係香港D HR 先會話人Jumpy

265 回覆
1508 Like 26 Dislike
睇公司睇人㗎姐
次次聽到人講都好老尷
有料洗閪驚咩
鬼佬鐘意可以take gap year, 理由可能係想做自己野又得 陪家人又得
香港你take gap year? 比HR問撚到你反艇仲要壓鳩你人工
Hr其實有咩用
明顯個鬼佬已經比香港同化左
唔怪之得解釋左好耐先明
Jumpy 呢個觀念都過時左好耐, 留唔留係睇公司出手闊唔闊綽
唔轉工加得個少少 仲要睇老闆心情 又要刷appraisal
我不如搵過份仲開心
揾工就好似拍拖咁
你揾(好) 公司 公司揾(合適嘅) 人
啱就啱 唔啱唔洗格硬做
香港人公司只要你meet min requirement
做到佢要你做嘅嘢 你就可以留低 (注意係可以的畀你留,唔係想要你留)
西人公司係著重公司員工嘅契合度
你唔適合就下個 唔怕所謂嘅"針皮" 會短期止損
你唔換人就唔會揾到更適合公司嘅人 所以有人要走 (即係是但一方滿足唔到另一方)都唔會太有意見
你揾到適合嘅崗位 自然會自己有成就感 事半功倍 公司都會留有價值嘅你
所以西人公司價值會不斷向上創
反之 香港人公司只會係min requirement條線 上少少游走 價值平平

Jumpy 其實係win win, 但香港最鐘意棒打出頭鳥
你叫啲hr臭閪學好啲英文先啦
諗起個台灣美國youtuber莫彩曦
佢地兩個好似24/25歲咁上下仲讀緊大學
男嘅今年先畢業,女嘅好似要讀多2-3年
即係畢得業嚟都27
如果係香港嘅話
hr會問你點解咁遲畢業又無工作經驗係咪無人生規劃
同學會笑你大齡同學
朋友開始上岸你先畢業又可能同情你
細過你嘅同事head住啱啱畢業嘅你又覺得你做嘢廢
最後你開始懷疑自己遲起步係咪真係人生玩完
日本終身制無左好耐啦
啲後生直頭連長工都唔做
打幾份散唔洗交稅
因為長工升上去要交更多稅
工作量多幾倍但實際袋入袋只係多左少少
計落唔划算
唔想人成日轉工咁出手好啲啦
請埋啲萬幾蚊工咁多要求
都on撚鳩既
腦細真係腦細
咁係咪要諗下個post有咩問題多過請個咩人
香港HR得廢人先做
除咗mean啲candidate, 幫老細刻薄員工冇嘢識做
學咩野都要睇下你做邊間公司
終於見到個似樣回覆
仆街臭閪hr永遠唔諗下係工種問題公司問題
見工一定要懶係正能量咁
真係好撚on9
傻架, 點解要咁諗. 大把人走都係想跳糟加人工, 有得揀一定會揀個穏定啲.
再者條友又可能能力同情緒有問題先要成日轉, 點解要冒咁多險.
好多人跳黎跳去但能力上追唔到個人工, 尤其IT業. 其他都有, 浪費晒啲時間結果咩都學唔好, 當行業轉勢就中年被收皮先走去做操重野.
Jumpy? d撚樣諗下點留人先喇 同你份工有親咩
咁你覺得個間公司唔掂,3個月試用期就轉啦
仲未計香港普遍工種人工超低
歐美稅後人工仲好過香港稅前
仲未計工時福利假期全撚部好過你香港
有得移民好快啦
話咩香港搵錢好過外國果啲都係弱智黎
係咁好滙豐總部一早搬黎香港啦
公司請你返嚟學嘢?你蠢同個人能力廢比廿年你都做唔掂啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞