係香港D HR 先會話人Jumpy

265 回覆
1508 Like 26 Dislike
其實由考試扣分制同得分制已經
係香港社會
尷...
公司立場有條友都未上手就走 連續幾份都係咁 你請佢即係玩鳩自己
唔怪得佢鬼佬同事話唔care jumpy
鬼佬心諗:轉下工點解要提心吊膽 膽戰心驚
我打工就梗係自己立場,駛撚理公司點睇咩
啲肥閪hr仲要以為自己英文好好,用把臭閪高8度聲講「我覺得你咁樣好jumpy囉」

正解
其實你夠料就得我自己都覺得,你返得一年可以學得到幾多野?
認同
香港班HR 奴性大,要candidates 份CV入面每份工要起碼做5年⋯
有冇諗過其實話人jumpy嘅,都係因為自己能力唔夠jump唔起,而去用jumpy呢個理由去打擊你自信心。
Jump得起,人工又加得快,邊個唔想?
真係同公司有親咩
其實真心仆街有乜jumpy概念
我都覺有d人係永遠都係跳黎跳去 係會有d奇怪
但好多公司都係仆街黎 成日見你做耐少少就想睇住你黎食
唔好講suffer extra workload咁小事啦 仲要唔加人工唔promo你
唔係行到resign呢一步就永遠當你傻仔咁壓榨
因為好多野係相向,如果公司論功行賞,比機會打工仔,講真有職升,有人工加,有花紅派,邊個想走?恨入去就真啦。
但反而好多顧主心態純粹講利益要賺到盡,比左錢就就洗到盡,最好就免費,人地蝕住做,未番工就壓價先,邊個會有歸屬感?
咁香港都好過日本文化啦
要打死一間公司
Hi 樂子
早兩日tag你唔應me
有料洗撚做HR咩

自己嗰行做乜都唔知,就去in人。無技能又無知識,又想扮下野,咪去做HR扮坐board狐假虎威囉
然後就話你大大話話做左10幾年野 點解仲未定落黎仲要轉?
呢個係20-30年前嘅日本?
試過有份工做咗3年半都俾人話「份份工都做唔長」
香港要奴隸獸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞