係香港D HR 先會話人Jumpy

265 回覆
1508 Like 26 Dislike
咪傻啦外國都會嫌candidates jumpy
樓豬又"聽個朋友講"定點
你試下份份工一年唔夠就轉睇下外國啲鬼係咪唔會嫌你囉
+1
4年4份次次加人工
你啱啊,咁你有能力既話,點解唔一下去d勁少少,福利又好少少既公司?
你覺得一年跳一次就代表自己有能力?
係喎,下次同hr講你要對自己公司有信心
係正係適合嘅自然會留低㗎喇
Fit呀
真, 外國hr 點睇一段時間唔做野?
Ibank back office, 一年轉一份好正常
對答:我唔驚喎
吹水,鬼佬都介意jumpy,我見工都俾鬼佬問
因為香港要的唔係勞工,係奴隸
當你係請人果個就會明
train人要時間 請人又係要時間
中間好多手續嘢搞
呢個只係其一

仲有就要睇你跳咩工
有啲人跳來跳去行行唔同或者同一個field要一年一份咁轉
你好難唔question佢究竟個性格可唔可以融合到條team/間公司
當日fg 一年3份
連登啲post話移民北美歐洲人工會差過香港
應該係醫生護士同target支那人嘅sales先適用

當然去到外國搵唔搵到同香港一樣grade嘅工係另一個問題
為左自己轉份更好嘅工其實有咩問題
係啲hr 想搵藉口壓價
份工請左都要小小時間先知間公司係咪垃圾
係垃圾仲要繼續做咩
咁撚柒嘅
做得最耐嘅工只係兩年(續年簽約,完咗之後唔續約)
日本成世返一份工真係幾癲
其實好正常,我教你Projects啲野已經要二三個月先上手,你走又要一個月交接(如果有做過嘢),份份工做一年都大機會是下下做一半交爛嘢閃人
你間公司好撚會走咩
搵工好玩咩
啲人成日走就間公司好檢討下啦
弱撚智
當然有啲坐喺度睇YouTube全日冇5皮都覺得公司同事為難佢
有幾個月冇做野都驚比人問長問短啦
其實HR完全負責screen CV係大公司先有,中小公司好多時俾hiring manager 睇番。
香港地真係痴撚線
放自己幾個月假都要問問問
大把line mgr仲閪過hr
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞