【不孝子女】送8子女赴美升學全讀完博士 92歲退休教授爸被棄老人院鬱鬱而終

305 回覆
407 Like 20 Dislike
呢個就係責任分散效應
當件事係一個人負責嘅話就會好強責任感
但一人多就會分散咗個責任感
大家都會指望其他人做
屠狗輩做大教授個仔一樣係咁
第九個
笑死 奔喪唔關旁觀者效應事喇啩?
出錢仲可以你講咁
乜奔喪你旨意人幫你奔? 係咪責任分散效應?
頂你個肺,比錢你老人院班姐姐唔幫手清潔,反而叫傳媒影,係唔係on9
8個連登仔
都係去支那好
可以學習共產主義做五毛
係,愈多有時愈麻煩
人既價值系統不嬲唔係講邏輯
自小送晒出去讀書,對親人變到可能只有普通人層次
你驗吓眼先
咪出嚟柒
定你係港蚑pr?
同我老豆嗰邊差唔多情況
不過就唔係唔理個老人家
而係兄弟之間不和
幾十歲人突然間有個阿叔話我阿爺細個嗰陣偏心我老豆
然後就反哂面
都幾撚痴線
讀到博士啲錢邊個畀?
好多鬼佬都唔會供到你博士 成年就要你獨立 自給自足

成班香港人係依方面就想用外國標準話大個左就脫離父母完成獨立

但自己就食緊亞洲個套 供到你讀好書 畀零用錢你係本份

個博士all in身家畀仔女讀埋博士加做生意
其實係另類父外既一種…. 佢大可以dump佢地去外國供佢地頭一兩年穩定左 就叫佢地搞掂自己

依班仔女本身已經係人生贏家
幾憎佢都好… 死左都唔睇下 過份左wor
用普通關係既人層面的確係咁諗
因為咁反映自己價值觀

你對自己老竇都可有可無就覺得件事好正常
而唔會去諗點都係自己老竇,唔可以用蝕底既想法去睇件事
父母辛苦養育孩子,供書教學,子女理應有責任侍奉年邁父母。

呢篇文章第一句就先有立場判斷
首先佢唔係一篇合格嘅新聞報導
亦唔可能係合格嘅議論文
只能當做抒情文睇
同個親戚S好似

成份身家比曬另一個親戚A

每月份人工比親戚B

親戚A教親戚S要投靠我地屋企

親戚B同我地屋企講話我吔屋企都未好似親戚S比親戚A 成份身家騙走咗

我哋屋企唔肯要親戚S, 結果同A,B,S 三個反曬面
後面比人我哋成家人自私

😷
連登仔:

如果教授得1個仔女,仔女唔理佢: 廢老問題
如果教授得2個仔女,2個仔女唔理佢: 廢老問題
如果教授得3個仔女,3個仔女唔理佢: 廢老問題

如果教授得n個仔女,n個仔女唔理佢: 廢老問題

喺香港,2個仔女都唔理自己年老父母其實幾普遍
探過下獨居長者就知
可憐人亦有可恨處
其實喺香港,一個月/一星期探佢一次真係會唔得閒?
丈義每當屠狗輩
咁人人都會老嘅 連登仔都一樣 你唔駛介意連登好多人個想法唔同自己嘅
遠嘛....
同埋老人家,其實我阿公果陣已經有d腦退化,都唔係好正常對答到。

同埋都真係睇關係,即係你關係真係非常好ge,可能遠都會去探下。同埋唔好忘記,香港地,個個返工返到隻狗咁,假日係好難得。一去就起碼冇左半日,再加埋如果有仔女,可能都優先陪左仔女先。
我呢邊係咁囉。

我老婆果邊就,學你咁講,攰極都會去探。咁佢果邊d bonding咪勁d。

我覺得真係教育來,你細細個老豆會探阿爺阿嫲的,個小朋友就會入腦,覺得呢樣野係緊要。
講真,我就算依家搬左出來,我自己老豆老母,我自己都唔會成日探,最多whatsapp下。即係理性會覺得應該要探,但其實deep down都唔會覺得唔探有咩問題。
就算我老豆老母都會同我講話快撚d移民唔好再返來,佢地一樣唔覺得有問題
子女為錢權鬥好撚common
好多人講到錢就六親不認,有幾奇
連登仔講到一定係廢老錯哂咁
佢9成9 係榨乾哂d錢咪無人理
如果佢仲大撚把身家昆9 佢地話邊個對佢好就俾哂邊個,一定返哂去照顧佢父慈子孝
唔關事
最落力照顧父母果個仔未必係父母最愛果個仔
最後都未必分得最多身家比佢
父母都係偏心 尤其係老左之後個人冇咁理性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞