係香港D HR 先會話人Jumpy

265 回覆
1508 Like 26 Dislike
外國同事做5年野
LinkedIn 經驗多姿多彩
好多都係做唔夠1年
佢地話佢地僱主唔會太care jumpy 呢樣野
只要覺得個candidate 啱
對自己公司有信心可以留得住個同事
就會請

我同佢講香港地好多人唔敢轉工因為驚比人話jumpy
就算唔啱做都會焗住做
佢話咁樣好唔人性化 寧願take a break
香港人轉工都要咁多考慮so9sad
亞洲社會不嬲CLS
因為香港公司既對立面係 僱主vs僱員
你個case對立面係 個別公司vs個別員工

香港老細唔話左你有問題先,咁有問題果個咪係佢自己
真係?我見工未試過有人咁話我,6年5份工
驚閪咩 有料怕咩轉工
唔通HR唔會轉工咩
樓主應該唔係做HR
我哋行內都叫呢種行為"針皮"
好似針拮皮膚咁傷害公司
外國人 由細到大 開放學習 放眼世界
亞洲人 由細到老 眼光短淺死板 活在自己世界
睇下啲HR,agent自己,咪又係冇一份工超過2年。
咁即係無大傷害姐
但咁樣外國見工個陣,無論自己工作實力勁定廢都好,都要誠實及友善地同interviewer講
sorry講錯左 係拮包皮
因為唔想面對係自己公司問題所以咪話人係jumpy
jumpy 在英語-中文(繁體)詞典中的翻譯

nervous and worried, especially because you are frightened or guilty
提心吊膽的;膽戰心驚的;緊張不安的

認真,文化唔同。你不如話鬼佬唔派利是
我地真係好鐘意香港
真....外國d年輕人成日做埋d痴線野,比我感覺好似揾緊自己係世界上既價值(雖然有時on9起上黎,真係同身邊d人一齊攬炒)
係"你",唔好加個"地'字
鬼佬一樣會派利是嫁
利是定花紅
邊派邊講gong hei fat choy
因為外國係講 job hopping 而唔係 jumpy
同d HR姐姐咁講,佢地就會話你態度差唔請你
HR不嬲on9

自創個唔知咩字出黎
鬼佬聽完都得談笑
你話我jump jump tiger都冇咁嬲
HR就係西女人集中嘅地方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞