係香港D HR 先會話人Jumpy

265 回覆
1508 Like 26 Dislike
即入必理痛經痛配方
唔係fresh grad但要有10年經驗咩
鬼佬都係會叫成日轉工做jumpy㗎喎
有下家請咪得囉
你急人用, jumpy 都要請架啦
佢係12年先讀完phd喎 真係ft咪又係得twitter
我以前見過一份工呀 做足3年都話我jumpy 傻撚左班HR
正常人jumpy: 連續幾份工做得幾個月
HR jumpy: 上份工冇做夠5年
一樣 又咪做得好地地
正視聽
我都係,試過一年轉3份工,
平均每2年轉一次工,由12k跳到60k,好多公司HR director都未必有呢個數啦屌你
相比日本韓國 香港算垃圾堆入面比較好
珍,仲有啲問「吓都年中/尾啦喎你唔驚搵唔到工?」
終極濕鳩問題,咁你又in人?都年中/尾啦喎你唔驚請唔到人?
有一次冇加到平手走人太惡頂
睇你點為止好做
寫,點解唔寫?新工一定係用你Current 做Base 加上去,你解釋到點解走咪得
香港HR真係不嬲弱智
學日本囉,一份工打到死為止
Mclaren Consultancylocal headhunter黎
基本上冇人會信 就算係真
間間都會拎你Salary proof 架啦😂
所以第一份工唔過兩年 真係當白紙好過
我曾經見過一個人,好坦白咁講佢有情緒問題,所以休息咗一段時間

講真話個employer係咪會受落先,香港一定唔係囉

外國其實都係一半半,驚你情緒病影響工作

求職者有咁大個gap嘅十個有9個都話自己處理屋企問題照顧家人,搏你唔問

對於HR嚟講,你工駁工就最好,休息三個月都會比人問長問短,好撚癲

有啲仆街仲會assume你屋企好有錢先可以休息3個月

你單身邊有咁多錢要洗,幾個月都頂唔到?

不過最受歧視仲有一班媽媽,生完仔湊仔一兩年就好難搵工
覺得你無做嘢生完仔會咩都唔識,好撚癡線
依間野出晒名 閪
Jumpy
如果jumpy係jump行業呢?
未搵到自己方向,成日轉行
係咪好差呀份cv?
可以點in呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞