【不孝子女】送8子女赴美升學全讀完博士 92歲退休教授爸被棄老人院鬱鬱而終

305 回覆
407 Like 20 Dislike
circular reasoning
事主成92歲
佢D仔女都差唔多60歲 都算係老人家 應該都抱埋孫啦
班60歲既老人家邊有心機同精神飛去照顧住係地球另一邊既呀爸
我相信有少少邏輯思維嘅人都會咁諗。係你自己戇鳩,媒體報乜你就信乜?你絕對有資格做港豬或藍絲
吓! 唔憎佢,甚至可能好惜佢,但係一路掟係老人院等死?仲要唔比錢供養? 連老人院通知欠月費都唔比?
你係咪精神分裂?
on9, 8個子女都唔理佢,佢唔係極度仆街,係支那垃圾人倫觀“孝”既既束縛下,點都會返1返黎啦。
我同老豆關係都唔好,但係死左我都會幫佢攪埋後事
表面證據係有個人仆街到八個子女都唔肯照顧喎
戇鳩! 講14億嗰的擺明老作,邊L到有問過14億人係咪都係咁意思呀!但係呢篇報導就講8個子女,8個都唔理老豆,你唔L識就咪L亂鳩咁對比啦!
正常邏輯推論啫。係你戇鳩,煤體報乜就信乜啫
真係唔屌你都唔得! 有本事你又搵的得一兩個子女不孝嘅例子放上來睇下連登仔係咪你講咁戇鳩囉!
屌!你白痴咩!佢的仔女一出世就自己一個人住,冇同佢住過?
窮又叫人咪撚生仔 依家有錢比曬d錢仔女去外國讀書創業又話佢平時仆街自己拎黎衰 做佢地老豆老母真係慘
你諗下 本身已經同老豆分隔異地咁多年

父子/父女感情無乜淨 得番中國人倫理責任

只要是但一個去搞老豆葬禮,就任務完成
仲要個老教授以前啲院校都冇人理佢?
如果係安老中心都咁既情況
間安老中心好有問題
無錯
我老竇之前係怪獸家長,又打又鬧
小學日日操卷、少1分又鬧一餐
最尾我抑鬱,嗰時真係好憎佢
有諗過大個咗即刻搬出去住
但係而家大個咗
見到佢肯資助我嘅興趣,憎唔落
奔喪唔關錢先啦啩
我睇多個第九個窮撚仔 一樣都唔會去奔喪就真
又係hket
錢都無比 更加唔返啦
美國 d nursing home / long term care 都靚靚仔仔的
香港就...
可以係有個common既因
而唔係倒果為因
我覺得都唔理佢 唔返去好合理
反而點解八個博士都唔理佢
未必ga
中國人思想 有時父母比仔女讀書唔係為仔女 係為自己
最緊要成個過程有幾多愛 尊重
說算父母窮 書都無得讀 一樣可好有愛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞