【不孝子女】送8子女赴美升學全讀完博士 92歲退休教授爸被棄老人院鬱鬱而終

305 回覆
407 Like 20 Dislike
就算8個都係仆街仔,個老豆都有問題啦
因為8個都係佢教出黎
其實好睇教育。
好似我老婆果d,成個家族d bonding勁到痴線。自細己經教育乜撚野考順父母果d野。佢咪肯定做唔出呢d。
痴那線,咩大時大節,都廿幾條友咁聚埋hae。

但我屋企果d,自細父母教育係最緊要子女生活好,養唔養育父母係另一件事,搞掂自己就得。
我父母本身都少見親戚/阿爺阿嫲。但我都唔會話老豆老母老左連基本消費都唔撚比。
但我自己都會傳承返子女唔一定養父母的觀念,我覺得尤其是,依家香港咁撚痴線,總有一代係要離開......冇可能一個累一個咁死都唔走,總有一代要走。
真,變到成班賊分贓唔勻咁。
a如果去理,其餘個個都縮唔理,指意晒a
a見到又覺得一個人理晒唔公道唔順氣
索性大家都唔好理,公有地悲哀一樣
親生仔不如近身錢 留番個錢搵個高質賓妹照顧自己下半世算啦
我剩係睇個個老豆閪

好人好者8個仔女都唔撚理佢 都幾難
唔似囉,有錢佬都唔會生8件,做教授唔係做ceo
,人工邊頂到
台灣不EY
唔係,我係選擇直接唔生,我計過數,供多層樓好過養一件廢柴,與其養大個仔送層樓比佢,不如用黎收租算

我本身個人無人咁聰明,單純靠努力同運氣,廢鳩事佢又懶鳩我生得佢蠢又唔靚仔
生呢啲垃圾 出嚟 不如唔好生
看圖作文系列
時代唔同。
92歲,係台灣做教授,好大機會係當年逃避共產黨
跟住國民黨走去台灣既有錢人
果個年代,2個老婆10個仔女唔出奇。
有困必有果,你估係做家長嘅不仁先,定做仔女不義先?
仔女自唔自私另一件事,但家長教育失敗點可以忽視。
哪怕99%係仔女自私+1%失敗教育,個1%衰左就係衰左,點解講到家長實冇錯咁?
出面多的是父母寵愛仔女寵到變爛仔case啦,呢啲夠關心小朋友啦,但唔識教丫嘛,呢啲咪叫失敗教育囉。
冇父愛嘅話媽媽其實都要做下野,真係唔知媽媽係呢個case做緊咩.....
依家只係老豆一面之詞 姐係疑犯話自己點比人屈無做過
好撚恐怖,呢個post
錯字sor, 有因必有果
八個藍絲憎梁天琦,代表梁天琦有問題?
但係如果係假新聞,一切就好合理
呢D咪藍藥丸世界既敝病囉,成個人生用哂喺傳承既工作

無自我,無自己人生,唔為自己

人生甜係開頭同中段,但苦係晚年

紅藥丸世界既存在係有必要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞