《聲林之王3》討論區

992 回覆
22 Like 17 Dislike
依家屙緊屎keep 住聽佢琴晚兩首歌 真係好正
一生所愛個idea係幾好,只不過最尾唐僧果部分破壞晒成個表現,完結果下勁尷尬,高不成低不就
第三回合嘅問題應該幫其餘兩組拉返唔少分數
如果唔係分分鐘第四回合完結直接勝出
啲評判比分好唔留情 比2分 就係要呢啲
第3首歌11果組都唔知有冇10分
咁又真係真心唔好聽…
孫悟空都話聽得下…
比版權搞真係無辦法.....李杰明ig有過程....種種逼於無奈既妥協
以11嘅實力改呢首歌如果有多d時間一定差好遠
拾壹隊長
11個組真係靠佢carry

同埋佢個人一定勁friendly勁nice 佢真係令我重新認識佢 之前造星2見佢做評判仲心諗佢乜水同做乜9
酒矸倘賣嘸
柔安一開聲啲眼淚就噴晒出嚟
其實我覺得首歌本身就好難聽…想念你都唔係特別好聽
點解咁多舊歌會揀到呢兩首,唔通版權真係大問題
11 ig
係啦,聽到啦 btw聽埋你podcast 先知原來比賽應該過左好耐。
都話5首有4首歌有版權問題 聽11podcast講比賽5回合既歌係要係2個禮拜內谷出來根本無時間可再揀幾其他歌格硬上。但我都係覺得可唔可以唔好係人地彩排完先講唔得,真係好傷。唔肯定就一開始直接同選手講呢首歌唔知得唔得
話說原本首歌已經比左小宇老師睇。兩日時間主題仲要係老歌改編,真係咩都做唔到
但以往d決賽好似係直播?
所以成個比賽實際上係咪應該未完
一定未完,只係實際進度快好多
以樂好正
鄺澤東Rap果幾句真係幾好聽
有時有啲心酸
作為香港人要透過第二個地方嘅平台認識一個咁有才華嘅香港人
btw 佢喺台灣有同杜汶澤拍喱騷lol
橙 咁倉卒 以佢哋實力一定唔止咁
本身我淨係聽廣東歌
我條仔就台灣香港都有留意
係佢帶我認識聲林 金曲獎 台灣啲創作歌手
非抬高台灣踩低香港
只係人哋成個環境friendly 好多
有好多experienced 嘅音樂人可以做金曲獎/聲林評判
好似waa eve ai 鍾意嘅上去同啲後生仔 jam 兩首歌
香港就分黨分派 johnny yim 淨係上tvb
聲夢唔撚洗講 造星對我嚟講都認真麻麻
唔會有啲好有認受性有音樂性嘅節目/頒獎禮出到嚟
叱咤冇環球份 環球又要杯商台
一切都係靠唱片公司 電台關係 圍威喂玩撚晒
抹殺晒talented 嘅音樂人
有地位嘅做垃圾出嚟都贏叱咤
相比台灣 eason 學友 張惠妹 入到圍都唔係下下比你贏
加上香港indie 市場細啲 獨立音樂人難生存
唱片公司為銷量推流水線式pop song
近年唯一好咗嘅就係紅到林家謙同serrini
台灣人可以透過金曲獎識遺珠歌手
promote 一班專業嘅音樂人認可嘅作品
香港頒獎禮淨係會promote 啲本身已經好popular
但深度上音樂性上爭啲嘅作品
除咗鬥popular 定位嘅頒獎禮
個人覺得都應該有啲真係鑒賞音樂嘅頒獎禮
香港唔係冇人才
只係冇平台比佢哋發光發熱
要靠人哋啲平台識11 真係sad
agger
估唔到佢呢方面都幾有潛能
但團體賽都已經係個幾月前既事
同意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞