係香港D HR 先會話人Jumpy

265 回覆
1508 Like 26 Dislike
日本先最仆街
推推推
班友都onL9,有相應工作能力,休夠十年都唔關佢事啦,請顧員定請奴棣呀897
次次見工都同HR講因為加得少 但workload又愈來愈大 所以咪轉
係香港唔講錢唔通講心 講心我去派飯唔好
份份返唔夠一年
做你d同事就陰公
返工負責handover
fresh grad個年見NGO
啲ger in in下無啦啦lecture我入職場咪咁jumpy
我心諗我第一份工都未開始做
老老實實,你份工係好,邊個想轉工
幾時有
想壓你價搵嘢講啫
到你份份做得長又會話你不思進取唔敢跳出 Comfort Zone
好撚憎人話我jumpy
一講呢句我就會閪住見
首先你同埋你班外國同事明唔明白Jumpy呢個字既意思先?
其實d HR憑咩資格請人自己咪又係一個無資歷既文員仔
仲要話公司用咗好多資源落你到先on9
根本一年都知間公司岩唔岩自己架啦,唔岩咪走囉,唔通要人死頂3,5年咩,垃圾思想
同埋25歲-60歲中間只要你有超過3個月無做野
就會覺得你係有案底一樣
審犯咁審
屌 有聲
交比你改革喇
你五年冇轉過工
停留喺comfort zone太耐
跳來跳去但係升職嘅當然冇問題
跳來跳去都係差唔多咪jumpy
以第3句黎計 "公司" 2字變左做一種霸權
點解係員工傷害公司
點解唔係公司厚面皮 高防到屌極都屌唔入 員工無奈先走
唔好咁多幻想啦 試過兩次係外資公司做兩個月/半年辭職俾鬼佬上司屌咁快就走好不負責任
做得耐又越黎越多野做,人工就幾百蚊咁加,做到成隻狗咁
跳出去起碼加一至兩成,新人工作量又會少d
新人入職,同你同grade 人工高過你,變相各間公司鼓勵人轉工
個帖變得有意思,推一兩日俾人參考下先,大家互助一下。
論:如何找黃店?
https://lihkg.com/thread/2798261/page/1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞