【不孝子女】送8子女赴美升學全讀完博士 92歲退休教授爸被棄老人院鬱鬱而終

305 回覆
407 Like 20 Dislike
先後送8名子女去美國,唔係供到全部完成博士學位,都冇話費用係個廢老俾,肯定係子女靠自己努力啦。8個都對你咁狠心,就知個廢老乜嘢料啦
讀博害人害己
同意
台灣最美麗嘅風景
益保安阿姐都唔好益D唔理你既仔女
成篇新聞好假
浪費左時間睇
嘩..唉
生八個錫得邊個丫? 半陌生人咁
人地連登仔講可能性情理兼備,你咁武斷話人乜唔知?
咪就係 有得移民美國嘆世界 仲點會返台灣
8個都咁 99%係個老豆好有問題
他身在美國德州的長子曾以創業為由,想爸爸拿出積蓄來幫助他,老教授亦欣然以金錢支持兒子。不過,其他子女知道父親給錢大哥後,各以不同藉口向父親要錢。
好難8個都係死仆街架啵
影響班既得利益者
點會無問題?

你唔係其中一個先會講無問題啫
content farm

而且邊個做左第一步,其他人就更加唔會理,順理成章全部佢做
細細個就去外國升學,兄弟姐妹如果唔係長期一齊生活本來就感情唔深厚
8個仔女都係博士?! 勁!
文中提到佢幫長子創業
然後其他仔女唔執輸又拎錢
山高皇帝遠,隔咁遠可以點逼,再講以前既年代冇whatsapp, 唔通老豆每日打8個電話去follow up 佢地學習進度咩

就當真係讀書逼得太緊,因為咁而由得老豆自生自滅係一個合理既對待?
支那邏輯:子女理應有責任侍奉年邁父母
就算老竇有問題
但佢供書教學 比埋錢做生意 明顯係擇善棄惡
啲仔女咁對佢係擇惡棄善
呢個case只會有兩個極端情況。
1.) 個8仔女都係賤到仆街
2.)個8個仔女都好撚好撚憎佢地老豆
其實往往唔係呢個問題 而係仔女間權鬥

邊個接老豆去養就自己蝕底 明明係大哥二哥定邊個最著數

結果大家鬥狠心 睇邊個唔忍得 最後害死自己老豆
唔係架 係仔女之間唔滿意

例如老豆之前偏心大仔 結果後來大家要錢 又覺得自己最蝕底 點解唔係邊個邊個負責

於是大家鬥唔理 老豆就在中間瓜左

同一齊住就無人肯打掃原理一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞