緊我喺法國馬賽時候嘅遊記我寫埋馬賽之後,就會寫我依家喺丹麥嘅經歷

講起,丹麥啱啱就係今日19號開始,全部室內活動被暫時禁止咗,全部博物館、皇宮、展覽全部閂門,唔早唔遲,咁啱就係我第一日嚟到開始實行呢個政策,真係玩死我

如果有任何人去過哥本哈根,歡迎俾下任何意見小弟,我依家都唔知有乜好做啦真係考慮緊或者過去Malmö一日,仲未決定
G持
巴打多謝支持
我認得你出嘅第一個post,多謝手足
馬賽day3

補返法國馬賽先,上個post講到第三日去完Frioul島,坐船返咗去馬賽老港

一落船,就見到摩天輪原來仲有開,一直想去高少少嘅地方睇下夜景,咁就即刻去啦,學生只要5歐

喺高空上睇,下面啲市集原來係咁靚嘅落去之後一定要去行下

摩天輪上到最高點嘅時候,周圍嘅景色非常誇張 聖誕燈飾再加本身有嘅燈光,令馬賽老港喺黑夜中有一種繁華同溫暖嘅感覺,望住一排一排藍色燈光嘅船,金黃色嘅街道,繪畫出呢個城市唔同嘅線條,令成個城市嘅輪廓清晰咗

轉咗兩個圈之後就請我離開了,如果可以留耐啲就好,未睇夠呢個靚景呀

即刻落去摩天輪下面嘅市集行下

周圍望下攤位,首先見到一啲手作梘,但其實我周圍唔少店舖都見到一模一樣嘅嘢,極度可疑 即使真係都好,但都冇咗嗰種手作嘅味道啦

跟住就見到,我喺西班牙見得多嘅churros,同埋已經喺比利時試過嘅華夫餅 食過正版就對翻版興趣唔大啦

我唔肯定係蛋糕定係朱古力,但我喺唔少國家都見我同樣嘅嘢,唔知佢係屬於邊個國家嘅聖誕菜式呢

跟住見到一間賣黑松露同埋芝士嘅舖頭,雖然老闆一見到我就係咁講ni hao,有少少唔舒服,但佢哋真係幾nice,係咁請我食嘢,佢啲芝士加黑松露亦都好正

老闆話佢哋係自己親手一嚿一嚿芝士放啲黑松露醬入去,最尾忍唔住買咗一小舊返去,但其實帶咗返西班牙之後唔知點樣食好,結果就放到變咗

好似係全場最正路嘅嘢,周圍都有唔少人買
你指哥本哈根?的確,而家日照時間太短但本身我係想嚟睇雪,估唔到呢度竟然冇...
新post留名
開始肚餓,一邊慢慢行下街一邊搵食,周圍街道都係幾靚

但有一點好奇怪,行過見到嘅餐廳基本上都一個人都冇,真係驚咗唔敢入去,見其中一間冇人嘅餐廳google map評分幾好,諗住入去睇下情況,結果老闆極度熱情咁出嚟講一堆嘢,太熱情通常都唔係好事,都係唔好了

搵極都未搵到啱心水嘅嘢食,呢個時候見到有間中國嘢,難得見到係繁體字,而且食客都唔少,好似唔錯咁,但我一場嚟到,都係想試下南法嘢呀
好彩我決定再行下先,結果行入少少,下一條內街裏面終於搵到一堆熱鬧嘅餐廳,見到周圍咁多人,終於搵到真正嘅覓食地方啦

餐廳名:L'Esquinade

企咗喺度唔知揀邊間好,呢個時候畀呢間嘢嘅魚櫃吸引咗,咁就畀佢呃咗入去

前菜,芝士醬加芝士送麵包

Bouillabaisse,即係馬賽魚湯,應該係成個馬賽最出名最特色嘅嘢,咁一場嚟到,即使貴都要中下伏㗎喇,講起,其實我見好多歐洲沿海城市,出名嘅都係魚湯

味道超級濃,直情去到濃縮液咁樣,我覺得我可以加水沖水再溝嚟飲飲到係非常足料,仲有少少魚肉碎,係幾好飲嘅

三文魚他他,不過不失

呢個真係唔係幾得,首先塊牛扒大家都見到幾頹又細塊,最大問題係佢燒得太耐,陣燶味直情搞到有啲苦,冚過咗本身嘅肉味
芝士打手表示好撚想食個芝士醬加芝士加麵包
自己整啦,好簡單啫,佢係芝士醬都應該係超市嗰啲,唔係貴嘢

新post歡迎你
巴打幾時番香港?。我都working holiday last month 了,呢排都四圍去不過主要係南歐地區

依加疫情咁嚴重,驚唔驚周圍走呀我自己都好驚國與國之間嘅檢疫措施突然間有變
新po留名

見到個魚湯就諗起好耐無飲過
間嘢冇人唔敢入去
間嘢太多人費事同人迫

太熱情通常都唔係好事
太冷淡服務好似好差
真呀,我下個月10號番, 月頭有o滅共個陣驚土耳其封關就67 (我去土耳其飛香港)
下個sem到我歐遊啦
去邊? 幾時出發幾時返?
我諗你就諗清楚好啲,依家疫情都好嚴峻,最癲係港府朝令夕改,你完sem返香港嗰陣可能會好頭痕 (我就係例子,可能又要改機票同隔離酒店)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞